google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ha tél, akkor hó, hideg; ha tavasz, akkor rügyező fák, melegedő időjárás. A kettő közötti időszakot rábízhatjuk a Tavasz- tündérre, de ha nem bírjuk kivárni a kellemes napsütést, saját magunk is hozzáláthatunk a tél elkergetéséhez. 

A mohácsi busójárás (lásd bővebben: Mi is az a busójárás? ) messze földön híres, hagyományos maskaráit akár papírból is elkészíthetjük, és nem is igényel különösebb kézügyességet. Ráadásul nem csak gyerekek, felnőttek is viselhetik a jelmezbálon.

A tél elkergetése- így csináljuk!

 

Rövid története

A népszokást a Mohácson letelepedett sokácok (horvátok) honosították meg; több száz éves télbúcsúztató hagyományokat, varázslószertartásokat és későbbi korok farsangi alakoskodásainak elemeit ötvözték. A férfiak kifordított báránybőrbe öltöztek, fehér gatyájukat szalmával tömték ki, fejükre ijesztő famaszkot húztak, és kolompokkal, kereplőkkel, kürtszóval próbálták elijeszteni a telet. A tél halálát egy szalmabábu elégetése szimbolizálta.
Egy másik legenda szerint a török hódoltság idejére tehető a busójárás kialakulása. A helybéliek a mocsárral körülvett Mohács- szigetre menekültek a támadások idején. Mivel fegyvereik nem voltak, ijesztő ruhákat öltöttek, kecskeszarvat raktak magukra, hogy így riasszák el a babonás törököket.

A tél elkergetése- így csináljuk! Eredete

 

Alapanyagok

 • nagyobb, barna papírzacskó;
 • színes krepp-papírok;
 • kartonpapír;
 • színes papírok;
 • zsineg.

Egyéb kellékek

 • olló, ragasztó;
 • ceruza;
 • lakkfilc;
 • vonalzó.

A tél elkergetése- így csináljuk!

Elkészítés

1. Fogjunk egy csomó zsineget és középen kötözzük össze- ez lesz a bajusz. Készíthetünk szakállat is, amit tetszőleges hosszúságúra, formájúra vághatunk. Az orrot színes papírból, háromszög alakúra vágjunk ki egy kis ráhagyással, élezzük le középen, és hajtsuk be a füleket (a ráhagyott részt).

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2. Készítsük el az arcot színes papírokból: vágjuk ki a darabokat. Tetszőleges formákkal és színekkel dolgozhatunk, de adunk pár tippet a mikéntekre:

 • a szem fehér, mandula- alakú vagy enyhén húzott, a szembogár tollal, vagy ceruzával berajzolható;
 • a szemöldök barna, szürke, fekete színekben tetszőleges alakú, ,,összenőtt” is lehet;
 • rózsaszín, piros lapokból adhatunk a maszknak egy kis pirospozsgás orcát;
 • a száj minél ijesztőbben, fogvillantóan vigyorog, annál jobb: mindezt piros és fehér lapokkal érhetjük el;
 • a szarvak formája ismételten tetszőleges; alább mutatunk pár ihletadó képet.

 

A tél elkergetése- így csináljuk!A tél elkergetése- így csináljuk!A tél elkergetése- így csináljuk!

 

3. Vágjuk ki a suba alapját kartonpapírból és hajtogassuk meg (sablonnak ,,használjuk” gyermekünket 🙂 ). Metsszük fel a krepp-papírtekercset 5 cm-es darabokra, minden csíkot felezzünk el, majd az 1 m-es szalagokat ragasszuk fel soronként az alapra. Egy subához 3 színre, vagyis 3 tekercsre lesz szükségünk.

 

A tél elkergetése- így csináljuk!

Farsang idején a legtöbb gyerek izgatottan készül arra, hogy valami igazán meghökkentő vagy éppen a legfrissebb divat szerinti jelmezt öltsön magára. A télbúcsúztató mulatság azonban nemcsak a legkisebbeknek öröm, a felnőttek is szívesen rejtik komoly arcukat egy jól kitalált álarc mögé.

 

Addig rakosgassuk a szemeket, orcákat, szarvakat a barna papírzacskóra, amíg a legvidámabb vagy éppen a legrémisztőbb busó nem néz velünk szembe. 
Azt is jól gondoljuk át, hová kerüljenek a szembogarak (vagyis a két lyuk), hiszen ki is kell látnunk a maskara alól. Sőt, még a száj vonalában is érdemes egy keskeny rést hasítani, mert bizonyára hamar kimelegszünk, ha belelendülünk a mulatozásba. 

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0