google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A kert a ház hangulatának előhírnöke. Ha egy olyan háznál csengetünk a kapunál ahol a kert elhanyagolt, rendezetlen és tele van mindenféle lim-lommal, már a közérzetünk sem a legjobb. Vannak olyan apró trükkök, melyekkel csodálatos kertet lehet varázsolni.

Én részben falun nőttem fel, így a gyümölcsfák és a veteményeskert körüli munkálatok a mindennapok részei voltak és imádtam is csinálni. Igaz mindig az éppen aktuálisan érő gyümölcsfa alatt találtam egy csomó gazt, amit “muszáj volt kikapálni”, még ha előtte való nap már megcsináltam is. Így mindig tudtam egy kis cseresznyét, almát, körtét legelni. A munkához ugyanis kell az energia.

A ház előtt volt egy virágoskert is és anyukám a kerítés és a járda közötti kis keskeny részt is mindig teleültette virágokkal. A virágok már önmagukban is szépek, de egy két trükk alkalmazásával elképesztő dolgokat tudunk alkotni és még nem is kerül sokba.

Növesszünk mohát

Mindenképp olyan helyet válasszunk, ahol elegendő napfényt kap a moha és semmi mást nem is kell tennünk vele. Elképesztő dekorációt varázsolhatunk belőle.

kert

kert

Citromhéjban

Vágj egy kifacsart citrom héjába egy lyukat alul, hogy a felesleges víz ki tudjon folyni, majd ültess bele egy kis palántát. A citromhéj plusz tápanyaggal látja el a palántát, és ha már méretben is nagyobb lett, kiültethetjük a kertbe citromhéjastól, hiszen az le fog bomlani a földben, ami még egy adag tápanyagot jelent a palántánknak.

kert

Fűszertartó a teraszra

Nincs másra szükség hozzá, mint pár műanyag pohárra, amik azért egy kicsit stabilabbak, földre és a bele való fűszer és gyógynövényekre. No meg persze egy vállalkozó kedvű úriemberre, aki ezt fel is szereli nekünk.

kert

Függőleges kert

Ha éppenséggel nem rendelkezünk hatalmas kertes résszel, akkor ez a megoldás pont nekünk való. Helytakarékos, mégis rendkívül mutatós.

kert

Vodka

Még mielőtt valaki félreértené, nem nekünk lesz szükségünk a vodkára, hanem a növényeinknek, ugyanis hosszabb életet biztosít a számukra.

kert

Pelenka a kertben

Ha mondjuk egy farönkbe ültetünk dísznövényeket és szeretnénk a felesleges nedvességet megkötni, akkor erre a csecsemő pelenka a legjobb megoldás.

kert

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Magok

A nyár végén eltett magok nem biztos hogy alkalmasak az ültetésre. Tégy egy lapos tálba vagy tepsibe is akár egy beáztatott papírtörlőt és helyezd rá a magokat. Amelyik még alkalmas az ültetésre az kicsírázik.

kert

A vágás

A pozsgás növényeket rendszeresen vágni kell, hogy szépen és megfelelően növekedjenek. De nem mindegy, hogy hol és milyen módon vágjuk őket.

kert

Kávézacc

Én ugyan nem kávézom, de a párom által megivott kávék zaccát általában el szoktam rakni és időközönként a cserepes virágok földjébe szórom. A kertes házaknál is meg lehet ezt tenni, termékenyebbé teszi a talajt és állítólag még a macskákat is távol tartja.

kert

Tojáshéj

Ha nincs kéznél éppen citromhéj a palántáknak, ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk tojáshéjakkal, hiszen azok azért gyakrabban fordulnak elő a háztartásban.

kert

A szerszámok

A kerti szerszámok tisztán tartása is fontos dolog, hiszen ezekkel az eszközökkel gondozzuk a növényeinket. Ha van autónk, akkor valószínűleg autóviaszunk is van, és ezzel a viasszal tisztíthatjuk és ápolhatjuk a kerti eszközöket.

kert

Futónövény

Ha borostyánod vagy egyéb futónövényed van, vagy éppen most tervezel ültetni érdemes mindenféleképpen egy rácsot is kreálni hozzá, mely tartani fogja a növényünket.

kert

Banán a rózsáknak

Ahogyan maga a gyümölcs, a héj része is tele van káliummal mely a kertnek is fontos tápanyag. A téli hónapokban szárítsuk ki a banánhéjakat, kora tavasszal daráljuk le őket turmixban, vagy botmixerrel, és talajtakaróként használva rengeteg tápanyaggal látja el a növényeket, különöse a rózsák kedvelik.

kert

Számos dekorációs ötletet kitalálhatunk a kertünkbe, kezdve a virágok szín szerinti és mintába rendezett ültetésével, a sövény mintásra nyírásától egészen a kerti dekorációkig. Akinek van egy kis fantáziája, elképesztő dekorációkkal tud előrukkolni, melyekre a szomszédok irigykedve fognak nézni.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0