google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Hivatalos statisztikák szerint 2010 óta sokat javult Magyarországon a közbiztonsági helyzet, azonban vannak olyan részei az országnak, ahol még mindig bőven akad tennivalója a bűnmegelőzési szerveknek. Ha számunkra is a biztonság a legfőbb szempont otthonunkban, érdemes minden követ megmozgatni azért, hogy megvédjük értékeinket.  De van-e esélyünk erre, ha nem engedhetjük meg magunknak a drága biztonsági rendszereket? 

A következő 12 tipp a biztonság megőrzéséhez a lakásban, otthonunkban segíthet elkerülni, hogy áldozatokká váljunk.

 

12. Rejtsük el értékes tulajdonainkat, amíg idegen van a házban

Rejtsük el értékes tulajdonainkat, amíg idegen van a házban

Amíg a vízvezetékszerelő, vagy egyéb ezermester dolgozik otthonunkban, rengeteg ideje van körülnézni. Kiderülhet róluk, hogy olyan tisztességesnek hitt emberek, akik értesíthetik bűntársukat, vagy akár ők maguk is eltüntethetik a pénztárcánkat, vagy különböző ékszereinket az asztalról.  Persze, ez mind nem azt jelenti, hogy az összes javításra szakosodott dolgozó tolvaj lehet, de nem árt vigyázni. Ha villanyszerelőt, vízvezetékszerelőt, stb., hívunk, nézzünk utána a cég oldalán, olvassuk át a véleményeket.

 

11. Ne hallja meg senki a csörgő telefont

Ne hallja meg senki a csörgő telefont

Néhány tolvaj vezetékes-telefon trükköt alkalmaz: felhívják a kiszemelt áldozat otthoni telefonját, és várják, hogy felvegye valaki. Ha senki nem veszi fel, azt jelenti, hogy éppen nincs otthon senki. Ezt elkerülendő, ha lehalkítjuk vagy teljesen lenémítjuk a vezetékes telefonunk csörgését, összezavarhatjuk a betörőt, mivel egyáltalán nem hall semmilyen hangot.

 

10. Szereljünk fel megbízható zárat

Szereljünk fel megbízható zárat

Az adatok szerint a betörők mindössze 60 másodpercet töltenek azzal, hogy bejussanak a házba, 73%-a pedig ezt a bejárati ajtón teszi. A hengeres kulcsokkal nyitható zárakat nagyon könnyű feltörni, míg a kar/emelőkulcsokat nehezebb. A legbiztosabb, ha emelőkulccsal és álkulccsal is zárjuk ajtónkat.

biztonság kulcs
Az ún. emelőkulcs vagy tollaskulcs
biztonság kulcsok
és az ún. álkulcsok

 

9. Védőzár az ablakon

Védőrács az ablakon

Egy másik népszerű betörési útvonal az ablak. Ezért ajánlott rácsokat felszerelni, amennyiben a földszinten vagy első emeleten lakunk. Ne felejtsük, hogy legyen egy menekülési tervünk vészhelyzet esetére: célszerű nyitható/zárható rácsokat beszereznünk.

 

8. Gondozzuk megfelelően a házunkat körülvevő teret

Ha családi házban élünk, ne hagyjuk, hogy egy betörő azt gondolja, senki nem él a házban: nyírjuk rendszeresen a füvet nyáron, és kotorjuk el a havat a járdáról télen.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Gondozzuk megfelelően a házunkat körülvevő teretGondozzuk megfelelően a házunkat körülvevő teret

7. Használjuk fel a betörők legnagyobb félelmét ellenük

A betörők félnek a lebukástól. Érdemes bejárati ajtónkra egy ,,riasztóval felszerelt helyiség” feliratú táblát kitenni- még akkor is, ha ez éppen nem igaz. Ezzel a trükkel megtéveszthetjük a tolvajt, és kétszer is meggondolja, hogy betör-e.

Használjuk fel a betörők legnagyobb félelmét ellenük

 

6.  Megfelelő módon dobjuk ki az értékesebb eszközök dobozait

Ha egy új televízió vagy hűtőszekrény kartondobozát dobjuk ki, előfordulhat, hogy potenciális áldozattá tesszük magunkat a betörők szemében és meglovasíthatják új szerzeményünket. Hogy ezt elkerüljük, tépjük szét darabokra a dobozt, hogy ne hívjuk fel az emberek figyelmét, mikor kivisszük a szemétbe.

 

5. Tettetés

Képzeljük el a szituációt, hogy egy időre elmegyünk otthonról. Már az utcán vagyunk, amikor felfigyelünk egy gyanús alakra. Lehetséges, hogy éppen arra várt, hogy mi elmenjünk otthonról, és betörhessen lakásunkba. Legyünk bátrak: forduljunk meg és integessünk az ablakba, mintha csak valakitől búcsúznánk, aki itthon maradt az ,,üres” lakásban.

Tettetés

4. Rendszeresen ellenőrizzük a zárakat

Ha karcolásokat látunk a záron, az azt jelentheti, hogy már megpróbálták azt felfeszíteni. Mielőtt bemennénk lakásunkba, ellenőrizzük ezt le, hogy minél gyorsabban, előre felkészültebben tudjunk reagálni vészhelyzet esetén.

 

3. Eresszünk be napfényt

Ha a függönyök több egymást követő napon is be vannak húzva, jelezheti azt, hogy nincs otthon senki (nem sok ember van, aki szeret természetes fény nélkül élni). Amikor elhagyjuk a lakást, ne húzzuk be teljesen a függönyt- így azt a látszatot keltjük, hogy van valaki otthon.

Eresszünk be napfényt

 

2. Ültessünk szúrós növényeket a kerítés és ablakaink környékére

Hogy akadályt csináljunk egy egyszerű kerítésből, ültessünk szúrós növényeket: rózsát vagy szeder bokrot. Tegyük ugyanezt az ablak alatti területtel. Ha nem is teszi lehetetlenné a betörést, igencsak nagy kihívás lesz majd a tolvaj számára a sok szúrós akadály.

Ültessünk szúrós növényeket a kerítés és ablakaink környékére

 

1. Ne adjunk ki információt telefonon keresztül

Vigyázzunk az olyan cégek hívásaival, amelyek arra kíváncsiak, hogy hol és naponta hány órát dolgozunk, kik laknak velünk. Ez az egyik módszere a betörőknek arra, hogy felmérjék a tökéletes időpontot a betöréshez.

Ne adjunk ki információt telefonon keresztül

 

Miután lakásunkat betörőbiztossá tettük, indulhat is a felhőtlen utazás. Autótulajdonosoknak szóló cikkünkben rengeteg érdekes tippet olvashatunk a jármű tisztán tartásáról és egyéb dolgokról is.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0