google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Bizony, ha az embernek dögledezik a mosógépe, akkor hirtelen szakértővé kell válni és úgy kell körbenézni az online vagy offline shopokban, hogy évekre választunk magunknak egy kis barátot. A legfontosabb a termék ár/érték aránya, ezután pedig az energiaosztály, és a fogyasztás, hiszen ezzel is rengeteget spórolhatunk, vagy éppen ráfizethetünk.

milyen mosógépet vegyek

Figyeljünk a fogyasztásra

Egy több fős családban (de akár két főnél is) hetente többször használatban van a mosógép, több órában, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyit fogyaszt a gépünk. A fogyasztást nem csak áramra, hanem vízre is érdemes kivetíteni. (Jobb megelőzni a Fokvároshoz hasonló vízhiányos állapotokat.)

Egy átlagos automata mosógép 0,6-1,8 kWh áramot fogyaszt mosásonként, ez 38 forintos bruttó árral számolva lehet 22, de 69 forint is. Kiszámolva, ha heti ötször mosunk, akkor egy évben ez 6000 vagy 18000 forint körül alakul, ami nem mindegy!

Nézzük a vízfogyasztást. Egy hagyományos (újabb) automata mosógép átlagosan 40-80 liter vizet fogyaszt mosásonként. Ha maradunk a heti ötszöri mosásnál, akkor ez évi 10 vagy 20 köbméter víz elhasználását jelenti. Ez évi 2, vagy 4 ezer forintnak felel meg.

milyen mosógépet vegyek

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nézzük az energiacímkét is!

A fogyasztás fényében nézhetjük az energiacímkét is, ugyanis ez van leginkább segítségünkre a választásban. A 2011-ben bevezetett, egységes energiacímke, melyen a kilowattórában megadott éves átlagos áramfogyasztás mellett az éves átlagos vízfogyasztásról is információt kaphatunk (utóbbi 220 normál mosásra vonatkoztatva), továbbá azt is megtudhatjuk, hogy az adott gép egyszerre hány kilogramm ruhát képes tisztítani. Ez az érték minél magasabb, az adott termék annál inkább környezetbarát. A címkén ezeken túl még feltüntetik a mosási, illetve centrifugálási zajszintet is.

A++ feletti a nyerő választás

A címkék értelmezésében nyújtanak segítséget a szín- és betűkódok: a zöld és az A+++ a legjobb, a piros, valamint a D, az E, az F és a G a legrosszabb besorolások.  Termékenként eltérő, hogy mennyire részletes a lista lefelé, ahogy az is, hány + jel lehet az A betű mögött. Azonban a mosógépek esetében az Európai Unióban már évek óta nem lehet A+ osztályúnál rosszabb besorolású készülékeket kapni.

Ha az A+ osztályú mosógépet vesszük alapnak (100%), akkor az A++ modellek fogyasztása 90%, az A+++ besorolásúaké pedig 80%. A mosógépek fejlődése az elmúlt években olyan gyors volt, hogy gyakran az A+++ felirat mellett mínusz százalékot (például -30%) is feltüntetnek, amely azt mutatja, hogy az eredeti 80%-os átlagfogyasztásnál mennyivel takarékosabb az adott készülék.

milyen mosógépet vegyek

Jó, ha van melegvíz csatlakozás is!

Ha megtehetjük, olyan készüléket válasszunk, ami rendelkezik kétféle csatlakozással. Ezzel direkt módon rá tudunk csatlakozni a melegvíz ellátásra, így a bojler, vagy kazán végzi el a piszkos munkát, és a mosógépnek már nem kell méregdrágán a víz felmelegítésével törődnie.

milyen mosógépet vegyek

Kialakítás

Az, hogy valakinek a felül-vagy elöltöltős mosógépek tetszenek jobban, szubjektív kérdés. Észrevételeim alapján régebben az elöltöltős volt a divat, de most inkább a felültöltős típusok mennek, így ha figyelmen tudjuk hagyni a trendeket, amik úgyis változni fognak, akkor csak azért nem muszáj felültöltőset venni, mert az a menő, holott van egy jobb árfekvésű gép ugyanazokkal a specifikációkkal.

 

Forrás: energiatakarekos.hu

 

Nektek mennyire számít a mosógép külseje? Inkább a kialakításra, vagy a fogyasztásra mentek rá?

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0