A rostok kiemelkedően fontosak az étrendünkben. Számos betegséget előzhet meg, és vércukor- illetve koleszterinszint csökkentő hatása miatt is ismert. Az átlag naponta alig 15 gramm rostos ételt/italt fogyaszt, ám ennél sokkal többet kellene szervezetünkbe vinni: nőknek 25 grammot, a férfiaknak közel 40 grammot. Ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű rostot fogyaszthassuk, a legjobb, ha különböző ételek segítségével tesszük ezt.
A következőkben bemutatunk pár ételt, amivel könnyedén elérhetjük az irányadó napi beviteli értékünket.
1. Alma
Az alma rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz. A köznyelvben is ismert, hogy: Naponta egy alma az orvost távol tartja. Ám nem mindegy, hogy fogyasztjuk ezt a gyümölcsöt. Az alma héjában van a legtöbb rost, ezért érdemes azzal együtt enni azt.
2. Avokádó
Sokoldalú és nagyszerű rostforrás. Kb. 10 gramm rost található egy szem avokádóban, és nem csak ezek a rostok segíthetnek szervezetünknek, de a benne található zsírsavak is. Főként a szívünk dolgát könnyíti meg. Fogyaszthatjuk salátában, de kenhetjük akár pirítósra is.
3. Barna rizs
Sajnos nagyon nehéz átszokni a fehér rizsről a barnára a különleges ízvilág, az állag és sok egyéb miatt is, ám megéri, ugyanis nagy mennyiségű, közel 4 gramm rost található 20 dkg barna rizsben. Mellette szól még a tény, hogy csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg a fehér rizs ezzel szemben növeli azt.
4. Brokkoli
A zöldségek világának igazi mumusa a brokkoli. Valaki kinézete, valaki állaga, valaki íze miatt nem szereti, ám sokaknál talán felülírhatja mindezt egészséges mivolta. Kb. 20 dkg brokkoli elfogyasztásával több, mint 5 gramm rosthoz juthatunk.
5. Kelbimbó
A brokkolihoz hasonlóan a kelbimbó szintén egy mumus, főleg a gyermekek számára. A rostokon kívül fehérjetartalma is igen magasnak mondható, és sokféleképpen el lehet készíteni (akár úgy is, hogy észre sem vesszük, hogy éppen kelbimbót eszünk). 4 g rostot tartalmaz 20 dekagrammonként.
6. Körte
Éppúgy, mint az almát, ezt is tanácsos a héjával együtt elfogyasztani. Akár salátában, akár egy süteményben használjuk, érdemes fogyasztani belőle. Egy közepes méretű körte csaknem 6 gramm rostot tartalmazhat!
7. Lencse
A napi rostbevitelünk akár 45- 60%-át is fedezheti egy nagyobb adag leves vagy főzelék formájában. Mindemellett bővelkedik fehérjében és vasban, illetve kitűnő B- vitaminforrás!
8. Málna
Akár önmagában, akár egy tál joghurttal, zabpehellyel fogyasztjuk a málnát, rengeteg vitamint, tápanyagot és persze rostot viszünk a szervezetünkbe. Antioxidáns tartalmának köszönhetően gátolja az öregedés gyorsulását, és sejtjeinket is segíti feladataik elvégzésében.
9. Teljes kiőrlésű tészta
Hasonlóképpen a rizshez, itt is nehéz egyik pillanatról a másikra átszokni a sima tésztáról a teljes kiőrlésűre. Segítségünkre lehet azonban a különböző márkák és típusok széles választéka- ezeknek köszönhetően mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő fajtát. Szervezetünk meg fogja köszönni egy idő után, hogy gondoltunk rá, hiszen a rosttartalma sokkal nagyobb, mint átlagos, ,,fehér” társáé.
10. Zabpehely
Korábban is esett már szó arról, hogy ha egy marék málnát zabpehellyel és joghurttal elfogyasztunk, megnövelhetjük rostbevitelünket. Ez nem csak a málna miatt van így, ugyanis maga a zabpehely is tartogat magában nagy mennyiségű rostot. Az emésztést is nagy mértékben segíti.
Kapcsolódó: