google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Az előző posztban megírtam, hogy szerintem milyenek is az igazán jó apa-fiú programok. Ez a cikk pedig azoknak szól, akik szeretnének játszani a gyerekükkel, de fogalmuk sincs, mit és hogyan kellene csinálni. Szóval itt van néhány játéktipp apáknak!

TOP 10 játéktipp apáknak

Birkózzunk

A törékeny anyai gondoskodással ellentétben az apa dolga az, hogy egyfajta ellenpólusként megmutassa a gyermekének, hogy ő bizony nem egy porcelánbaba. Egy nagyon jó írásban Jean Liedloff kifejti, hogyha egy babával úgy bánnak, mintha törékeny lenne, úgy is fogja érezni magát, ami nem csak kellemetlen a számára, hanem egészen felnőttkoráig akadályozhatja is a fejlődését. Ezért is fontos a birkózás, persze megfelelő keretek között, hogy ne durvuljon el a helyzet.

Építőzzünk

Az előző posztban a legó kiemelt helyet kapott, itt sincs ez másképp. Azonban építőzni nem csak ezzel lehet, vannak még különböző színes fakockák, és oviskorom egyik megkeserítője, amiért sok bunyó folyt akkoriban: a tüsi. Ha valaki még életében nem látott tüsit: egy műanyag lapra, különböző színű és méretű apró műanyag tüskék vannak beöntve, így lehet őket összerakni. Ha nem legó, akkor tüsi!

TOP 10 játéktipp apáknak

Másszunk

A mászásnak többféle variációja van: lehet ugyebár falra, ágyra, polcokra mászni, de az igazi mégiscsak a fára mászás. Ha városban is élünk, keressünk egy zöldövezetet, és mutassuk meg a gyereknek, hogyan is kell, mert igen hasznos tapasztalatokat szerezhet, és a motorikus funkciói is szépen fejlődnek ezáltal.

TOP 10 játéktipp apáknak

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Labdázzunk

A labdajáték többféle is lehet, életkortól függően. Nyilván egy babát nem viszünk ki a zöldbe, és állítjuk be a kapuba; vele inkább gurítósat érdemes játszani, vagy egyszerű kis pattogtatást. Nagyobb gyermek esetén már kosarazhatunk, és focizhatunk, de aki ezeket unja, vagy ügyesebb, kipróbálhatja a lábtengót, vagy a teniszt.

Mesélés

Ugyancsak fontos a gyermek fejlődése szempontjából, hogy az apja mennyit mesél neki, de ugyanilyen fontos a mese minősége. Ha jól választjuk ki őket, sok mindent megtaníthatunk neki a jó és a rossz különbségéről, az emberekről, és az állatokról.

Plüssjátékok

Ha a gyerek éppenséggel nem a Transformersért, vagy a GI Joért, hanem a plüssjátékokért rajong, akkor játszhatunk vele állatkertes, vagy bármilyen más szerepjátékot. A lényeg itt is az, hogy próbáljunk neki játékosan tanítani valamit, amit aztán később hasznosíthat.

Társas

A társasjáték nagyon jó arra, hogy szoros kapcsolatot alakítsunk ki a gyerekünkkel. Hagyjuk néha nyerni, de tanítsuk meg arra is, hogy a vereséget is méltósággal kell elviselni.

Hobbi

“Szakmai szemmel nézve: bevonódtak az én apai világomba, és nemcsak a szenzomotoros képességük, a kézügyességük, vagy a perceptuális pontosságuk, a koncentrációjuk fejlődött, hanem „fiús” dolgot vittünk végbe közösen, mindez hozzájárult a férfi identitásuk kialakításához is.” – írja Révész György, pszichológus a fiaival töltött időről.  Ha például a fényképezés a hobbid, akkor abba lassacskán a fiadat is bevonhatod, így együtt hódolhattok az őrületnek!

Séta

Nem feltétlenül kell a sétának egy 30 kilométeres teljesítménytúrának lennie, elég, ha andalogtok egy kicsit, nézelődtök és beszélgettek egymással. Így sokkal kötetlenebbül tudtok kommunikálni, mint vasárnapi ebéd közben, ahol mindenki egy asztalnál van, és figyeli a másikat, ráadásul a friss levegő jót tesz az egészségnek is.

TOP 10 játéktipp apáknak

Igazából nem kell mindig a pénztárcába nyúlni, és félhavi fizetést rákölteni arra, hogy lekössük a gyereket. Igyekezzünk minél több minőségi időt együtt tölteni a lurkókkal.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0