google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Elképzelted már, hogy milyen lenne vásárolni egy olyan boltban, ahol csak leveszed ami kell és továbbállsz? Nem, nem a lopásra gondoltam, hanem az Amazon Go koncepcióra. A jövő már itt van köztünk, úgy tűnik ez is lehetséges!

Az, hogy a robotok már szinte az ajtónkon dörömbölnek, a jövő pedig két lábbal rúgta ránk a kaput, köztudott. Tele voltak vele a hírek, hogy átadták az első szaúdi-robot állampolgárságot egy női robotnak, a Tesla, a SpaceX (és sok más) atyaúristene, Elon Musk pedig rendre a Mars kolonizációjáról beszél. Ezeknek a fényében nem is tűnik akkora számnak, ha egy pénztár nélküli boltról beszélünk, pedig alapjaiban véve változtathatja meg a vásárlási szokásainkat az Amazon innovációja, az Amazon Go.

pénztár nélküli bolt

Viszlát pénztár, viszlát sorban állás!

Az Amazon alapvető koncepciója, hogy búcsút mond minden rossz élményünknek, ami a vásárláshoz kötődik. Persze a biztonsági őrök vegzálást nem igazán lehet kiiktatni, de például a pénztárakat, és a sorban állást igen. Ezt az Amazon Go appal, a gépi látással, és a deep learninggel (szabad fordításban: mély tanulás) oldotta meg a vállalat. És hogy hogyan néz ki mindez a gyakorlatban? Valahogyan így:

Egyszerű és nagyszerű

Igazából a rendszer nagyon egyszerűen működik: az appot letöltve a vásárló kap egy egyedi QR kódot, amivel a boltba lépve azonosítani tudja magát. Ezután elteheti a telefont, és vásárolhat, hiszen a levett termék virtuálisan bekerül az appos “bevásárlási listára”. Ez akkor is működik, ha shoppingolás közben meggondolja magát az ember és visszahelyezi a terméket: ekkor automatikusan kikerül a listáról. A vásárlás végeztél pedig csak kisétál vevő a boltból, ugyanis a vásárlás összegét a felhasználó az Amazon fiókjára terheli. Ehhez csupán annyi kell, hogy előzőleg regisztráljuk a bankkártyánkat a rendszerhez.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A vásárlókat felülről kamerák monitorozzák, a polcon pedig mérleggel figyelik, hogy melyik vásárló mit vesz le a polcról. A fentebb említett deep learningnek köszönhetően a számítógépek jól meg tudják különböztetni a hasonló termékeket is.

pénztár nélküli bolt

Just in America, my friends

A szolgáltatás egyelőre csak Amerikában, azon belül is Seattle-ben érhető el. Az üzlet 167 négyzetméteres és az Amazon székházában kapott helyett.

A vállalat első boltja helyben készített szendvicseket és alapvető élelmiszereket (tej, kenyér), édességeket árul. Arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy a vállalat mikor tervez újabb hasonló üzleteket nyitni, illetve hogy várható-e terjeszkedés az Egyesült Államokon kívül.

pénztár nélküli bolt

Aggályok

Persze az új technológia, ahogyan az lenni szokott, számos kérdést vet fel. Először is, hogy bármennyire is szeretnék automatizálni a boltot, szükség lesz a humán erőre is az üzemeltetés során. Kellenek raktári dolgozók az anyagmozgatáshoz és a polcok feltöltéséhez és biztonsági őrökre is. A másik pedig az, hogy minden, ami elektronikus és online kapcsolatban van, az távolról, közelről meghekkelhető. Bár valószínűleg a bolti szarkákat sem kell félteni, azok akik valamennyire is értenek a programozáshoz, viszonylag könnyen megtalálhatják a módját annak, hogy kikerüljék a rendszert.

Ti vásárolnátok ilyen boltban? Szeretnétek, ha Magyarországon is terjeszkedne Amazon Go?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0