google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Habár a túlzott sófogyasztás rengeteg kárt okozhat egészségünkben, nem mindegy, hogy pontosan milyen sófajták felhasználásával készítjük ételeinket, ugyanis, vannak köztük egészségesebbek is. Nem csak az egészség az egyetlen szempont, amit figyelembe vehetünk, hanem az is, hogy melyik fajta só milyen ételhez illik. A következőkben közelebbről is megismerkedhetünk a különböző sófajtákkal. 

 

Asztali só

Manapság már nem arra a célra használjuk, amire kellene. Ahogy a nevében is benne van: ,,asztali”, úgy eredeti rendeltetése arról szólt, hogy a már kész ételt az ebédlőasztalnál ízesítsük vele. Főzéskor legfeljebb a levesek és a kifőtt tészták vizének ízesítésére használható.

Sófajták és jellemzőik

Külső jellemzői:

 • apró szemű;
 • finomra darált;
 • kristályos.

A hőkezelt sót föld alatti sóbányákból hozzák fel, majd csomósodásgátló anyagokat, többek közt kálcium- szilikátot tesznek bele.

Gyakran keverik az asztali sót a konyhasóval, amely azonban tényleg a főzéshez lett kitalálva. Külsőre is kissé másabb lehet, mint az asztali só, lehet nagyobb szemű, durvább is- ezt a különböző cégek, termelők válogatják. 

Sófajták és jellemzőik

 

Tengeri só

Az egyik legdrágább sófajta, éppen ezért kell csínján bánni vele. Egyenetlen sópelyhek formájában juthatunk hozzá.
A tengeri sót sós vizekből nyerik ki lepárlás útján. A són kívül különböző ásványi anyagokat is tartalmazhat, éppen emiatt gondolják sokan, hogy ez a legegészségesebb sófajta.
Alkalmazásának legmegfelelőbb időpontja a főzés utolsó szakasza.

Sófajták és jellemzőik

 

 

Kóser só

Külső jellemzők:

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0
 • nagyobb szemek;
 • kevésbé finomított, durva;
 • külön váló darabok;

A 100%-os tisztaságú kóser só a legsokoldalúbb sófajta a listánkon. Mivel semmilyen ízfokozót vagy más anyagot nem adnak hozzá, ezért nincs is olyan étel, amivel ezek az anyagok reakcióba lépnének és más ízt adnának az elkészített tápláléknak. Akár az előkészítésnél, akár a végső simításoknál nyúlunk hozzá, mindenképpen ízletes lesz a végeredmény, de igazán a húsoknál tehet csodákat. A kóser só nem vonja ki semmiből a nedvességet, így bármilyen, ezzel pácolt hús finom, szaftos maradhat.

Sófajták és jellemzőik

 

Rózsaszín himalája só

Nemrég jött csak be ez a sófajta a köztudatba- vagy ha úgy tetszik, divatba. Számos egészségi- állapot javulást kötnek a nevéhez, és nem véletlenül. Íme, néhány pozitív hatása:

 • szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást;
 • erősíti a csontszerkezetet;
 • jó hatással van az anyagcsere- működésre;
 • fenntartja az izomerőt, megelőzi az izomgörcsöket;
 • fiatalító hatással rendelkezik.

Sófajták és jellemzőik

Tiszta só, melynek ízéről nem is biztos, hogy meg tudnánk állapítani, hogy só- éppen emiatt a lágy íze miatt ajánlatos inkább asztali sóként, azaz a készétel ízesítéséhez alkalmazni, semmint a főzés előtt/alatt. Párolt ételekhez, halakhoz, salátákhoz kiváló.

 

Kapcsolódó

10 hasznos tipp egyszerű konyhai só felhasználásával

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0