google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az egészséges étkezés bizonyítottan segít a megfelelő életmód fenntartásában és számos pozitív tulajdonságot hordoz magában. Ilyen például a szív-, és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása, és a fitt, ellenálló fizikum megalapozása. 

Az étkezésben történő drasztikus változásokat nehezen viselheti a szervezet, éppen ezért, a nagymértékű módosítások helyett, apróbbakkal érdemes kezdeni az egészség megőrzése érdekében.
Az egészséges étkezés- tippek és trükkök negyedik részében (harmadik rész itt) újabb 5 tanácsot mutatunk be:

 

1. Váltsunk aktívabb életmódra

Related image

A megfelelő táplálkozás és a mozgás általában kéz a kézben járnak.
A sportnak számos jótékony hatása van, nem csak testünkre, de lelkünkre is: javítja a hangulatot, ezáltal csökkenti a depresszió, a szorongás, és a stressz okozta tüneteket. Pontosan ezek azok az érzelmek, amelyek szélsőségesebb esetben érzelmi evéshez, majd később elhízáshoz vezetnek.

Amellett, hogy csontjaink és izmaink erősödnek, a testmozgás ezeken kívül fogyaszt, feltölt energiával, csökkenti a krónikus megbetegedések kialakulásának esélyét, és segít az alvásban.

Próbáljunk naponta legalább 30 percet intenzíven mozogni, vagy lépcsőzzünk, gyalogoljunk, amikor lehetséges. 

 

2. Cseréljük le a cukros üdítőt

Image result for no sugar drink icon

A cukros üdítő a lehető legegészségtelenebb dolog, amit csak ihatunk. Az ilyen italokat cukorsziruppal töltik fel, amely számos megbetegedéshez köthető, így a szívelégtelenséghez, elhízáshoz és II-es típusú cukorbetegséghez is.

Ráadásul, a folyékony kalóriákat az agy nem ismeri fel úgy, mint a szilárdakat; ez azt jelenti, hogy nem válthatjuk ki az üdítővel bevitt kalóriákat azzal, ha kevesebbet eszünk.
Egy 0,5 l-es szénsavas üdítő 210 kalóriát is tartalmazhat!

Image result for mineral water pour

Próbáljuk a cukros italokat vagy cukormentes verzióval helyettesíteni, vagy egész egyszerűen fogyasszunk vizet. 
Ha így teszünk, könnyedén megszabadulhatunk a fölösleges kalóriáktól, és a túlzott cukorbeviteltől.

 

3. Tartsuk távol magunkat a ,,diétás” ételektől

Az úgynevezett ,,diétás ételek” igencsak becsapósak lehetnek. Általában a bennük található zsírokat csökkentik le, és ráírják: ,,Zsírmentes”, ,,Zsírszegény”, ,,Csökkentett zsírtartalmú” vagy ,,Alacsony kalóriatartalmú”.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ám, azt az ízt és állagot helyettesítendő, amit a zsír adna, cukrokat és egyéb anyagokat adnak hozzá ezekhez az ételekhez, amely azt eredményezi, hogy némely ehhez hasonló táplálék a végén több cukrot és több kalóriát tartalmaz, mint ,,zsírosabb” társai.

Ezek helyett válasszunk inkább zöldségeket vagy gyümölcsöket. 

 

 

4. Aludjunk megfelelően

Nem lehet eléggé kiemelni a kellemes alvás fontosságát. Az alvásmegvonás olyan tüneteket eredményezhet, mint a túlzott étvágy, ami később nagymértékű kalóriabevitelt, majd elhízást eredményezhet.

Related image

Az alvásmegvonás ezek mellett dekoncentrálttá tesz, rányomja a bélyegét a teljesítőképességünkre, valamint fizikai állóképességünkre, a szervezetünkben található glükóz felszívódására, és immunrendszerünk működésére is hatással lehet.

Sőt, mi több, növeli a különböző súlyos betegségek kockázatát (gyulladásos megbetegedések, szívbetegségek), így fontos, hogy minőségi alvásunk legyen- lehetőleg egyhuzamban. 

 

5. Együnk friss bogyóféléket, ne szárítottat

Image result for berries

A bogyós gyümölcsök igen egészségesek, tele vannak tápanyagokkal, rostok és antioxidánsokkal. A legtöbb fajta kapható frissen, fagyasztva vagy szárítva is.

Habár mindegyik fajtája egyformán egészséges, a szárított bogyók sokkal koncentráltabban tartalmaznak cukrokat, mivel a vizet/folyadékot eltávolították belőlük.

100 gramm friss vagy fagyasztott gyümölcs 32-35 kalóriát tartalmaz, míg ugyanennyi szárított eper kiemelkedően magas, mintegy 396 kalóriát is tartalmazhat! A szárított verziók általában hozzáadott cukrot is tartalmaznak, ezzel növelve a cukortartalmat.

Ha a friss gyümölcsöket választjuk, egy sokkal lédúsabb nassolni valót kaphatunk, amelynek alacsony a cukor-, és kalóriatartalma. 

 

 

A következő részben újabb 5 étkezési tippet mutatunk be, addig is, kiegészítésképpen szemezgessünk más, életmód- tanácsokat bemutató cikkek közül ittitt, és itt.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0