google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A téli hónapokban, főleg január vége, és február felé az ember nem csak azért depressziós, mert elmúltak az ünnepek, és nincs, ami áthúzza a nehéz, szürke hétköznapokon (bár ott van a farsang, és a fánkok), de általában a karácsonyi túlköltekezés folyományaként a házi pénztár is üresen kopog. Márpedig jó, ha az embernek vannak tartalékai, bármikor kellhet egy új hűtőgép, kazán, vagy mosógép. Itt egy csokorba gyűjtöttük azokat a tippeket, amik segíthetnek a spórolásban!

Néha magamon is meglepődöm, mennyi hülyeséget össze tudok vásárolni a boltban, főleg édességeket, amiket aztán stresszzabálóként egy órán belül el is fogyasztok. Az ilyeneknek leginkább akkor lehet elejét venni, ha tudatosan megyünk vásárolni, és minél ritkábban. Ilyen, és ehhez hasonló tippeket és trükköket találhattok a cikkben, amik talán kicsit Nektek is segítenek leküzdeni a démonaitokat, ami kapitalista ördögként ül a bal válladon, és csak annyit mond: vegyél, fogyassz, vegyél!

spórolási tippek

Spórolási tippek – 1. Bevásárlás

Igyekezzünk minél ritkábban menni és minél tudatosabban. Végül is egyszerű matek, hogyha kevesebbszer mész, kevesebb hülyeséget veszel, a költést pedig úgy lehet még jobban visszafogni, ha listával készülsz. Igyekezz minél olcsóbb termékeket választani, a drágább nem mindig jobb. Érdemes körbenézni a polcokon, hiszen az olcsóbb terméket általában lejjebb pakolják, hogy elkerülje a gyanútlan vásárlók figyelmét. Ha van nálunk bevásárlószatyor, akkor ezzel is tudunk spórolni néhány forintot. Gondolj bele, ha átlagosan havonta hatszor mész bevásárolni, és két nejlontáskányi cuccot veszel, akkor 70 forintos átlagárra számolva elmondható, hogy évi 10.000 Ft-ot megspórolunk. Nem tűnhet nagyon nagy számnak, de azért jólesik a karácsony végén az a plusz pénz.

Egy másik jó trükk, hogy bevásárlás előtt telezabálja magát az ember, így kevesebb nassolnivalót kíván meg. Magamon is kísérleteztem vele, és bevált!

spórolási tippek

Spórolási tippek – 2. Bankkártya

Felejtsük el, hogy van bankkártyánk! Pszichológiai alapja is van, hogy a bankkártyáról többet költünk: csak odaérintjük, és nem látjuk, ahogyan a pénz lezubog róla, míg ha készpénzzel fizetünk, sokkal kézzelfoghatóbb a veszteség. Más látni, hogy búcsút mondasz két “Deáknak”, mint az, hogy levonnak a kártyádról negyvenezer forintot.

spórolási tippek

Spórolási tippek – 3. Kötelező befizetések

Ez kicsit olyan, mint a sebtapasz: hirtelen kell letépni, kicsit fájni fog, de aztán jobb lesz. Szóval essünk túl rajta minél előbb a legjobb az, ha már a fizetés napján elutalunk minden kötelezőt, és abból költünk, és teszünk félre, amink van.

spórolási tippek

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Spórolási tippek – 4. Fűtés, víz, csapok

Ha alsónadrágban üldögél az ember, miközben ötösön megy a gázfűtés, akkor valamit rosszul csinál. A legjobb, ha inkább felhúzunk egy pulcsit, vagy egy pólót, és egy kellemes 23 fokban tengetjük a napjainkat. Jó, ha ellenőrizzük a csapokat is, ha valamelyik csöpög, javítsuk meg, a vízszámlánk pedig meghálálja, ahogyan azt is, ha mindenki három perccel kevesebbet zuhanyzik.

spórolási tippek

Spórolási tippek – 5. Telefonszámla

Válasszunk olyan díjcsomagot, ami többi gigabyte-nyi netet biztosít, és használjuk az ingyenes, online kommunikációs csatornákat! Sms helyett ott a Messenger, telefonálás helyett a Viber, vagy Facebook-telefonálás. Ezzel éves szinten szintén sok tízezret megspórolhatunk.

spórolási tippek

Spórolási tippek – 6. Étkezés

Igyekezzünk minél tartalmasabb ételeket készíteni, minél nagyobb mennyiségben. Ha lehet, felejtsük el a gyorskajáldákat, vagy szorítsuk le annyira, amennyire csak tudjuk.

spórolási tippek

Spórolási tippek – 7. Listázás

Ehhez egy kicsit pedánsnak kell lenni, de vezessünk egy Excel táblázatot arról, hogy az adott hónapban mennyit és mire költöttünk. Ha tényleg végigcsinálunk egy hónapot, meg fogunk lepődni, mennyi dolgot ki lehetne húzni róla!

Spórolási tippek – 8. Takarékoskönyv

Jó ötlet a malacpersely is, azonban a probléma az, hogy ahhoz a pénzhez bármikor hozzájuthatunk, és a gyakorlat azt mutatja, hogy hozzá is jutunk. Megéri nyitni egy takarékoskönyvet a közeli postán, vagy bárhol, és havonta bevinni oda a spórolt pénzünket. Így ha csábítást érzünk a költésre, a lustaság fog győzni, vagy lesz időnk meggondolni magunkat az odáig vezető úton.
Ti min szoktatok spórolni?
google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0