Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
28 okt 2021
Ötletek

Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész 

Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az egészséges étkezés bizonyítottan segít a megfelelő életmód fenntartásában és számos pozitív tulajdonságot hordoz magában. Ilyen például a szív-, és érrendszeri megbetegedések visszaszorítása, és a fitt, ellenálló fizikum megalapozása. 

 Az étkezésben történő drasztikus változásokat nehezen viselheti a szervezet, éppen ezért, a nagymértékű módosítások helyett, apróbbakkal érdemes kezdeni az egészség megőrzése érdekében.
Az egészséges étkezés- tippek és trükkök második részében (első rész itt) újabb 5 tanácsot mutatunk be:

1. Növeljük a fehérjebevitelt

Fehérjebevitel - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0
A proteint nem véletlenül nevezik a tápanyagok királyának: számos ,,szupererejéről” és jótékony hatásairól egyaránt híres.
Az éhségérzetet és a teltségérzetet kiváltó hormonok irányításának képességével a fehérjék a legjobb markotápanyagok.
Több kutatás is kimutatta, hogy azok, akik 15%-ról 30%-ra növelték a fehérjebevitelüket, napi 441 kalóriával kevesebbet vittek be a szervezetükbe az étkezéseik során anélkül, hogy különösebb figyelmet fordítottak volna a kalóriaszámlálásra.
Sőt, mi több, a protein izomfejlesztő hatású, és ez még az anyagcsere-folyamatokra is nagy hatással lehet: magas fehérjebevitel esetén, a napi szinten elégetett kalóriák száma 80- 100 ponttal is növekedhet.
Ez kiemelkedően fontos az izmok, és különböző sejtek védelméhez, ugyanis fogyás vagy az idő múlásának/öregedés folyamán veszíthetünk izomtömegünkből.
Fehérjebevitel - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. részFehérjebevitel - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
Próbáljunk minden étkezésnél proteinben gazdag táplálékot magunkhoz venni. Sokkal tovább tarthat a teltségérzet, megfékezi az étvágyat, és kevésbé leszünk hajlamosak a túlevésre.
A jó fehérjeforrások: tejtermékek, diófélék, mogyoróvaj, tojás, bab és a sovány húsok.

2. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot

Megfelelő folyadékbevitel - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
Amellett, hogy nagyon jót tesz az egészségnek, a megfelelő folyadékbevitel segíthet a fogyásban, és akár növelheti a napi szinten elégetett kalóriák számát is.
Ha étkezés előtt megiszunk egy pohár vizet, csökkenthetjük étvágyunkat, ezzel kalóriabevitelünket is későbbi étkezéseink során- ez főleg középkorú vagy idősebb emberek esetében hatásos módszer.
A legfontosabb, hogy nagy részben vizet igyunk, ne más, egyéb folyadékfélét. A szénsavas üdítőkben megtalálható cukrok, édesítőszerek, és egyéb hozzáadott szerek nem tesznek sok jót szervezetünkkel, sőt, akár éppen az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit a vízfogyasztás okozna.
Azok, akik főképp vizet isznak, napi 200 kalóriával kevesebbet visznek be a szervezetükbe, mint azok, akik valamilyen cukros üdítőt fogyasztanak.
Megfelelő folyadékbevitel - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész

3. Elkészítési módok

Az ételek elkészítési módjai drasztikusan befolyásolhatják az egészségre gyakorolt hatásokat.
A grillezés, roston sütés népszerű sütési technikák. Ám ezek során számos potenciálisan mérgező vegyület szabadulhat fel, mint például a PAHs (polycyclic aromatic hydrocarbons = policiklusos aromás szénhidrogének) és az AGEs (advanced glycation end products = előrehaladott/késői glikációs végtermékek).
Mindezen vegyületek köthetőek számos súlyos szervi megbetegedésekhez, többek között a rákhoz, és szívbetegségekhez is.
Elkészítés - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. részElkészítés - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
Elkészítés - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
Az egészségesebb elkészítési technikák a sütés, párolás, lassú sütés, stb.
Persze, ez nem azt jelenti, hogy többé nem ehetünk grillezett ételeket, de próbáljunk minél kevesebbszer fogyasztani hasonló sütésű ételeket.

4. Az Omega- 3 és a D-vitamin

Meglepően magas arányban találkozhatunk olyanokkal, akik D-vitamin hiányban szenvednek.
A D- vitamin rendkívül fontos a csontok és az immunrendszer fejlődése és egészségének megtartása érdekében. A testünkben található minden sejtnek szüksége van D-vitaminra- ez is alátámasztja az anyag fontosságát.
A D- vitamin csak nagyon kevés táplálékban található meg, de a tengeri/halételek általában nagy mennyiségben tartalmazzák azt.
D- vitamin - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
Az Omega- 3 zsírsavak szintén a tenger gyümölcseiben található tápanyagok. Számos fontos szerepe van testünk épen tartásában, többek közt a gyulladáscsökkentésben, a szív egészségének megőrzésében és az agyi funkciók szintentartásában.
Omega- 3 zsírsav - Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
Ha nem vagyunk oda a halételekért, fogyasszunk olyan étrend- kiegészítőket, melyekben mind a D-vitamin, mind az Omega- 3 zsírsavak nagy mennyiségben, egyszerre megtalálhatóak.

5. Kerüljük a gyorséttermeket

Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész
A gyorsétel nem feltétlenül egyenlő az egészségtelen étellel. Próbáljuk helyettesíteni a kedvenc gyorséttermünket egy egészségesebb termékeket kínáló étteremmel felváltani. Ha keresünk, biztosan találunk hasonlókat. Kiválthatjuk a pizzát és hamburgereket olyan ételekkel, melyek amellett, hogy egészségesebbek, még ugyanúgy pénztárcabarát megoldás lehet.
Egészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. részEgészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. részEgészséges étkezés- tippek és trükkök- 2. rész

A következő részben újabb 5 étkezési tippet mutatunk be, addig is, kiegészítésképpen szemezgessünk más, életmód- tanácsokat bemutató cikkek közül ittitt, és itt.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kapcsolódó hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

A mező kitöltése kötelező *