google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A horkolás egy eléggé kényelmetlen dolog, hiszen ha alszunk akkor nem tudunk tenni ellene, mert nem is emlékszünk rá. Másrészt pedig felkelthetjük vele szeretteinket, ami szintúgy kínos lehet számunkra. Vannak azonban módszerek, melyekkel megoldhatjuk ezt a problémát.

A mai társadalomban egyre több ember küzd a túlsúllyal, mely kiváltó oka lehet a horkolásnak. Természetesen nem azt mondom ezzel, hogy csak az horkol aki duci. Vannak hajszálvékony emberek is akik úgy tudnak horkolni, hogy majd leszakad a plafon. A horkolás azonban nem csak a hanghatásai miatt okoz problémát, hanem sajnos a légcserét is akadályozza, ezzel pedig oxigénhiányos állapot alakulhat ki.

Ismerős a helyzet?

Éjszaka egyszer csak egy erős horkolásra ébredsz fel. Próbálod használni a füldugódat, de persze sikertelenül. Aztán úgy vagy vele, hogy vársz egy kicsit, hátha abbahagyja. Kb. negyed óra után elcsendesül a szoba, akkor most már megpróbálhatsz aludni. Már majdnem elaludtál, mikor egy hatalmas horkantásnak köszönhetően úgy megijedsz, hogy majdnem kiugrasz még az ágyból is. Aztán természetesen ha rugós az ágy, próbálsz nagy hullámokat kelteni, hátha attól oldalra fordul, ha pedig szivacsos, akkor a lábaddal, hátsóddal, könyököddel lökdösöd egy kicsit az oldalra fordulás reményében. A végén 2 órás küzdelem után feladod és inkább kimész a konyhába, másnap pedig olyan vagy, mint akit vagy tucatszor kimostak.

Mi miatt is horkolunk?

A kiváltó ok az elülső és a hátsó garatfal közti szűk távolság, mely levegővételnél megremeg és ez okozza a hangot. Gyermekeknél okozhatja a megnagyobbodott orrmandula vagy torokmandula, felnőtteknél pedig a megnyúlt nyelvcsap, vagy a nyelvgyöki mandula és természetesen a kor előrehaladtával a szövetek ellazulnak.
Az orrsövényferdülés is okozhat horkolást, de általában nem ez a fő ok.

horkolás

Repülőzokni

Korábbi vizsgáltatok bizonyítják, hogy repülőutakon használt zoknik, mely a mélyvénás trombózist célzottak megelőzni, hatásosak lehetnek az OSA szindróma kezelésében is, mely összefügg a horkolással.  Ez a fajta szindróma csak Nagy-Britanniában kb. 3 millió embert érint.
A szoros zokni megakadályozza, hogy az alsó végtagokban összegyűljön a víz napközben. A napközben összegyűlt víz éjszaka a nyaki tájék felé húzódik és ez súlyosbítja a horkolást. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy aki napközben ilyen zoknit visel, az az éjszaka folyamán kevésbé szenved az OSA szindróma tüneteitől.

horkolás

Teniszlabda

Igen, jól olvastátok, a teniszlabda is állítólag a segítségünkre lehet a horkolás elleni küzdelemben. Teljességgel biztosra mondhatom, hogy aki háton alszik az jobban horkol. Tehát az alapvető probléma a háton való alvással van. Erre való ez a teniszlabda, melyet a pizsama felső hátsó nyaki részéhez kell erősíteni. A lényege az az egésznek, hogy ha az illető a hátra akar feküdni a teniszlabda nyomja a nyakát, így ez a testhelyzet kényelmetlen lesz számára. Az ember még álmában is érzékeli ezeket, így inkább hasra vagy oldalra fordul és úgy alszik tovább, természetesen már kevesebb horkolás, vagy teljes csönd kíséretében.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

horkolás

Éneklés

Kifejezetten tartanak olyanoknak éneklés órákat, akik horkolnak. Állítólag az énekléssel megerősítenek olyan izmokat, melyek segítenek a horkolás megakadályozásában. A kutatók nem zárták ki hogy a rendszeres éneklés hatással van a horkolásra, de az elméletet még nem bizonyították.

horkolás

Szigetelőszalag és ragtapasz

A horkolás egyik fő okozója, hogy a lágy szájpadlás részben elzárja a levegő útját, ez mint fentebb is említettem akkor fordul elő leginkább, ha háton alszunk és a szánk nyitva van. A cél tehát, hogy a szánk csukva maradjon. Na emiatt kell a szigetelőszalag és ragtapasz, természetesen ha valakinek valamilyen más ötlete van erre, azt is nyugodtan alkalmazhatja.

horkolás

Párna

Vannak akik arra esküdnek, hogy párna nélkül kell aludni. Mások véleménye szerint tisztán kell tartanunk a párnánkat, hogy ne legyenek rajta allergén anyagok és por, míg egyesek úgy tartják, hogy fél évente új párnára lenne szükségünk.

horkolás

Számtalan módszer terjeng az interneten a  horkolás megszüntetésére, vagy legalább is csökkentésére. Sajnos ez egyre több embert érint, de a kényes témáról senki sem szeret beszélni, mivel milyen dolog már az hogy én horkolok? Pedig ez nem egy szégyellni való dolog, hanem egy probléma amit közösen biztos hogy meg lehet oldani.
Számtalan tippet és ötletet találhatsz a cikkeink között bogarászva, nézz körbe nyugodtan.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0