google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Manapság rengeteg különféle gyomirtó, és permetezőszer létezik. Azok is találkozhatnak velük, akik egyénként nem jártasak a kertészetben, hiszen a zöldségeken, gyümölcsökön is található bőséggel. Sajnos, ez szükséges rossz, mivel permetezőszerek nélkül könnyedén kárba veszhet a termés a különböző kártevők miatt. A talajban is lehetnek ilyen kártevők, növény formában is, amelyeket jobb, ha mielőbb kiirtunk. 

De hogyan lehet a gazt kiirtani kertünkből úgy, hogy közben ne tocsogjon az egész föld a különböző erős vegyszerekben és a már-már mérgező hozzáadott kémiai anyagokban? A válasz a házi készítésű gyomirtóban rejlik.

 

Mi az a gyomnövény?

Gyomirtó- egyszerűen, házilag, vegyszermentesen

A gyomnövény az adott terület rendeltetésével, hasznosítási céljával ellentétesen előforduló, tömeges jelenlétével gazdasági kárt okozó, ember vagy állat egészségét veszélyeztető vagy egyéb veszélyhelyzetet okozó növény.

Jellemzői:

 • tolakodó magatartás;
 • árnyéka elnyomja a kívánatosabb, hasznosabb, vagy szebb növényeket, vagy azoktól elvonja az öntözővizet, tápanyagokat;
 • hasznos növények kórokozóit rejtik;
 • tüskéiknek, nedvüknek lehet irritáló vagy mérgező hatásuk;
 • leveleik, magházuk az öltözethez ragadva, vagy környezetünkbe behatolva azokat csúfíthatják;
 • ott is megjelennek (kövezett úton, épületek mellett stb.) ahol semmiféle növényre nem lenne szükség.

  Gyomirtó- egyszerűen, házilag, vegyszermentesen

Előfordulás

Gyomnövények általában olyan növénytanilag és a talaj szempontjából megzavart, más növényzet számára alkalmatlanabbá tett területen gyarapodnak, amelyen az emberi beavatkozás hiánya miatt zavartalanul elburjánzhatnak.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Hogyan tegyünk ellene?

Használhatunk boltban kapható vegyszereket, vagy akár saját kezűleg is kezelésbe vehetjük a kártevő növényeket (utóbbi egy, sajnálatos módon ideiglenes megoldás), de készíthetünk házi gyomirtót is. Ezt a következőképpen tehetjük meg.

 

Hozzávalók:

 • 4.5 l ecet;
 • 2 bögre* keserűsó;
 • 1/4 bögre mosogatószer.

*Egy bögre kb. 2-2,5 dl. 

Gyomirtó- egyszerűen, házilag, vegyszermentesen

Elkészítés:

Fogjunk egy nagy szórófejes flakont, és keverjük benne össze a hozzávalókat. Rázzuk jól össze, és már készen is áll a használatra!
Hatékony, és gyors segítséget nyújt, ráadásul fillérekből elkészíthető, és nem tartalmaz semmilyen hozzáadott kemikáliát vagy más mérgező vegyszert. Így biztonságosan használható háziállatok környezetében is.
Ha reggel végigfújjuk vele az gyomok által megszállt területet, estére már minden nem kívánt növény eltűnik a kertből.

 

Kapcsolódó:

DIY antibakteriális spray

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0