google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mirr-murr? Mekk mester? Mézga család? Több generációnak mondanak valamit ezek a nevek, de sokan még álmunkból felkeltve is el tudnánk dúdolni a dallamát.

Bár a 90-es években voltam gyerek, mégis teljesen rá voltam fagyva például a Mikrobira, vagy a Mézga családra (főleg Aladár fura űrkalandjaira, ami felnőtt fejjel visszagondolva kicsit beteg mese is volt). Sok fórumon olvastam, hogy a Krisztofóró nekik nyomasztó, és beteg volt, de nekem például tetszett, ellentétben a Varjúdombi mesékkel, ami szerintem klinikai pszichózist is simán képes kiváltani egy hétéves gyerekből.

retro rajzfilmek

1. Mekk mester (1974)

A Mekk mester – bár nem futott sokat, összesen 13 epizód készült belőle – mégis a 70-es évek egyik meghatározó sorozata lehetett, gondolom én, hiszen még a 90-es évek közepén is ment a tévében. Balázs Péter hangját pedig különösen imádom, bár a bábok némileg tényleg nyomasztóak voltak.

retro rajzfilmek

2.  A legkisebb ugrifüles (1975)

Ugrifüles, Tüskéshátú és Brekkencs kalandjai két évadon keresztül mentek, összesen 26 epizód ment le belőle a tévében 75-ben és 76-ban. Én még belefutottam, de nem okozott sem traumát sem rajongást, úgyhogy annyira nem maradt meg sok minden az emlékezetemben.

retro rajzfilmek

3. A kockásfülű nyúl (1974)

A kockásfülű nyúl, és a távcsöve már okozott némi törést így utólag belegondolva, pedig annak idején szerettem nézni. Viszont egy nyúl, aki távcsővel nézeget, és a hosszú, kockás füleit propellernek használja, miközben az egész sorozatban senki nem szól egy mukkot sem… hát nem egészen egészséges.

retro rajzfilmek

4. Mirr-Murr, a kandúr (1971)

A Csukás István könyvéből lett bábmese sokak kedvence volt annak idején, és igen szép számokat élt meg: 52 epizód forgott belőle.  A mesében Mirr-Murr és Oriza Triznyák kalandos útjait követhetjük. Halász Judit hangját Mirr-murrként imádtam, de megmondom őszintén, hogy kicsit kásásan van meg a fejemben a teljes sztori. Régen volt, na.

retro rajzfilmek

5. Frakk, a macskák réme (1971)

Károly bácsi, Irma néni, Frakk, és a két macska Szerénke és Lukrécia kalandjaira már annál tisztábban emlékszem. Irma néni imádja a két elkényeztetett macskáját, Frakk és Károly bácsi már kevésbé szívleli őket, és ez adja az egész mese savát-borsát.

v

6. Mézga család (1960-1980)

Mézga Géza vagyok, nem lopom, a napot… ha csak ennyit mondok, a magyarok 90%-a biztos, hogy tudná folytatni a sort. A Mézga családnak sokáig akkora kultusza volt (és van még talán a mai napig), ami kevés mesének adatott meg annak idején. A  60-as, 70-es és 80-as években három évad készült belőle: az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai, a Mézga Aladár különös kalandjai, és a  Vakáción a Mézga család. Az már szerencsére keveseknek van meg, hogy 2005-ben is volt egy próbálkozás, a sorozat újjáélesztésére, A Mézga család és az ámítógép címmel, de két rész után eltörölték. A neten fellelhető videók alapján nem is baj.

retro rajzfilmek

7. Süsü a sárkány (1976)

Süsü, a “híres egyfejű” sárkány minden bizonnyal egy generációval fogadtatta el azt, hogy nem feltétlenül kell bántani azt, aki más. Otthonról, a többfejű sárkányok kitagadták, az emberek pedig eleinte rettegnek tőle, és gyakran megbélyegzik, trendi kifejezéssel élve igazi “outsider”, de valahogy mindig megtalálja a módját, hogy pozitívan csalódjanak benne.

retro rajzfilmek

8. A nagy ho-ho-ho horgász (1980)

A nagy ho-ho-ho horgászból az első, ami beugrik mindenkinek, az a zenéje. Magyarország egyik kedvenc meséjében a horgász, és barátja, a Főkukac, mindenféle tervet eszel ki, hogy halat foghassanak. Annyira addiktív mese volt annak idején, hogyha látunk a parton egy 40-es, 50-es horgászt, szinte biztos, hogy ez a mese fertőzte meg, és indította el a lejtőn a pecabotjával.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

retro rajzfilmek

9. Pom Pom meséi (1979)

“Hogy kicsoda Pom Pom? Hogy nem ismertek? Hohó! Igazán senki sem ismer, mert hol ilyen vagyok, hol olyan. Bámulatosan tudom változtatni az alakomat: ha akarom, olyan vagyok, mint egy szőrpamacs, vagy paróka, vagy egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy szobafestőpemzli, vagy papucs orrán pamutbojt. Most leginkább szőrsapkához hasonlítok, ahogy ülök az ágon, egy szép hosszú ágon, föl-he-he-he, le-he-he-he, mivel egy szellő hintáztatja az ágat…” A kicsit pszichedelikus mese mindenki kedvence volt, egyik szereplője, Gombóc Artúr pedig már-már legendává vált a csokimániások körében.

retro rajzfilmek

10. Mikrobi (1973)

A futurisztikus mese a 21. században játszódik, ahol az űrutazás már mindennapos, a robotok pedig családtagnak számítanak. Ilyen családtag Mikrobi is, aki a gyerekekkel együtt sok kalandot átél különböző bolygókon.

retro rajzfilmek

11. Vízipók, csodapók (1974)

A Vízipók szintén nagy sikernek örvendett annak idején. A vízben élő pók, és barátja a keresztespók kalandjait, és civódásait mutatja be a sorozat, akik annak ellenére barátok, hogy nagyon különböznek egymástól.

retro rajzfilmek

12. Kukori és Kotkoda (1970)

Kukori a híresen lusta kakas, és felesége, Kotkoda mindennapjait követhetjük. Kopasznyakú, Kukori legjobb barátja gyakran segít neki kibújni a munka alól. Igazi dokurealista mese, ami a mai napit megállja a helyét!

retro rajzfilmek

13. Kisvakond (1956)

A Kisvakond ismét klasszikus, minden kétséget kizáróan a legismertebb csehszlovák mese a világon. Bár az első részen kívül nem sokat beszélnek benne, inkább csak nyöszörögnek, vagy más, furcsa hangokat adnak, mégis olyan jól kommunikál a gyerekek nyelvén, hogy mindenki megérti, függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszélnek. Vannak részek, ahol elég súlyos dolgokat tárgyalnak: például premierplánban láthatjuk a szülést, a Kisvakond majdnem meghal egy autóbalesetben, Aztán van egy furcsa rész, a Kisvakond álmodik címmel, ami néha tűnik inkább egy drogos trippnek, mint tényleges álomnak.

retro rajzfilmek

14. No, megállj csak! (1969-2012)

A No, megállj csak! egy klasszikus orosz mese, aminek még 2006-ban, és 2012-ben is készülték részei, bár az eredeti szinkronhang nélkül. A No, megállj csak! Oroszország válasza volt a Tom és Jerryre, de nem egyszerű “copy”, hanem önállóan is egy élvezhető, nagyon jó kis sorozat. Amikor a Farkas üldözőbe veszi a Nyulat, elkiabálja magát, hogy Nu, págágyi! – vagyis no, megállj csak!. Bár nekem már kimaradt az orosz tanulás, ez az egyetlen, amit el tudok mondani oroszul, a dá-n és a nyet-en kívül.

retro rajzfilmek

15. Krisztofóró (1989)

A Krisztofóró című gyurmás mese, Krisztófóróval, és hű lovával Treffehetessel nálam megint nagy kedvenc volt, bár sok helyen olvastam, hogy nyomasztónak, és bugyutának találták.

retro rajzfilmek

+1. A legnyomasztóbb retro rajzfilm: Varjúdombi mesék (1983)

‘Egy bácsikám, ki csősz volt, s egész évben a varjúdombi kunyhóban lakott, olyan mesét mesélt,amilyen éppen, abban a percben eszébe jutott. Az volt a jó, hogy élet kellett, élni a sok szeszélyes mesét. Így csinált nékem hosszú orrot, kedvet ahhoz, hogy éljek úgy, ahogyan ő élt. Mert ő volt. Ő meséje minden hőse, a hónapok és magok ismerője, kinek a Nap volt kalendáriuma, szél a nagyapja, parázs meg a húga.’

A Varjúdombi mesékből összesen gyerekkoromban 5 percet tudtam megnézni. Komolyan, annyira nyomasztó, szürreális és szürke volt az egész, hogy nem tudtam, mit akarnak ezzel az egész mesével az alkotók.

Nektek melyik volt a kedvenc mesétek?

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0