google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Tudom, nem igazán DIY-téma, de úgy gondoltam, ha már írtam Nektek egy igazán frankó kenyértartóról, amit Ti magatok is elkészíthettek néhány óra alatt, akkor miért ne csinálhatnánk egy igazi, belevaló kovászos házi kenyeret? Vigyázat, elképesztően finom!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én személy szerint imádom a frissen sült kenyér illatát. Nincs is jobb egy hideg reggelen mint egy jó meleg, ropogós kenyér. Ha magatoknak sütitek, még finomabb lesz, ezt garantálom! Ráadásul egyáltalán nem bonyolult, bár a kovász szótól sokan megijednek, megnyugtatok mindenkit: nagyon egyszerű ez is, ha foglalkoztok vele!

Mi az a kovász?

A házi kovász igazából nem más, mint liszt és víz keveréke. Igen, ennyire egyszerű, ugyanis a házi kovász a környezetből táplálkozik, onnét szívja magába a baktériumokat. Azonban a kovász igényli a törődést, mindennap “etetni” kell. Ez azt jelenti, hogy vizet és lisztet kell az alapunkhoz keverni, egészen addig, amíg az el nem kezd erjedni. Nagy általánosságban elmondható, hogy maximum egy hét alatt elkészül, innét pedig nincs megállás: ha gondoskodunk róla, akár a kiskutyánkról, túlzás nélkül akár életünk végéig használhatjuk.

kovászos kenyér házilag

Hozzávalók:

 • 1 deka jó minőségű kenyérliszt
 • Körülbelül fél deka, vagy kevesebb teljes kiőrlésű liszt, ami segíti az erjedést
 • 2 deci langyos víz

Ha összekevertük, lazán takarjuk le, és tegyük langyos helyre!

Miért jó a kovász?

Jogos lehet a kérdés, hogy miért is jó a kovász. Nos – nem túlságosan bő lére eresztve a dolgot – a jó házi kovásztól lesz a kenyérnek igazán kenyér íze. Nem morzsolódik a héja pedig ropogós, ahogy azt illik és kell. Több nap után sem szikkad meg, simán fogyasztható, vagy készíthető belőle pirítós is.

Süssünk kenyeret házilag!

Miután megvártuk, hogy a kovászunk megerjedjen, hozzáláthatunk a kenyérsütésnek!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hozzávalók:

 • 15 deka kovász
 • 3 dl langyos víz
 • 1,5 ek só
 • 40 deka finomliszt
 • 3-4 ek olívaolaj vagy étolaj

Kovászos kenyér házilag

 1. Először is a lisztet és a sót szitáljuk le egy tálba. A kovászt egy külön tálban keverjük össze a vízzel, ezután dolgozzuk össze a kettőt. Amikor ez megtörtént, hagyjuk pár percre pihenni!
 2. Mivel a tészta kicsit ragadós lesz, kenjünk meg egy kicsit olajjal. Dagasszuk addig, amíg egységes, homogén nem lesz, ezután ismét hagyjuk egy kicsit pihenni.
 3. Ismételjük meg a kettes pontot.
 4. Dagasszuk át még egyszer, most azonban hagyjuk, hogy alaposan kipihenje magát: fél órára tegyük félre.
 5. Válasszuk szét a tésztánkat, és hajtogassuk őket úgy, hogy a széleit kinyújtjuk, és a közepére visszahajtjuk. Amikor úgy látjuk, hogy a tésztánk megfelelő, pihentessük egy órát.
 6. Hajtogatás-pihentetés-letakarás.
 7. Ismételjük meg még egyszer és takarjuk le fóliával. Már nincs sok hátra, ígérem!
 8. Vágjuk be a tésztánkat. Akkor jó, ha jó sok légbuborék található benne. Ha nem, akkor fussunk még pár kört. Ha jó a tésztánk, lisztezzük be jól a munkalapot és tegyük rá a tésztát. Várjunk addig, amíg utoljára megkel, ez kb. 2 óra. Ha úgy látod, ennél több szükséges, várj még egy órát, ez nem futóverseny!
 9. Szórjuk meg liszttel a sütőlapot (kevés is elég) metsszük be a tésztát a kép alapján és légkeverésen nyomassuk. Körülbelül húsz percig 220 fokon süssük! Ezután még 20 percig, de vegyük le a hőfokot 190 fokra.
 10. Hagyjuk kihűlni.
 11. Élvezzük a kemény munkánk gyümölcsét!

KÉSZ!

Mint látható, egy jó délután rámegy a kenyérre, de az íze mindenért kárpótolni fog minket!

 

Ti sütöttetek már kenyeret házilag? Hogy sikerült?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0