google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Sajnos a cserép kaspók eléggé kényes anyagok, hiszen a szállítással nem nagyon állnak barátságban, főleg, ha esetleg még le is ejtjük őket. A törött kaspót azonban kidobni TILOS! Pár ilyen törött kaspóból varázslatos mini kert alakítható ki pofonegyszerűen.

Azt azért nem mondom, hogy szándékosan kezdjünk el kaspókat tördelni, bár akinek kedve van hozzá és nem sajnálja essen neki, még stresszoldó hatása is van.
Egy jó tippem lenne azonban azoknak, akik véletlenül törnek kaspót. Ha kaktusz van bele ültetve és fejjel lefelé zuhan a föld felé, még véletlenül se próbáljátok elkapni! Higgyétek el tapasztalatból beszélek. Egyszer jártam úgy, hogy az ablakpárkányon díszelgő kaktuszba beleakadt a függöny amikor éppen elhúzni készültem. Az ember automatikusan utánakap a leeső dolgoknak, de ebben az esetben jobban jártam volna, ha inkább hagyom leesni. A kaktusz természetesen a legnagyobb tüskés fajta volt, csak hogy még élvezetesebb legyen tűpárnát csinálni a kezemből.

De térjünk vissza a cikkünk eredeti témájához, hogy miként tudunk ezekből a véletlenül, vagy szándékosan összetört kaspókból csodálatos kiskerteket alkotni. A következő növényeket ültethetjük a kiskertünkbe: szukkulens, kis levelű sugárarália, ernyős cipruska, bonsai, Ezüstös hálólevél, pettyes levél, aranyhalvirág , apró levelű üvegcsalán, pilea depressa, Párnafű , borostyánok, ámpolnafikuszok és természetesen a kőrózsa, melyeknek gondozásáról is találhatsz infókat..

Hagyományos kialakítás

Ennek a verziónak az eleje nyitott és egy lépcső vezet fel a felső szinthez. A cserép alját is célszerű használni, vagy egy nagyobb cserép aljat is, így nagyobb hellyel gazdálkodhatunk.

mini kert

Csúszdás verzió

Ebben a változatban nincsen lépcső, hanem csúszdaszerűen halad lefelé a növényzet az alsó szintekig.

mini kert

Ami nagyon összetört

Vannak olyan verziók is ahol a cserepet nagyon sikerült összetörni. Kertté alakítva azonban csodálatosan fognak majd mutatni.

mini kert

Ezen a képen látható kert alját egy majdnem teljesen kettétört kaspó adja, a benne elhelyezett növények és a belső cserép szerencsére megtartja a benne lévő földet. De olyan szépen mutat a kis házikóval a tetején, hogy én is akarok egy ilyet magamnak. Lehet mindjárt megyek kaspót törni.

mini kert

Ép cserépből is

Amennyiben nincsen törött cserepünk nem muszáj összetörnünk őket, ép cserépből is ötletes megoldásokat lehet kitalálni. Teraszokra és erkélyekre kitűnő megoldás lehet ez a kis helytakarékos mini kert. A szinte közötti átjárást kis létrák segítik. Ennél a módszernél nem teljesen földdel vannak feltöltve a kaspók, hanem ahová kerülne a következő szint, az alá egy cserép vagy műanyag kaspó kerül fejjel lefelé fordítva, így kevesebb földre is van szükség és a cserép súlya sem nyomja össze a földet.

mini kert

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Több darabból egy komplett

Ez a megoldás igazán mutatósra sikerült. Nem egy kaspóban készült el a kert, hanem három kisebből melyet sokkal könnyebb megemelni és áthelyezni, ahová csak szeretnénk. A kaspók különböző méretének köszönhetően szintkülönbségek jöttek létre, mely még eredetibbé és élethűbbé varázsolja a kiskertet, mint egy valódi kertben.

mini kert

Régi tárgyak

A kert kidekorálásához felhasználhatjuk a régi tárgyainkat is, melyekre a kutya sem néz rá, de sajnáljuk kidobni. Elképesztő jó kiegészítője lehet a kiskerteknek.

mini kert

Egy kis kreativitással valósághű dolgokat kreálhatunk.

mini kert

Egy régi madáretetőt átalakítva csodálatos dekorációt készíthetünk a mini kertbe.

mini kert

Dekorációként nem kell egyből nekiesni egy nehéz kerámia vagy faházikónak, egy egyszerű érdes kérges farönk darabból fantasztikus manóházikót rittyenthetünk.

mini kert

Ha folyó vagy tóparton jársz mindenképpen gyűjts össze magadnak egy pár színes és fényes kavicsot, ugyanis a kertbe remekül alkalmazható kis kavicsos út kialakításához.

mini kert

Vagy csak úgy kis mintákat kialakítva is elhelyezhetjük a különböző színű köveket. Ha van kedvünk még ki is festhetjük a kavicsokat a még csodálatosabb látvány érdekében.

mini kert

Azt hiszem most itt be is fejezem a képek nézegetését és inkább kitalálok magamnak is valami szépet és csodálatosat. Általában én először mindent megrajzolok egy papírra, hogyan s miként képzelem el az egészet, mik kellenének hozzá, hogyan lehetne összerakni és utána félig a tervhez tartva magam félig pedig improvizálva rakom össze a dolgokat és ilyenkor szoktak a legjobb dolgok összejönni.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0