google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A mai kor emberei egyre inkább elszigetelődnek a természettől, a betondzsungelben élik mindennapjaikat. A természetre és a friss levegőre mind a testi mind pedig a szellemi egyensúlyunkhoz szükségünk van, hogy kiegyensúlyozottak legyünk a mindennapok szürkeségében. Ebben egy élő asztal tud segíteni.

A téli időszak kellős közepén, amikor az időjárás is borongós, hideg, már alig várjuk a tavaszt, hogy rügyezzenek a fák és nyíljanak a virágok. Van ugyan egy pár cserépben virág, vagy zöld növény az ablakba kitéve, de azt a függönytől szinte egyáltalán nem láthatjuk, csak ha odaállunk az ablakhoz nézelődni. De kinek van erre ideje?

Rohanó világunkban egyre kevesebb dologra jut időnk, állandóan dolgozunk, aztán jön a házimunka, bevásárlás, hivatalos ügyek intézése (mert természetesen miért menne bármi is egyszerűen), és estére nem is vágyunk másra, csak hogy bezuhanhassunk az ágyunkba. A friss levegőre és a természetre pedig a lelkünk harmóniája érdekében minden nap szükség lenne. Ezzel a kis élő asztallal becsempészhetjük otthonunkba a természetet és még az ablakból sem kell kilógni, hogy gyönyörködjünk a természet zöld színeiben.

asztal

Hogyan is kell csinálni

Ha már az újrahasznosított dolgokkal van tele a lakásunk, miért lenne ez másképp az asztalunkkal?  Több módszerrel el lehet készíteni egy ilyen asztalt. Vagy a meglévő asztalra készítesz egy méretben odaillő dobozt, vagy egy dobozra szerelsz lábakat és már kész is az asztal. De származhat lomtalanításból is, ez már csak rajtunk múlik.

asztal

Az asztallapot mindenképpen érdemes úgy kialakítani,  hogy 1-2 centiméteres rés legyen a doboz fala és az asztallap között, mert így a párás levegő távozni tud, és folyamatosan szellőzik, ráadásul még az oxigénellátásunk is jobb lesz az asztalnál ülve.

asztal

Amennyiben bádogból készíted az asztal ültetőtálcáját, érdemes egy hálót lerakni az aljába, hogy a föld ne szóródjon ki.

asztal

Oldalt nyitható verzió

Az oldalt felnyitható asztaloknak a legnagyobb előnye, hogy nem szükséges állandóan lepakolni róla, ha éppen esedékes a locsolás.

asztal

Virágkaspóból élő asztal

Ez a megoldás a legegyszerűbb és mégis felettébb mutatós, hiszen adott a kaspó és erre kell rászerelnünk egy üveglapot és már készen is van a gyönyörű asztalunk.

asztal

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nem szükséges feltétlenül üveget használnod a doboz tetejéhez és oldalához, beszerezhetsz polikarbonát lapot is.

asztal

Rétegezés

Természetesen nem ártana, ha egy locsolás alkalmával nem folyna át a víz az egész dobozon, ezzel eláztatva mind a faanyagot, mind pedig a padlónkat jó kis földes, koszos vízzel, amit aztán naphosszat sikálhatunk. A doboz alja készülhet OSB-lemezből, melyre mindenképpen tenni kell vízálló fóliaborítást, ezzel megakadályozhatjuk az ilyen baleseteket. Természetesen a fólia terjedjen ki az oldalara is legalsóbb hangon is 1-2 ujjnyira, hiszen a nedvesség nem csak föld legalján áll meg.

asztal

Akváriumból is

Természetesen mi bír jobb vízzáró képességgel mint egy akvárium? Ezért is használhatjuk fel nyugodtan egy élő asztal elkészítéséhez, mivel masszív üvegből készült és teljesen vízzáró. Már csak a lábakat kell megoldanunk és készen is vagyunk.

asztal

Ablakkeretből asztal

Amennyiben van a pincénkben régi ablakkeret, nyugodtan hozzuk fel és alakítsuk át élő asztallá, a régies hatása pedig még tekintetvonzóbbá teszi.

asztal

Fények

Aki kedvet érez hozzá magában egy-két jól elhelyezett lámpával is kedveskedhet a növényeknek, és a látvány pedig még pazarabb lesz.

asztal

De milyen növényeket ültethetek bele?

Igazándiból az összes zöldet, mely nem túl igényes, mégis szép dús levélzettel rendelkezik, na és természeten nem nőnek túl nagyra. Az igénytelenség azért is fő szempont, mert így a kezdő növénygondozóknak sem kell rossz tapasztalatokkal kezdeniük.

asztal

Számtalan kreatív ötlettel feldobhatjuk még otthonunkat, akár évszakonként váltogathatjuk őket. Egy-egy ünnep alkalmával is csodálatos dekorációkat készíthetünk saját kézzel filléres, vagy teljesen ingyenes dolgokból, hiszen az alapanyagok itt vannak a környezetünkben, csak meg kell tanulnunk meglátni bennük az értéket és a fantáziánk szerint felhasználni.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0