google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nem csak boltokban lehet hozzájutni ezekhez az izgalmas, játékos dologhoz, a slime, azaz nyálkához. Házilag is könnyedén elkészíthetjük ezeket a nemnewton-i folyadékokat, melyek minden korosztályt lenyűgözhetnek, és remek tanulási lehetőséget biztosítanak a kémia terén. 

A következőkben 4 különböző receptet mutatunk be a slime elkészítéséhez, de emellett természetesen magunk is kísérletezhetünk különböző anyag-összetételekkel.

 

1. Egyszerű slime

Hogyan készítsünk slime -ot/nyálkát?

Hozzávalók: 

 • egyszerű iskolai ragasztó (fehér, lásd: lenti kép)
 • Borax (nátrium- tetraborát)
 • ételszínezék (opcionális)
 • víz
 • két mély tál.

 

Hogyan készítsünk slime -ot/nyálkát?

 

Elkészítés: 

 1. Az egyik tálban keverjünk össze 30 ml ragasztót, és 1/4 bögre (kb. 50 ml) vizet. Ha színes nyálkát szeretnénk készíteni, adjunk a keverékhez ételfestéket. A keverőpálcával emeljünk ki egy kis adagot, és nézzük meg az állagát.
 2. Adjunk 1/4 bögre Borax-ot a vizes-ragasztós anyaghoz és keverjük össze lassan.
 3. Az anyag azonnal megformálódik. Emeljünk ki ismét a keverőpálcával egy adagot, majd hasonlítsuk össze az első lépéshez képest megfigyelt állagát.
 4. Keverjük, amíg csak tudjuk, majd a kezünkkel gyúrjuk addig, míg már nem ragad annyira kezünkre. Ez egy eléggé maszatolós kísérlet, ám mégis szükséges ahhoz, hogy a két alapanyag megfelelően megkössön.
 5. Amikor épp nem használjuk, tartsuk a slime-ot egy műanyag tasakban a fagyasztóban, hogy megóvjuk a penésztől és egyéb szennyeződésektől.

 

Hogyan készítsünk slime -ot/nyálkát?

Mi is történt pontosan?

A ragasztónak van egy polivinil- acetát nevű összetevője (PVA), amely lényegében folyékony polimerA Borax összekapcsolja a PVA- molekulákat egymással, így létrejön a nagy, nyúlós polimer. Ez a fajta nyálka merevebbé, iszaposabbá válik, minél többet játszunk vele. Kísérletezzünk bátran más ragasztókkal is, hogy kiderítsük, képződhet-e azokból slime.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

 

2. Szuper- slime

Hogyan készítsünk slime -ot/nyálkát?

A második típusú slime az a fajta nyálka, melyet a filmekben is lehet látni.
Megjegyzés: Ugyan a slime nem mérgező, mégis, nem árt, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül gyermekeinket játék közben; játék után pedig mossuk meg kezünket.

 

Hozzávalók: 

 • PVA ragasztó
 • Borax
 • edények
 • ételfesték.

 

Elkészítés: 

 1. Öntsünk 1/2 bögre PVA ragasztót egy edénybe. Ha színes nyálkát szeretnénk készíteni, keverjünk el benne némi ételfestéket, majd keverjük tovább lassan.
 2. Adjunk 2 teáskanál Boraxot a keverékhez, és folytassuk a lassú keverést.
 3. Az előzőekhez hasonlóan emeljünk fel egy keveset a keverékből, és vizsgáljuk meg.
  Mikor elkészült, játszhatunk vele- csak ne együk meg!
 4. A slime tovább tart, ha műanyag tasakban, a fagyasztóban tároljuk, máskülönben kiszáradhat, megpenészesedhet.

 

Hogyan készítsünk slime -ot/nyálkát?

Mi is történt pontosan?

A PVA egy folyékony polimer, így hosszú molekulaláncokból áll. A Borax hidrogén és oxigénkötéseket hoz létre a PVA molekulák között. Hidrogénkötés akkor jön létre, amikor a pozitív töltésű hidrogénatomok reakcióba lépnek a negatív töltésű oxigénatomokkal. Ezek a hidrogénkötések összekapcsolják a különálló PVA – kötéseket, ezzel slime-ot képezve. Mivel a hidrogénkötések gyengék, elszakadnak, és újraformálódnak, amikor a kezünkben tartjuk vagy egy lapos felületre öntjük.

 

A következő részben bemutatjuk a másik két elkészítési módot, és az azok közben lejátszódó kémiai folyamatokat is!

Addig is jó szórakozást kívánunk!

 

Ha tudásszomjunkat a slime nem elégíti ki, fedezzük fel a jégkocka-tartók felhasználásának különféle módjait is! (Katt. a képre)

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0