google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az autópolírozás szinte újjá varázsolhatja autónkat: a fényezést homogénné csillogóvá teszi. Amint kijön a jó idő, az ember elgondolkozik rajta, hogy házilag oldja-e meg, vagy szakemberhez forduljon? Ha szeretsz otthon bíbelődni a második feleségeddel, akkor ez a cikk Neked szól!

Amikor egy csiszolóanyagokat forgalmazó cégnél dolgoztam, ahogyan kijött a jó idő, sufni tuningolt Hondás, Opeles, és mindenmárkájú örök tinik lepték el a boltot, akik neki akartak állni autót polírozni, de nem tudták, hogyan álljanak neki. Végigmutogattuk a legjobb polírozószetteket, szivacsokat, waxokat, és tudtuk, hogy az autójuk nem lesz szebb, mint volt, mert alapjáraton menthetetlenek voltak, és amúgy fontos lépcsőket ugrottak át a polírozás terén.

autópolírozás házilag

Autópolírozás házilag: 1. Az autó tisztítása

Legjobb, ha kora tavaszi időben állunk neki, egy kellemes húsz fokban, enyhe napsütésben. A legjobb, ha szakemberre bízzuk az alapos mosást, ugyanis a kézi autómosóban előfordulhat, hogy lesz egy-két plusz karc. Ha mégis magunk kívánunk nekiállni a műveletnek, ügyeljünk arra, hogy pormentesen, alaposan letisztított autón érdemes és szabad dolgozni. Használhatunk erre a célra kifejlesztett samponokat, WU2-t (tényleg, nem vicc), és tisztító gyurmát is.

autópolírozás házilag

Autópolírozás házilag: 2. Lépcsőzetes polírozás

A legjobb, ha a kocsi karosszériája hideg, vagy enyhén langyos, még jobb, ha előtte garázsban állt. Figyeljünk, hogy olyan polírozószereket használjunk, amit háromlépcsősre terveztek. Ne akarjuk egyben letudni az egészet, ugyanis ez csúnyább felületet, maradandó karcokat eredményez. Szép sorban haladva a finom, majd a közepes és a durva karcok eltávolítása a cél. Először kézzel csak egy kis felületre vigyük fel a polírozószert, hogy lássuk, miként viselkedik. A finom karcok eltüntetéséhez finom polírpasztákat válasszunk, és menjünk végig a kocsin, majd következhet a közepes és a durva paszta. Ezekhez passzoló báránybőr, vagy sima polírszivacsokat is kaphatunk a szakboltokban, amiket aztán rá tudunk tenni a polírgépre, és a végeredmény igazán profi lesz. Apropó, polírgép! Jó, ha van polírozógépünk, vagy tudunk kölcsönkérni egyet, ezzel ugyanis rengeteg időt és energiát megspórolunk. Amennyiben lehet, fordulatszám szabályozós gépet válasszunk, aminek a feje excentrikus pályán mozog. Vehetünk Rupes, vagy Mirka gépet is, mindkettő nagyon drága ugyan, de jó pár évig fognak minket hűen szolgálni.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Természetesen kézzel is lehet polírozni, nem lesz jobb, vagy rosszabb a végeredmény, de sok időt megsprórolhatunk, ha gépet használunk. Miután lépcsőzetesen végigpolíroztuk az autónkat, és feltöltöttük az összes mikrokarcot, jöhet a waxolás.

autópolírozás házilag

Autópolírozás házilag: 3. Waxolás

Ha lépcsőzetesen felpolíroztuk az autónkat, akkor megnyugodhatunk, hiszen túl vagyunk a nehezén. A waxolás már csak kis csemege lesz. A waxolás arra jó, hogy tartósítsuk az eredményt: ugyanis egy viaszos védőbevonatot képez a fényezésen, így a kosz is kevésbé tapad meg rajta, és óvja, védi a kocsinkat. Korróziógátló is, ugyanis könnyen lepergeti a vizet, és szép fényt ad a kocsinak, tehát semmiképp se hagyjuk ki ezt a műveletet. A legjobb viasz, ami igaz, hogy drága, de brutális keménységű, az a karnaubaviasz, ami betonkeménységet ad.

autópolírozás házilag

Jó, ha áldozunk rá pénzt, hiszen akár évekre óvhatja a kocsinkat, és nem kell folyton a boltba rohangálni, és fél napokat polírozni. Waxolásnál arra figyeljünk, hogy minél vékonyabb rétegben vigyük fel az autóra. Erre a műveletre speciálisan kifejlesztett szivacsokat lehet kapni a szakboltokban. Érdemes beruházni egy mikroszálas törlőkendőre is, hogy a végeredményt szép tisztára töröljük.

 

Általánosságban elmondható, hogy nem tudunk nagy galibát okozni azzal, hogy ha otthon polírozunk, és körültekintően járunk el. Azért tényleg várjuk meg a jó időt, és csak utána rohanjuk le a boltokat!

Ti házilag políroztok, vagy szakemberre bízzátok a hadműveletet?

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0