google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az emberek körében általános dolog a feledékenység. Általában nem emlékszünk az olyan dolgokra, mint hogy felkapjuk a kocsikulcsot, egy papírt, vagy elfelejtjük valaki nevét. Ám emiatt fölösleges aggódnunk: mindez az elme játéka. Ahogy öregszünk, az ilyen apró dolgokra már nem figyel oda annyira az agyunk, hogy felidézze számunkra, úgy is mondhatnánk, nem tartja fontos információnak, így megszabadul tőle. Ez teljesen normális reakciót, általában az alvás fázisai alatt történnek meg ezek a ,,lomtalanítások”. 

Vannak azonban olyan információ-morzsák, melyeket szeretnénk egy kicsit hosszabb távon megjegyezni. A következő fejlesztő gyakorlatok segíthetnek a hosszú távú memória fejlesztésében, és agyunk jó állapotának hosszú távú megőrzésében.

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

 

1. Használjuk a nem domináns kezünket

Ha jobb kezesek vagyunk, próbáljuk egyszer-egyszer használni a bal kezünket, például étkezéskor, íráskor, dolgok felvételekor, stb. Elsőre nehéznek hangozhat/tűnhet, de némi gyakorlással egy minimális napi feladatmennyiséget már el tudunk látni egy idő után.

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

 

2. Végezzük csukott szemmel a napi rutinunkat

Milyen dolgokat teszünk minden nap, amelyek szinte már gondolkodás nélkül, automatikusan mennek? Hány lépcsőfokot teszünk meg napközben az általunk sűrűn bejárt helyeken? Hány tányérunk van a konyhaszekrényünkben? Az ok, amiért nem tudunk ezekre rögtön választ adni a következő: a legtöbb rutinszerű cselekvésünket tudattalanul visszük véghez.

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

Ezért is ajánlatos némely napi cselekvésünket becsukott szemmel végeznünk. Ide tartozhat a zuhanyzás, az egyik szobából a másik való átjutás, és sok minden más is. Amint megérintünk egy tárgyat, az agyba elindulnak bizonyos jelek, amik segítségével agyunk meg tudja határozni, milyen tárgy is van pontosan a kezünkben.

 

3. Keverjük meg a reggeli rutinunk sorrendjét

Mindenkinek van egy megszokott reggeli menetrendje, amely alapján beindítja a napot.
(Ha mégsincs, merítsünk ötleteket innen.)

Ahhoz, hogy agyunk élesen működjön, szükségünk van újdonságokra. Fontos, hogy ezeket a kis ,,meglepetéseket” megadjuk agyunknak, hogy aktívan és figyelemmel tudjon dolgozni. Könnyű feladatok az elme épen tartásához

Nem kell túl bonyolult dolgokat elképzelnünk, csak kevergessük a napi rutinunk sorrendjét. Például, reggeli után öltözzünk fel, fedezzünk fel egy új futóutat, vagy nézzünk meg egy rajzfilmet a reggeli hírek helyett.

 

4. Állítsuk világunkat a feje tetejére!

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

Az emberek általában olyan módon látják a körülöttük lévő tárgyakat, ahogyan azoknak lenniük kell.
Ezt a kis trükköt akár egy TV-távirányítóval is eljátszhatjuk, de egy faliórát, asztali naptárat is nézhetünk fejjel lefelé, vagy egyszerűen csak áttehetjük azokat egy másik asztalra, falra. Így, bármikor, amikor ezekre a tárgyakra pillantunk, az agy elkezd fókuszálni, hogy értelmezni tudja a látottakat, így fokozhatjuk annak éberségét.

 

5. Játszunk apróval

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

Hallottunk már valaha a Braille- írásról? Ez egy módszer a vakok és gyengénlátók részére, hogy olvashassanak, ám mindez nehezen vehető észre az olyan emberek számára, akiknek megfelelő a látásuk. Ám, ha kitapasztaljuk érintéssel, megérthetjük, hogyan olvasnak ebből a vakok: megérintik, és érzékelik a nyomtatott betűt. Így, ahelyett, hogy látásukat használnák, ,,megkérik az agyukat”, hogy olvassa el nekik a betűket.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az ötlet: kövessük ezt a metódust, hogy aktiváljuk az agysejtjeinket. Egyszerűen tegyünk egy poharat az autónkba és töltsük meg aprópénzzel. Minden piros lámpánál (!), amikor megállítjuk az autót, tegyük bele ebbe a pohárba a kezünket. Minden nap próbáljunk felismerni, megnevezni egy-egy pénzérmét anélkül, hogy odanéznénk.

 

6. Kísérletezzünk különböző ételekkel

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

Ha olyan típusok vagyunk, akik mindig ugyanazt az ételt rendeli valahányszor étteremben ebédel/vacsorázik, nos, itt az idő a változásra! Az új ételek kipróbálása arra készteti az agyat, hogy ismerjen meg új ételeket, és jeleket küldjön az orrba, hogy az segíthessen illatot kötni a látványhoz. Akár még az is előfordulhat, hogy más dolgokhoz köthetjük az aktuális illatot. Ezzel a szaglóreceptorok és az agysejtek is szorgosan dolgoznak.

Ne csak étteremben próbáljuk ki ezeket a trükköket, hanem otthon is, az általános étkezéseink során. Használjunk más fűszert, vagy egy új alapanyagot a kedvenc ételünkhöz. 

 

7. Hangos olvasás

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

A hangos olvasás nem mindig kivitelezhető. Ám amikor az, ki kell próbálnunk! Egy pár percnél többe telhet egy-egy oldalt elolvasni ezzel a módszerrel, de megéri. Hangosolvasáskor az agy 3 különböző területe lendül munkába.

Hangoskönyvek hallgatásakor hasonló folyamatok mennek végbe az agyban. Mindkét módszerrel egyszerre használjuk agyunk több területét, ezzel formában tartva azt.

 

8. Emlékezeterősítő használata

Mi az az emlékezeterősítő? Egy kreatív módja annak, hogy listákra emlékezzünk. Például, a bolygók sorrendjének megtanulása a következőképpen: Ma Végre Főzhetek Madártejet Jó Sűrűn Uzsonnára Nassolni (Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz). A szavak első betűje megegyezik a bolygók első betűjével.

Könnyű feladatok az elme épen tartásához
A képre kattintva egy- angol- videót láthatunk arról, hogyan működik gyakorlatban ez a rendszer

Ez akár felnőtt fejjel is egy kitűnő módszer lehet, hiszen élesíti a kulcsfontosságú agyi részeket, és a memóriát is!

 

9. Etessük az agyat

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

Etetés alatt azt kell érteni, hogy fogyasszunk olyan ételeket, amelyek köztudottan serkentik az agyműködést. Elengedhetetlen, hogy ezek a ételek tartalmazzanak különböző zsírokat, és vitaminokat.

Az legjobb táplálék az agynak a diófélék, kókuszolaj, kurkuma, áfonya, tojás, brokkoli és avokádó.

 

10. Barátkozzunk!

Könnyű feladatok az elme épen tartásához

Mozduljunk ki, beszélgessünk másokkal, és védjük meg az agyunkat az unalom ellen. Amikor beszélgetésbe elegyedünk valakivel, az agy dolgozni kezd, hogy tudjon küldeni és fogadni információt. Az olyan emberekkel történő kommunikáció, akik nem hasonlítanak ránk, még több előnnyel kecsegtet, ugyanis az agy új benyomásokat, ötleteket alkot ezáltal.

Ha visszahúzódóbbak vagyunk, a későbbiekben akadhatnak problémáink a kognitív képességeinkkel. Ez esetben próbáljunk apránként dolgozni ezen: az önkiszolgáló kasszák helyett álljunk sorba, és beszélgessünk pár szót a pénztárossal vagy készpénzfelvételkor ne az automatákat használjuk, hanem kérjük egy ügyintéző/értékesítő ,,segítségét”.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0