google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ez az eljárás az egyszerű, kézműves dekoráció- készítés rendkívül széles skáláját tárja elénk. Egy szép szalvétából, vagy vékony csomagolópapírból vett motívummal gyorsan és könnyen díszíthetünk fa, papír, fém, hungarocell, műanyag, textil, agyag, viasz felületeket, s kreálhatunk szebbnél- szebb ajándék-, dísz-, és használati tárgyakat, újjá varázsolhatjuk régi, megkopott dolgainkat. 

A decoupage technika sokrétűségét jelzi, hogy évről- évre az eljárás valamilyen új felhasználási módjáról számolhatunk be. Ezúttal a lehúzható szalvéta-technikát ismertetjük.

Kellékek:

  • szalvéta (mintás);
  • ragasztó;
  • lakk;
  • ecset.

A technika: 

1) Amennyiben nem natúr felületet szeretnénk díszíteni, vagy nem utólag szeretnénk körbefesteni a felragasztott mintát, úgy az első lépés mindig a kiválasztott tárgy festése. Ehhez pasztellszínek használatát javasoljuk, mert a szalvéta a ragasztótól áttetszővé válik, s a sötét alapszínek átüthetnek.

A decoupage kézműves technika

2) Ha kész vagyunk a festéssel, vágjuk, vagy egyszerűen csak tépkedjük körbe a kiválasztott mintát a szalvétából, vagy a vékony csomagolópapírból. FONTOS! A decoupage technika valamennyi fajtájánál a többrétegű szalvétának csak a felső, festett rétegét használjuk!

A decoupage kézműves technika

3) Következő lépésként kenjük be a ragasztandó felületet, helyezzük rá a kivágott mintát, és az ecset segítségével simítsuk el a papírt belülről kifelé haladva úgy, hogy az ne ráncolódjon.

A decoupage kézműves technika

4) Várjuk meg, míg a ragasztó megszárad, majd kenjük át még egyszer. (A teljes száradás ideje 1-2 óra.) Tartósabbá és fényesebbé tehető a minta, ha átkenjük lakkal.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A decoupage kézműves technika

Textil decoupage

A szalvétatechnika egy speciális decoupage- ragasztó, a Mod Podge segítségével textilfelületeken is alkalmazhatjuk, s így egyedi terítőket, szalvétákat, kötényeket, vagy akár táskákat, sőt, pólókat is készíthetünk.

A decoupage kézműves technika

 

Technika:

1) Készítsük elő a szükséges alapanyagokat, kellékeket! Fontos, hogy textil- decoupage-hoz csak természetes alapú textíliát használhatunk, melyet első lépésben ki kell mosnunk és meg kell szárítanunk.

2) Vágjuk ki a szalvétából vagy vékony csomagolópapírból a kiválasztott mintát.

3) Kenjük fel a ragasztót a minta nagyságának megfelelő területre, a mintát helyezzük a ragasztózott felületre és az ecset segítségével simítsuk el, majd ezután kenjük át még egyszer a ragasztóval.

4) 24 óra száradási idő elteltével vasaljuk át hátoldaláról az anyagot. A kész mintadarab alacsony hőmérsékleten, csak kézzel mosható.

A decoupage kézműves technikaA decoupage kézműves technikaA decoupage kézműves technikaA decoupage kézműves technika

 

Egyedi hűtőmágneseink mellett is kitűnően mutat majd!

Kellemes időtöltést kívánunk az alkotáshoz!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0