google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Biztosan te is találkoztál már azzal az érzéssel, amikor kinézel az ablakon, csiripelnek a madarak, süt a nap, de te csak arra tudsz gondolni, hogy egy behúzott függöny mögött, csendben átszenvedd a napot egy tál húslevessel, hat liter vízzel, és egy üres vödörrel. Sajnos a másnaposságra nem léteznek teljesen hatásos gyógymódok, mindenkinek más és más házi praktika válik be, de összegyűjtöttünk néhányat, hátha Neked valamelyik bejön!

Házi gyógymódok másnaposságra

 

De miért is vagyunk másnaposak?

Mikor legurítod az első korty sört, a májad szinte azonnal megkezdi a méregtelenítést. Egy átlagos ember körülbelül 8-12 mg alkoholt képes lebontani óránként, ezt kábé két cent tömény, vagy egy pohár sör tartalmazza. Tehát ha ennél többet iszunk, biztosan berúgunk. A lebontás során egy acetaldehid nevű molekula keletkezik, ami a másnaposság fő okozója: fejfájást, hányingert, émelygést okoz.

A másnaposság igen széles skálán mozoghat: valaki csak fejfájást és gyengeséget érez, némelyek verejtékezéssel, hányással, remegéssel és szorongással is meg kell küzdeniük. A hányással a szervezet megszabadul a méreganyagoktól, ezektől pedig szervezetünk megkönnyebbül. Ha rettenetesen hasogat a fejünk, ibuprofent, vagy aszpirint használjunk, ugyanis a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók szintén igénybe veszik a májat, ami épp a máj méregtelenítésével van elfoglalva.

Házi gyógymódok másnaposságra

Házi gyógymódok másnaposságra!

Víz, víz, víz

Amit ébredés után tehetünk – persze, ha a gyomrunk is engedi – akkor igyunk meg pár pohár vizet. A víz hidratáló hatású, és csökkenti a kiszáradást. Ha émelygünk, vagy hányunk, jó ötlet lehet a köményes tea: egész köményt áztassunk be forró vízbe, és hagyjuk, hogy tíz perig kiázzanak belőle az értékes ásványi anyagok. A benne található kálium, kalcium, vas és magnézium pótolja az ásványi anyag készletünket.

Együnk

Ha túl vagyunk az émelygésen, akkor nincs is jobb, mint egy nagy tányér, forró csirkehúsleves. Ez pótolja a sót, és a káliumot. Ha nincs kéznél a nagyi, akkor egy-két banán is jót tesz, rengeteg tápanyagot tartalmaz.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A mozgás is segít

Ha lábra bírunk állni, és az idő is engedi, jót tesz a szervezetnek egy kis séta a természetben: az oxigén kitisztítja a fejet, a mozgás pedig endorfint (boldogsághormont) termel, ami természetes fájdalomcsillapító hatással is bír. Persze ne intervallumos edzésekre, és négyütemű fekvőtámaszokra gondoljunk: egy laza séta, vagy egy kis kocogás azonban belefér.

Házi gyógymódok másnaposságra

Még a drinkelés előtt…

A megelőzés a legjobb támadás a másnaposság ellen, úgyhogy ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk rá, vértezzük fel magunkat. A buli előtt egy-két órával együnk valami nehezebb, zsírosabb ételt, ilyenkor megengedhetjük magunknak a plusz kalóriákat. Jó választás lehet egy hasábkrumpli és sajtburger kombináció, vagy egy gyros tál. Kapjunk be egy-két 1000 mg-os kiszerelésű C-vitamint, és némi magnéziumot, hogy előre pótoljuk a kieső ásványokat, ez elviselhetőbbé teszi a másnapot.

Italozás közben…

Ha már lecsúszott az első korty, nincs megállás, de jó, ha figyelünk néhány apróságra. Az egyik ilyen, hogy ne keverjük az italokat: ha sört iszunk, igyunk csak sört. Ha lecsúszik mellé véletlenül egy rövid, és tudjuk, hogy a barátai követni fogják, igyuk ugyanazt, és lehetőleg ugyanazt a márkát. Amikor lehetőségünk van rá, és kimegyünk a mosdóba, igyuk ki a csapot.

A legfontosabb, hogy próbáljunk mértéket tartani, de ha nem sikerül, akkor otthon, lefekvés előtt együnk még valami nehezet, és igyunk annyi folyadékot (lehetőleg ne sört), amennyit csak bírunk.

Nektek milyen házi praktikáitok vannak a másnaposság elkerülésére? Van, ami beválik?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0