google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Valószínűleg két okból kattintottál erre a posztra: vagy kíváncsi vagy arra, hogyan kell mining rig-et építeni, vagy fogalmad sincsen róla, mi az, és meg akarod tudni.

Nos a mining rig egy videókártyákkal (GPU) telepakolt váz, ami azt a célt szolgálja, hogy kriptovalutákat bányásszál vele. Többféle valuta bányászata lehetséges: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, stb., csak hogy a három legismertebbet említsem. Aki még az égvilágon nem hallotta a kriptovalutákról, valószínűleg azért a Bitcoin ismerősen csenghet neki: ez az a kriptopénz, ami elképesztő sebességgel száguldott a tőzsdéken az utóbbi fél évben, aztán egy nagy zuhanás után végül stabilan 11.000 dollár körül mozog.

Aki pedig azért kattintott ide, hogy megtudja, hogyan kell mining riget építeni, annak itt van egy kis útmutató!

Mining rig építése: Milyen kártyát vegyünk?

 

Egy mining rig akkor jó, ha minél több GPU-t pakolunk bele. Vannak kifejezetten bányászatra tervezett kártyák, de mi most a legújabb generációs, bárki számára megrendelhető kártyákkal foglalkozunk. Jó választás lehet a GeForce 1060 GTX 6Gb-os kártya, ami jó ár/érték aránnyal rendelkezik. Akinek inkább az AMD felé húz a szíve, annak a Sapphire Nitro RX 480-as, 8GB-os kártya ajánlott.

Mining rig építése: A kezdetek, a PCIe portok kiemelése

GPU-k csatlakoztatására az alaplapi PCIe portok alkalmasak. Mindegy, hogy rövid PCIe x1, vagy hosszú PCIe x4,x8,x16 portunk van, mind jó a bányászathoz. Ami fontos viszont, hogy MINDNEK saját áramellátása legyen, néhány (főleg DELL) alaplap fizikailag letíltja a PCIe portokat, ha azok össz energia felvétel meghalad egy adott értéket. Ha bányászathoz akarsz  alaplapot venni, akkor érdemes utána nézni, hogy az adott alaplapon az összes PCIe port külön van-e huzalozva. Egyébként a legtöbb modern alaplap esetén ez már adott, de persze mellé lehet nyúlni.

Alapelv, hogy bármi jó, amira rá van aggatva a “gaming” jelző, csak legyen benne bőven PCIe port. A legtöbb gaming alaplapon ma már van 5 PCIe port, de a 6 sem ritka és akad 7 portos alaplap is. Ezeket a portokat egy ügyes kis BARKÁCS szerkezettel lehet kihozni, ez a: PCIe 1x-16x raiser kártya:

Mining rig építése

A kisebb pöcköt dugd az alaplapra, a nagyobb lapra pedig rakd a GPU-t, a kettő között egy USB3.1 kábel viszi a jeleket. A mining szempontjából nem érdekes, hogy a kártya 1x vagy 16x-es portban van, ugyanazzal a sebességgel fog menni, tehát nem érdemes az alaplapra dugni akár egy kártyát is, mindet érdemes raiseren keresztül csatolni, mivel így jobban elhelyezhetők és jobban kezelhető a termelt hő elvezetése is. A cuccot meg lehet rendelni ebayről vagy aliexpressről is, ami átlag 30 napon belül meg is jön. Ha valakinek instant kell, akkor lehet itthon (Budapest) találni olyan üzletet, ahol meg tudják oldani másnapra a beszerzést. Bár nem a reklám helye, de eddig én a PClandból szereztem be ezeket. Azért is írom ki a nevüket, mivel pont tegnap borítottam ki őket egy 5db-os rendeléssel, ami kapcsán jelezték, hogy úgy egyébként a nagykerben ezek voltak az utolsó darabok és beszüntetik ennek a további értékesítését.

Mining rig építése: Platform adta fizikai határok

Fontos megjegyeznem, hogy Windows 7 (64bit) alap esetben MAX 4 GPU-t tud kezelni, amit valamilyen (általam soha nem használt) driverrel 5-re lehet növelni. A Windows 10 esetében ez a limit már alapból 5, amit szintén valamilyen barkács driverrel 6,7 vagy akár nyolcig lehet felnyomni. Ezzel szemben a linuxos miner disztribúciók (ethOS vagy lubuntu) ilyen limitációkat nem tartalmaznak, elvileg 16 GPU-ig (ugye ez a fizikai hajára a PCIe x16 miatt) tudnak működni. De erről picit később… az lesz ám az igazi barkácsolás…

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mining rig építése: Tápellátási tükkök

A PSU a mining rig lelke. Ha így néz ki a PSU-d, akkor MOST felejtsd el, hogy te mining riget akarsz építeni. Ez a PSU arra jó, hogy elhajtsa a desktop gépedet és talán ki lehet belőle csirakni egy GPU-nyi áramot, de a peak áramfelvételeket már rosszul kezeli és… szóval NE.

Mining rig építése

Számold ki, hogy mennyi lesz a gép watt igénye és ahhoz mérten vegyél egy lehetőleg moduláris PSU-t, amiben hosszú 6-pin male csatlakozók vannak. EVGA G2-es (1000,1200W) szériája elég miner friendly, de bármi jó, aminek minimum 80+ BRONZE (vagy inkább 80+ GOLD) minősítése van.

Mi van akkor, ha pont kellene egy kis extra kakaó, vagy pl mégis nekifogsz 6-7db R9 Fury/1080Ti-ből miner riget építeni, amiknek az energia igénye meghaladja az elérhető PSU plafonokat? (Vagy úgy döntesz, hogy ne dumáljon neked senki, márpedig te akkor is két darab a fenti képen látható kukás psu-ból akarsz meghajtani 6 GPU-t). Na erre találták ki a PSU interlink időzítőket. Ezekre szintén egy konkrét BARKÁCS megoldás az Add2PSU terméket:

Mining rig építése

A használata pofon egyszerű: az elsődleges táp egyik molex (4pin) csatlakozóját beledugod a képen az alul látható molex anya csatlakozóba, felülre pedig bedugod a másodlagos PSU ATX csatlakozóját. A nyákon található kicsi IC gondoskodik arról, hogy megfelelően időzítve induljon a másodlagos PSU, továbbá a nyák gondoskodik arról, hogy a két PSU között semmilyen szinten ne legyen kapcsolat, így nem tudják egymást megölni. További ilyen Add2PSU eszközökkel stackelhetők a PSU-t, így akár 3-4 PSU is összeköthető. Határ a csillagos ég.. Na meg a villanyóra.

Ha ilyesmire adod a fejed, akkor amire viszont érdemes figyelni: a másodlagos PSU-t lehetőleg csak arra haszáld, hogy a videókártyák extra áramforrását biztosítsa (6-pin male). VÉTLENÜL se dugd rá a másodlagos PSU szabad molexeire pl a PCIe risereket. Minden ami az alaplaphoz és a gép működéséhez kell, az férjen el az elsődleges PSU-n.

Mining rig építése: Server PSU (Dell DL580 G5 vagy HP hasonló termékek)

Van a Dell-nek egy server PSU-ja, ami igen közkedvel a minerek körében egy spéci modding panel (Parallelminer X6 Breakout board adapter) miatt:

Mining rig építése

Mining rig építése: PCIe switch, multiplicator

Evileg egy alaplapra akár 16 GPU-t is lehetne csatkoztatni a PCIe x16 protokoll miatt. Ilyen alaplap legjobb tudomásom szerint nincs, ellenben az okos néhány leleményes szakember összerakott egy eszközt, amit szintén ebayen és aliexpressen is potom pénzekért lehet kapni. Megtalálni ilyen néven tudjátok “PCIe 1x to 3 1x”. Valami ilyesmit kell keresni:

Mining rig építése

Az eszköz elfogadottsága miner körökben eléggé vegyes. A kártya gyakorlatilag egy mini PCIe switchként működik. Láttam már sikeres interpretációkat mind windows, mint linux platformon is, de a legtöbben inkább azt jelzik, hogy nem működik. Ezzel a megoldással már láttam 8 GPU-s riget is, de a fő felhasználása egyébként nem a határok ilyen jellegű feszegetése, sokkal inkább az egy GPU-ra jutó nettó “sunken cost” csökkentése. Hiszen a 6-7 PCIe portos alaplapok, mig hozzájuk képest töredékáron lehet szerezni kikukázott 2-3 portos alaplapokat, régi (pl 2nd gen intel) processzorokkal, olcsó DDR3 memóriákkal, stb. Ez ilyen gépbe berakott 4 portos PCIe switch segítségével (ha minden csillagállás rendben van…) máris lehet csinálni egy 6 GPU-s miner riget.

Forrás: variance.hu

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0