google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A rosacea sok ember életét megkeseríti. Jellemzője, hogy a bőrön hirtelen pirosság jelenik meg, különböző szituációkban: hideg-meleg váltakozásakor, italozás közben, vagy csípős ételek fogyasztásakor. Ez a pirosság eleinte rövidebb ideig tart, később egyre hosszabban elnyúlik, majd akár állandósulhat is. A rosacea ellen sok mindent lehet tenni, de sajnos nem gyógyítható betegségről beszélünk.

Én is küzdök vele rosaceával, bár nálam még csak igen korai stádiumban van, de nem mindig egyszerű kezelni: főleg hirtelen hideg-meleg helységbe lépve, vagy amikor megemelkedik a vérnyomásom. Ráment pár hetem, hogy kutakodjak és olvassak utána, így igyekeztem mindent egy helyre gyűjteni.

rosacea ellen

A rosacea tünetei

A rosacea esetében kezdetben tünetes-és mentes periódusok váltakoznak. Az arc kipirulás rövid ideig jelentkezik, majd egyre hosszabb időre nyúlik ki a pirosság. Ez még csak az egyes stádium, amit súlyosabb esetben másik kettő követhet: a második stádiumban begyulladhatnak a faggyúmirigyek, és pattanásszerű göbök alakulnak ki. A harmadik fázisban ezek összefolynak, egy egészet alkotva, férfiaknál pedig jellemzősen kialakul a karfiolorrnak csúfolt betegség.

Legjobb, ha felismerjük a kiváltó tüneteket, és kerüljük őket, a legfontosabb pedig, hogy minél előbb keressünk fel egy szakorvost, aki személyre szabottan segíthet nekünk a gyógyulásban. Ezt semmiképp sem szabad kihagyni, ugyanis az egyes stádiumból kezelés nélkül a betegség könnyen a második stádiumba léphet, ami már sokkal durvább esztétikai problémát jelenthet.

rosacea ellen

A rosacea diagnózisa

Ha gyakran, hosszabb ideig jelentkezik pirosság (tehát nem csak akkor, ha zavarban vagyunk, stresszelünk, stb.) szinte biztos, hogy ezzel a betegséggel küzdünk, mégis a biztos diagnózishoz elengedhetetlen a szakorvosi vizsgálat. Az orvos feltárhatja a valódi okokat, és megkezdődhet a kezelés. Lehet, hogy a tüneteket egy arcbőrön élő élősködő, a Demodex atka okozza, aminek salakanyaga, melyet az állat elpusztulása után szabadít az arcunkra, gyulladt tüneteket, fertőzéseket okoz. Ezek az állatkák mikroszkóppal könnyen megfigyelhetők.

A rosacea kezelése

A rosaceát többféle módon lehet kezelni, nyilván máshogyan kezeli egy szakorvos, és másképp egy bőrgyógyász.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Bőrgyógyászati kezelés

A diagnózis után a kezelés igen sokrétű lehet, de általánosságban elmondható, hogy a helyileg alkalmazott ichtyolos, kénes rázókeverékek, antibiotikum tartalmú oldatok a megfelelőek. Kerülnünk kell viszont a szteroid tartalmú kenőcsöket, amik hatékonynak tűnhetnek, de több kárt okoznak az arcon, mint hasznot.

Amennyiben a gyulladás Demodex atka miatt alakult ki, a gyulladást jól csökkentik az orvos által felírt, atka-ellenes oldatok.
Ha előrehaladott rosaceával küzdünk, a lézeres kezelés lehet hatékony megoldás, amik eltüntetik az arcbőr értágulatait.

Súlyosabb esetben, amikor már gennyes csomók is találhatóak az arcon, egy jól irányzott antibiotikum-kúra lehet a megoldás.

A karfiolorr nevű betegséget sebészek tudják hatékonyan eltüntetni.

Kozmetikai kezelés

A kezelésben a fő szempont az arc helyes, szakszerű ápolása otthon is, és a bőr kozmetikai kezelése. Amennyiben a Demodex atka szaporodott el arcunkon, sokat segíthet, ha helyre állítjuk a bélflóránkat. Hatékony krém lehet a Soolantra, ami vény nélkül kapható, vagy a vény nélküli Rosacea Care éjszakai krém, esetleg az Eucerin Anti-Redness bőrápolója, ami jelentősen csökkenti az arcpírt. Én személy szerint a Coupeliac kenőcsöt próbáltam ki, de eddig semmilyen hatást nem látok.

rosacea ellen

A rosacea gyógyulása

Teljes gyógyulásról sajnos rosacea esetében nem beszélhetünk, de a helyes kezelés megválasztásával a betegség visszaszorítható, és jól kordában tartható, így elkerülhetjük a második, és a harmadik stádiumú betegséget.  Fontos, hogy betartsuk a diétás tanácsokat, hiszen akár ezen is állhat, vagy bukhat a gyógyulás. Kerülni kell a napozást, a szoláriumot, szaunázást és az alkoholfogyasztást, továbbá fontos az egészséges táplálkozás, és a fűszeres ételek elkerülése.

Ti is küzdetek rosaceával? Nektek sikerült valahogy kordában tartani a betegséget?

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0