google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A játékgyűjtemény ötödik részében ismét 10 játékkal ismerkedhetünk meg. Ahogy az negyedik részben (bővebben itt), úgy itt is különböző kategóriákban mutatunk be 1-1 feladatot. Jó szórakozást kívánunk!

 

1. Ismerkedés

Hangról felismerni

Hangról felismerni- Játékgyűjtemény- 5. rész

Egy játékos középre áll csukott szemmel. A többiek körben mennek körülötte, STOP!-ra megállnak. Akire a középen álló játékos rámutat, az mond valamit, a középsőnek a hangja alapján kell őt felismernie.

Variáció 1: Lehet suttogással, halandzsa szöveggel, vagy a hang elváltoztatásával nehezíteni.

Variáció 2: Arctapintás alapján kell felismerni a játékost.

 

2. Kommunikáció

Mondatbővítés

A játékosok körben ülnek. Minden játékosnak egy szóval bővítenie kell a mondatot úgy, hogy közben nem változtat semmin a már elhangzott részein. Nem csak a mondat végére lehet szavakat beilleszteni.

 

3. Összpontosítás

7-es bumm

7-es bumm- Játékgyűjtemény- 5. rész

A játékosok körben ülnek és sorozatban számolnak. A 7-tel osztható és 7-est tartalmazó számok helyett BUMM-ot kell mondani.

Variáció 1: Kisebbekkel lehet a 3-as számot használni.

Variáció 2: Bonyolultabb, ha 7-re ,,BUMM”-ot, 3-ra ,,BIMM”-et kell mondani. Ilyenkor például a 21-re ,,BIMM-BUMM”-ot mondunk.

 

4. Együttműködés

Csapjuk vagy csúsztassuk?

Csapjuk vagy csúsztassuk? -Játékgyűjtemény- 5. rész

Kellékek: pénzérme

Játékmenet:

A játékosok hosszú asztal két oldalán ülnek. A 2 sor közepén ülő játékosok a csapatkapitányok. Az egyik csapatkapitánynál van egy pénzérme. Az asztal alatt jobbra és balra nyúlva odaadja a pénzérmét az egyik társának (de akár meg is tarthatja azt), majd mindannyian felteszik csukott ökleiket az asztalra. A csapatkapitány megkérdezi: ,,Csapjuk vagy csúsztassuk?” A másik csapat választ. Ha csapni kell, akkor 3-ra minden játékos odacsapja a tenyerét az asztalhoz. Ha csúsztatást választanak, akkor szép lassan, óvatosan nyitja ki mindenki a tenyerét. A másik csapat feladata, hogy megtalálja a pénzérmét. Egyesével felnyittatják a tenyereket, de úgy, hogy azt a tenyeret kell utoljára mondaniuk, ami alatt szerintük az érme van. Mindig a csapatkapitány beszél, de előtte mindent megbeszél a társaival.

5. Kreativitás

Mi lenne, ha…?

Egy játékos kimegy, a többiek kiválasztanak egy játékost a bennmaradók közül és megbeszélik, hogy milyen állat, szín, növény, bútor, autó, stb. lenne. A visszajövő játékos kérdezgetni kezd, hogy ,,Mi lenne, ha… lenne? A válaszokból megpróbálja kitalálni, hogy kiről van szó.

6. Bizalom

Vak postás

 

A játékosok körben állnak. Egy csukott szemű játékost ,,küldözgetnek” maguk között. Ehhez a nyitott szemű játékosoknak fel kell venniük egymással a szemkontaktust.

Variáció: Akihez odaér a csukott szemű játékos, azzal helyet cserél, és a háta mögé állva irányba állítja es elindítja őt valamerre. Mindig csak a belül lévő játékos szeme van csukva.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

7. Szerencse

Papírháború

Papírháború- Játékgyűjtemény- 5. részPapírháború- Játékgyűjtemény- 5. részPapírháború- Játékgyűjtemény- 5. rész

Kellékek: papír, toll, 2 dobókocka

A játék menete:

A játékosok körben ülnek. Mindenki rajzol a papírjára tetszőleges számú pálcikaembert 2 és 10 között. Egyet kiválaszt és megjelöl, ez lesz a vezére, a többi a közkatona. Az első játékos dob 2 dobókockával, és az összeget elkezdi leszámolni saját katonáin. Ha pl. 6-ot dobott, minden 6. katonát ki kell húznia. Ha a katonái végére ér, akkor továbbadja a számolást. Ha körbeért a számolás, akkor dob a 2. játékos is, és így tovább. Ha valakinek meghal a vezére, azt be kell mondani. Az nyer, akinek a legtovább marad életben a vezére.

 

8. Szabály

Lakatlan sziget

Lakatlan sziget- Játékgyűjtemény- 5. rész

A játékvezető kérdezgeti a játékosokat: ,,Mit vinnél magaddal a lakatlan szigetre?” A játékosok válaszolnak, a játékvezető pedig megmondja, hogy az adott játékos viheti-e azt a dolgot vagy nem. Rá kell jönni a szabályra: mindenki csak olyan betűvel kezdődő dolgot vihet, amilyen betűvel a saját neve kezdődik. Több szabályt is kitalálhatunk.

 

9. Mozgás

Torpedó

Torpedó-Játékgyűjtemény- 5. rész

Kellékek: kendők

Játékmenet:

Két egyenlő létszámú csapat játszik. Felállnak egymással szemben libasorban, mindenki megfogja az előtte álló vállát. A leghátsó játékos a kapitány, a többiek a torpedók, az ő szemük be van kötve. A játékvezető jelére a tengeralattjárók elindulnak. A kapitány az előtte álló játékos jobb vagy bal vállának megnyomásával kormányoz. A játékosok továbbadják egymásnak az utasítást, innen tudja az első játékos, hogy merre kell mennie. A kapitány úgy lőheti ki a torpedót, hogy az előtte álló játékos fejét finoman megüti. Amikor végigment a soron a jel, akkor az első játékos leválik és egyenesen előre sétálva elindul. Ha sikerül az ellenfél tengeralattjárójának nekimennie, akkor nyertek. Ha nem, akkor a játékvezető segítségével kiáll a játékból. Ha kilőttek egy torpedót, akkor a sorban következő játékos lesz a torpedó.

 

10. Futás

Tartsd a labdát!

Kellékek: labda

A játék menete:

A játékosok két csapatban játszanak. A csapattagok egymásnak dobálják a labdát. A cél, hogy 6 dobás erejéig a csapatnál maradjon a labda. Ha ez sikerül, akkor a csapat kap egy pontot, aztán feldobás következik. A játékosok hangosan számolják, hogy hányadik dobásnál tartanak.

Variáció: Lehet meghatározott időre játszani úgy, hogy labdavesztésnél nem nullázódik le a számolás, hanem ha legközelebb labdát szerez a csapat, akkor ugyanonnan folytatják a számolást.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0