Akvapónia - kertészet a halakkal - Ötletmánia
27 Júl 2021
Kertépítés, kertészet

Akvapónia – kertészet a halakkal 

Akvapónia – kertészet a halakkal
google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Akva? Póni? Kertészet halakkal? Ez a Tamás nem itta meg a kávéját? Nem, nem hülyültem meg, az akvapónia ugyanis egy létező, kicsit furcsa nevű eljárás, ami a haltenyésztésnek és a növények termesztésének egyfajta különös fúziója. A lényege, hogy az állatok ürüléke, ami tápanyagokban gazdag, és eleve a vizes közegben “születik meg”, átvezetik egy úgynevezett hidroponikus rendszerbe, ahol a növények megtisztítják a vizet, ugyanis felveszik a benne található tápanyagokat. Ez egyfajta ad-hoc jellegű dolog: az állatok friss vizet kapnak, cserébe tápanyagot adnak a növényeknek.

Még nyáron az egyik kollégámtól hallottam az akvapóniáról. Mélyrehatóan mesélt a halakról, ürülékekről, és arról, hogy ez mennyire jó spórolási lehetőség, és mennyire öko már, de az igazat megvallva negyven fok volt, meg ettem is, úgyhogy inkább a gondolataimba meredtem, és nem igazán figyeltem arra, mit is mond a rasztahajú kolléga.

Most viszont olvastam róla egy cikket, és bevillant az egész már-már feledésbe került sztori, úgyhogy kicsit beleástam magamat a dologba.

akvapónia

Akvapónia Magyarországon

Az akvapóniára itthon még csak nemrég találtak rá: jelenleg Debrecenben, Kaposváron, és Érden foglalkoznak vele. Kaposváron egy igazán profi rendszert alakítottak ki, ráadásul fogyatékkal élő embereket is foglalkoztatnak, így a társadalmi szerepvállalás sem elhanyagolható. A kaposvári rendszerről itt találtok egy videót, amiben részletezik, hogyan működik, és miket termesztenek benne.

akvapónia

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Debrecenben pedig Gönczi Péter úgy tökéletesítette az akvapóniát, hogy a rendszert egy passzív házban építette ki, figyelembe véve lakóhelyének klimatikus adottságait. A déli tájolású üvegháznak csak a déli oldala üveg, a többi szigetelt fal. Az északi falhoz műanyag hordókat helyezett, ez lett a ház hőtároló közege, Így télen az alacsonyan sütő nap felmelegíti a hordóban lévő vizet, és ez által a házban lévő hőmérsékletet, míg nyáron ugyanez a hőtároló közeg ellenkező hatást fejt ki. A 25 m2 nagyságú házban egész télen tavaszi hőmérsékletet lehet teremteni a konyhakerti növények számára. A debreceni hobbikertész 4 fős családja jelenleg is vegyszermentes friss zöldségeken és pisztrángon élhet.

Az akvapónia hátrányai

Az akvapóniával kapcsolatban persze sokan vannak kétkedők, akik – röviden – azt fogalmazzák meg, hogy a növényeknek a földben a helye, ugyanis a természet így rendelte. Bővebben kifejtve, kissé tudományosabb magyarázattal az, hogy a halak vizében található ammónia, amit aztán a levegőben lévő baktériumok felfalnak, és nitritté alakítanak, amit a nitrobaktériumok nitráttá alakítanak, amit a növények fel is vesznek, de így elveszik az, ami az igazi lényeg: hogy a földben található sok apró élőlény, milliónyi baktérium található, ami kimarad ebből a körből, így az akvapóniás vízből táplálkozó növények nem lesznek egészségesek, inkább egyfajta műtrágyás effektus alakult ki.

akvapónia

Ha van kedvetek kísérletezni, itt találtok róla leírást. Ez megmutatja, hogy lényegesen olcsón és egyszerűen létre lehet hozni egy “mini akvapóniás” gazdaságot, amit figyelhetünk, és bővíthetünk.
Ti mit gondoltok erről? Csak trend az egész, ami előbb-utóbb lefut, vagy ténylegesen van értelme az akvapóniának?
google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Kapcsolódó hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

A mező kitöltése kötelező *