Elgondolkoztál már rajta, hogy Te is dizájnos kenyértartót készíts? Ha nem, itt az idő, hogy megváltozzon a véleményed, ha igen, akkor pedig itt egy remek ötlet, hogyan tudod mindezt megvalósítani!

Biztosan Te is jártál már úgy, hogy megvetted a kenyeret, beleraktad egy nejlonzacskóba és másnapra kiszáradt. Ezért is érdemes lehet beszerezni egy kenyértartót, hogy a “mindennapi” kenyerünknek legyen benne helye. De minek rohannál vásárolni, ha egy kis időráfordítással olyat készíthetsz, amit egy IKEÁ-s katalógus is megirigyelhetne?

Egy kis kémia

A nejlonzacskó azért nem jó, mert a kenyérből távozó hő (ha még meleg) lecsapódik, ezáltal a kenyér bepenészedik. A hűtőbe azért nem ajánlatos rakni, mert elveszíti a víztartalmát, ráadásul elég állott íze van, átveszi a tipikus “hűtő-ízt”. A kenyerek vagy más pékáruk szobahőmérsékleten, 20 fok környékén érzik jól magukat, ezért is jó őket egy kenyértartóban tárolni.

Viszont, ha elkészítheted a tárolót Te is, miért is kellene megvenned?

kenyértartó házilag

Kenyértartó házilag

Kellékek:

  • Bambuszalátét
  • Olló
  • Szivacs
  • Ruhaanyag
  • Vonalzó
  • Varrókészlet
  • Ragasztó vagy ragasztópisztoly
  • Opcionális: fonal és lakat

kenyértartó házilag

Elkészítés menete:

  1. Először is vegyük magunk elé egy bambuszalátétet. Mérjünk hozzá egy egész kenyeret, és hagyjunk rá öt-öt centit a végére, hogy kényelmesen elférjen benne!
  2. Vágjuk le egyenesen az adott méretre a bambuszt. Ez lesz a kenyértartónk alapja.
  3. Ismét vegyünk magunk elé a jó öreg kenyeret, és mérjük meg a magasságát. Megint jó, ha ráhagyunk legalább tíz centit a tetejére, így biztosan el fog férni az áru.
  4. A szivacsot vágjuk ki az adott méretre. Ha nem vagyunk biztosak magunkban, először vágjunk ki magunknak vonalzó és körző segítségével egy megfelelő sablont, és a sablont helyezzük a szivacsra. Így biztosan nem fog félremenni a kezünk! Négy darab ilyen szivacsra lesz szükségünk.
  5. Ezután a ruhaanyagot vágjuk el. A forma ugyanaz legyen mint a szivacsé, csak körülbelül az 1,2x-esére nagyítva. Először itt is használhatunk segítségnek sablont!
  6. Miután ezzel megvagyunk, szépen varrjuk össze a szivacsot, és a ruhaanyagot.
  7. Ezután a bambusz belsejét is fedjük be a ruhaanyaggal. Akár hozzá is ragaszthatjuk, én mégis inkább a varrást javasolnám.
  8. Hogy megkíméljük a bambusz szélét, varrjuk le végig egy tetszőleges színű szalaggal. Elég, ha csak két centit lóg rá a bambuszunkra. Dekorként varrhatunk a kenyértartónk tetejére is, így még mutatósabb lesz.
  9. Ezután ragasszuk össze a szivacsainkat, hogy egy-egy darabot kapjunk belőle!
  10. Most csavarjuk fel a bambuszt, és mérjük fel a helyzetet! Ahol a legideálisabbnak látjuk, ragasszuk hozzá a szivacsainkat a tartóhoz!
  11. Miután megszáradt, kvázi kész a kenyértartónk, már csak díszítés van hátra. Varrhatunk rá egy nagyobb gombot, és köthetünk rá fonalat, amivel lezárhatjuk a kis tartónkat.

KÉSZ!

kenyértartó házilag

 

A kenyértartó akkor ideális, ha megfelelő a mérete, és sokáig eláll benne a kenyerünk. Ez a tartó simán lehet a konyhánk ékköve is!