google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Mi, magyarok sok mindenben híresek vagyunk: a rossz egészségügyről, a depresszióról, és a magas öngyilkossági rátáról. Viccet félretéve, a világ rengeteget köszönhet nekünk, hiszen nélkülünk nem lenne sem számítógép, sem golyóstoll. A leghíresebb magyar találmányokat gyűjtöttük össze, bár a sor messze nem teljes!

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 1. Golyóstoll

Bíró László József 1943-ban szabadalmaztatta a golyóstollat. A szabadalmat már 1938-ban bejelentette, azonban a második világháború, és a zsidóüldözés miatt Argentínába kényszerült költözni. Találmányát, a golyóstollat, később az űrben is használták, mert nem csöpögtetett.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 2. Színes televízió

Goldmark Péter Károly 1906-ban született Budapesten, és már iskolás korában is nagyon érdekelte a fizika. Később, 1919-ben Bécsbe költözött a családjával, az itteni műszaki egyetem befejése után pedig Gábor Dénes mellett dolgozott. Ezután Amerikába ment, és a CBS mérnökeként dolgozott. Bár első találmánya kicsit homályos képű volt, mégis ez lett az első színes televízió, amit 1940-ben mutattak be.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 3. Hologram

A holográfia kidolgozása Gábor Dénes, Nobel-díjas feltaláló nevét dicséri. Maga a hologram egy háromdimenziós, tökéletes térhatású kép.  Bár már 1947-ben feltalálta, csak 1971-ben kapta meg érte a Nobel-díjat.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 4. Bűvös kocka

Más néven Rubik-kocka névvel már biztosan találkoztunk vele életünk során. Rubik Ernő 1975-ben, egy térbeli mozgások szemléltetésére készült eszközt mutatott be, amit később kiváló logikai játéknak is találtak. Népszerűsége ma is töretlen: világbajnokságok, és versenyek résztvevője.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 5. Szódavíz

Kevesen tudják, de a szódát is a magyaroknak köszönhetjük. A technikát, mellyel szén-dioxidot juttatnak a vízbe, Jedlik Ányos dogozta ki az 1830-as években.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 6. Csuklós busz

A 60-as években a tömegközlekedés egyre népszerűbb lett, ami azt hozta magával, hogy az autóbuszok már nem tudták kiszolgálni a tömeget. Erre a problémára nyújtott megoldást Rózsa László, Lassú Gábor, és Színi Béla találmánya. Az első csuklós busz egy Ikarus 60-as lett: levágták a hátulját, majd megtoldották egy másik busz hátsó részével. A buszból annak idején 267 darab készült, mára azonban egy sem maradt.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 7. Helikopter

A helikopter feltalálása körül némi zűr akadt, ugyanis régen biztosan tartotta magát az a tény, hogy Asbóth Oszkár találta fel, 1928-ban. Azonban sokan kóklernek kiáltják ki, a legújabb bizonyítékok szerint csupán jól marketingelt feltaláló volt, a helikoptere pedig sohasem szállt fel.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 8. Villanykörte

A fényességet is mi magyarok hoztuk el a világba – írnám, ha valami költői hülyeséget akarnék írni. A tény azonban az, hogy három magyar ember, Just Sándor, Hanamann Ferenc, és Bródy Imre alkotta meg a Wolfram szálas izzót, ami napjaink egyik legelterjedtebb villanykörtéjének a magját adja. A régi körtével ellentétben a Wolfram-szálas izzók tartalmasabbnak bizonyultak, olcsóbb előállítási költséggel.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 9. Dinamó

A dinamó-elvet szintén honfitársunk, Jedlik Ányos találta fel, akinek a szódavizet is köszönhetjük. Magát az elvet Jedlik fedezte föl, 1861-ben, a szabadalmat azonban a német Ernst Werner von Siemens, a Siemens gyár alapítója szabadalmaztatta 1866-ban.

magyar találmányok

Csodálatos magyar találmányok – 10. C-vitamin

Magát a vitamint nem Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük, azonban az aszkorbinsav szintetizálását már igen. 1937-ben Nobel-díjjal jutalmazták. Felhasználásról a mai napig folynak viták, ugyanis a napi ajánlott bevételi mennyiség (RDA) 60 mg körül van, azonban ez a szervezet számára édeskevés. Maga a felfedező eleinte 1000 mg-ot szedett, később 4-5000-et, idősebb korára pedig már nem állt meg, csak 8000 mg-nál. Nem tudni, hogy ennek tudható-e be, de a felfedező 93 évet élt.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0