google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A retro tárgyak kategóriába sok minden belefér. Egy mai tininek már a plazma tévé is annak számít, miközben egy nyugdíjas azt sem biztos, hogy tudja, mi az. Szerintem minden retro, ami nosztalgikus emléket ébreszt benned, úgyhogy próbáltam ilyeneket összeválogatni!

Be kell vallanom, imádok retro dolgokat nézegetni. Ahogy nézegettem a sárga kazettás tévéjátékokat, a walkmaneket, a zsebszokolt és a többit, majdhogynem elérzékenyültem. Ilyenkor hirtelen egy csomó dolog cikázik át az ember agyán: a nagyszülők, akik már nincsenek köztünk, a gyerekkorunk, amiből már csak villanások vannak meg.

retro tárgyak

1. Szokol rádió

A jó öreg Szokol rádió a retro cuccok alfája és omegája. Az orosz rádió a 60-70-es években volt kapható, de később is igen nagy népszerűségnek örvendett. Nagypapám is mindig ezt hordta magával a hegyre, vagy a műhelybe, ha éppen dolga volt valahol. Egy 9 voltos elemmel még egy atomháborút is túlélt volna.

retro tárgyak

2. Búgócsiga

A búgócsiga pár évente újra bejön a divatba, örök és kihajíthatatlan játéka a generációknak.

retro tárgyak

3. Moncsicsi

Na a moncsicsi az, amiből én már szerencsére kimaradtam (vagy pedig már eltemettem magamban a dolgot). Egy ijesztő állatnak tartottam világéletemben, és nem értettem, hogy lehetett valaha is népszerű.

retro tárgyak

4. Pedálos moszkvics

Pedálos moszkvicsokkal csak fényképeken találkoztam, pedig nagyon jó lett volna egy! Nekem maradt a sima bicikli, pótkerekekkel…

retro tárgyak

5. Walkman

Amikor 2000-ben sikerült magamnak szerezni egy walkmant, teljesen odáig voltam az örömtől. Nem lehetett kiráncigálni a fülemből a fülest, vittem magammal mindenhova a másolt Linkin Park-kazettát, és egész nap Chester Bennington üvöltözött velem.

retro tárgyak

6. Felcsatolhatós kétsoros görkori

Egy régi iskolában láttam ilyen – kicsit American Horror Story-ba illő – felcsatolhatós kétsoros görkorcsolyákat. Szerintem a szüleink padlásán is biztosan lapul egy-két példány, a 70-es években nagy divatja volt.

retro tárgyak

7. BMX

A BMX is csak egy álom volt: főleg miután megnéztem a Magyar 1-en a BMX banditák című filmet, teljesen rá voltam gerjedve, hogy nekem is lehessen egy, persze nem voltam annyira menő, úgyhogy be kellett érnem egy kisebbel és olcsóbbal. Az egyik haveromét viszont párszor sikerült belehajtanom a csalános árokba, úgyhogy az élmény azért ennek ellenére megvan.

retro tárgyak

8. Golyós játék

Kinek ne lett volna golyós játéka, ami két perc alatt tudta 200 fölé vinni a vérnyomásodat? Igazából semmi értelme nem volt, és valószínűleg ha ott leszek egyszer a halál tornácán, akkor visszakérném a jóistentől azt a néhány órát, amit elbabráltam vele.

retro tárgyak

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

9. Diavetítő

Nyáron gyakran tartottunk diavetítős estéket, amikor a tévé helyett édesanyám diafilmekről mesélt nekünk. A kis Gömböc, A kóró és a kismadár, és a Varázsbögre nagyon megmaradt. Ha érdekel, itt tudtok nosztalgiázni!

retro tárgyak

10. Diafilm

99,99%, hogy elsőre mindig fordítva fűzted be őket a vetítőbe. Szerintem pár tekercs még mindig ott pihen, egy poros dobozban a padlás tetején.

retro tárgyak

11. Tetris

A tetrisz volt a világ legmenőbb dolga a 90-es évek végén. Minden gyerek a Brick Game-t nyomta, az újabbakon pedig már tankozni és kukacozni is lehetett. Most pedig az ember már hümmög, ha a Witcher 3-ban éppen nem úgy esik a fény a kardjára naplementekor, ahogyan szeretné…

retro tárgyak

12. VHS kazetta

A VHS volt a kalózkodás csimborasszója: mindent felvettél vele, másoltál, ha pedig beleakadt a lejátszóba, szedhetted ki, és tekerhetted vissza kézzel… azok voltak ám a szép idők!

retro tárgyak

13. Magnókazetta

A magnókazetta ugyanez volt: ezen hallgattam először Linkin Parkot, Evanescence-t… A vesszőparipám, hogy egyszer úgyis visszajönnek az MC-kazetták is a divatba, és újra megtalálják a méltó helyüket ebben a zord, digitális világban.

retro tárgyak

14. Hajdú centrifuga

Régebben még a mosás is más volt: az automata mosógépek előtt – amik már minden jóravaló háztartás alappillérei – először ki kellett mosni a ruhákat, aztán átpakolni a centrifugába, hogy utána ki lehessen őket teregetni. Szerintem egy generáció hallását vágta tönkre ez a gép a monoton zúgásával.

retro tárgyak

15. Szifon patron

Sokszor el kellett futnom a boltba kicseréltetni a szódásszifon patronját, hiszen a szifon csinálja a szódát, a szódát pedig belespriccelik a borba, és abból lesz a fröccs. Ha pedig nincs patron, ez az egész kör megszakad, és akkor nagy baj van.

retro tárgyak

+1. Windows 95

Furcsa, hogy idén már a 23. életévét tölti a Windows 95: el is felejti az ember, hogy ennyire rohan az idő. Mintha csak tegnap kapcsoltuk volna be a suliban a PI-es gépeket, és jelent volna meg a monitoron a jól ismert logó…

retro tárgyak

+2. Adásszünet

Az egyik legutálatosabb jel volt régen, amit ember csak láthatott, pedig elég sokszor találkozhatott vele: az adásszünet.

retro tárgyak

+3. TV maci

A tévémaci és a zenéje pedig szintén rengeteg gyerek agyába véste bele magát a hosszú évek alatt. Nélküle szinte elaludni sem tudtunk!

Nektek mi a kedvenc retro dolgotok? Mire emlékeztek vissza szívesen?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0