google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A szobanövények olyan trópusi és szubtrópusi vidékekről származó növények változatai, melyeket lakásban, télikertben lehet tartani. Több száz fajuk ismert, amik között vannak igazi ritkaságok is. Ám, az igazi ritkaságok sokkal több időt, türelmet és gondozást követelnek, így sajnos megvan az ára az egyediségnek is. Most következő cikkünkben azonban olyan növényeket mutatunk be, amelyek gyorsan nőnek, és nem elhanyagolható szempont a pompázatos megjelenés, vagy éppen a hasznosság sem. 

Mutatjuk is az 5 szobanövényt:

 

1. Vitorlavirág

A vitorlavirág nem csak egyedi, csésze alakú virágzatával és nagyszerű illatával varázsolhat el bennünket. Amellett, hogy gyorsan nő, és viszonylag kevesebb energia- ráfordítást igényel, még kitűnő párátlanító, így penészcsökkentő hatása van: kifejezetten kedveli a párás levegőt, és egy részét magába is szívja. Fontos, hogy ügyeljünk, hogy földje ne száradjon ki, legyen mindig nedves, de persze, ne essünk át a ló túloldalára sem!

Gyorsan növő szobanövények

 

2. Hegyescsúcsú futóka

A hegyescsúcsú futóka egy olyan növény, amivel már mindenki találkozhatott élete során, maximum nem tudta pontosan, hogy mi is a neve. Pontosan emiatt a népszerűség, és persze az ,,igénytelenségének” köszönhetően kitűnő dísze lehet a szobáknak.
Amellett, hogy nem igényel különösen nagy figyelmet (azért, jó, ha hetente egyszer kap egy kis vizet), légtisztító hatásáról is ismert, így hálószobában elhelyezve megkönnyítheti az alvást is.

Gyorsan növő szobanövények

 

3. Zöldike

A zöldike egy rendkívül gyorsan növő, egyedi kinézetű szobanövény. Igaz, hogy kicsit nagyobb figyelmet igényel a gondozása, mint az előbb felsoroltaknál, de a csíkos, energikus minta nagyon jól mutat bármely otthonban. Ez a kedves, csíkos, vidám növény kezdő kertészeknek a legjobb választás, mert tartása nagyon könnyű, szinte elpusztíthatatlan.

Gyorsan növő szobanövények

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

4. Pozsgafa

A pozsgafa vagy más néven majomfa (Crassula ovata) az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben tartható növény. Szobanövényként tartva elérheti a 1,5 méter magasságot is és ideális körülmények között tartva az idősebb növények a téli, tavaszi időszakban apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoznak.
Igénytelen növény, legjobban napfényes, levegős helyen érzi magát. A tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki az udvarba vagy erkélyre, de napsütötte szobában is szépen fejlődik.

Gyorsan növő szobanövények

 

5. Aloe vera

Az aloe vera régóta az egyik leghíresebb dísznövényünk, manapság mégis egyre többet hallhatunk különleges gyógyhatásairól és kozmetikai felhasználásáról. Könnyen hozzájuthatunk, ha otthonunkban neveljük! Vásárláskor figyeljünk a következőkre: legalább 30 cm magas növényt válasszunk, levelei legyenek egészségesek és sűrűn álljanak.
A legjobban a világos, de a tűző naptól védett helyet kedveli. Téli nyugalmi időszakában viszont alacsonyabb (minimum 5°C) hőmérsékletet kell biztosítanunk számára. Ideális lehet egy világos előtér vagy folyosó.
Ha jól érzi magát növényünk, a harmadik évtől kis sarjnövénykékkel ajándékoz meg minket. Mikor a sarjak elérik a 15 cm-es magasságot, válasszuk szét anyjuktól, ezután saját cserépben élhetik tovább életüket.

Gyorsan növő szobanövények

 

 

Kapcsolódó cikkek:

A pompás medinilla

Dísznövények locsolás nélkül

Bonsai- kedvünk szerint

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0