Ha tetszik, ha nem, a só bizony mindennapjaink szerves része. Akár ,,látható” formában fogyasztjuk (például: sült krumpli, chips, sós perec, és más egyéb ropogtatni valók), akár különböző ételek alapanyagaként, ha túlzásba visszük, az bizony árthat az egészségünknek.
Megpróbálhatjuk ugyan, hogy egyszerűen elhagyjuk a fűszerezésnél a sót, vagy éppen igyekszünk minél kevesebb rágcsát fogyasztani, ám mivel korábban már hozzászoktunk a különböző ételek sósságához, így kín-szenvedés lehet az egész folyamat.
Azonban kitűnő módszerek léteznek, amelyekkel könnyedén elhagyhatjuk, illetve kiválthatjuk a sót az étrendünkből, méghozzá úgy, hogy szinte észre sem fogjuk venni a különbséget a sós és a sótlan ételek között!
Mit okozhat a túlzott sófogyasztás?
- puffadás: testünk a túlzott sóbevitel hatására elkezdi raktározni a szervezetünkben található vizet, emiatt sokkal több víz marad szervezetünkben, mint általában. Ez az állapot okozza a puffadást.
- magas vérnyomás: a só magas nátriumtartalma okozhatja ezt a tünetet.
- szívbetegségek: szintén a magas nátriumtartalomnak ,,köszönhetően” alakulhatnak ki szív- és érrendszeri betegségek. Főként a cukorbetegekre jelenthet nagy veszélyt a felesleges só.
- veseelégtelenség: a magas vérnyomás könnyedén veseelégtelenséggé alakulhat, mivel a vesékbe futó artériákat éppúgy megterhelheti, mit a szívet.
- addikció kialakulása: éppúgy, ahogy a dohányzásnál, az alkoholnál, vagy más hasonló tevékenységnél, úgy sófogyasztáskor is kialakulhat függőség- minél több sót veszünk magunkhoz, szervezetünk annál jobban hozzászokik ahhoz, majd egyre többet és többet kell fogyasztanunk, hogy szükségleteinket kielégíthessük.
Mikkel lehet kiváltani a sót?
1. Bazsalikom
Főként paradicsomos ételeknél alkalmazhatjuk egyszerűen. Sokan úgy tartják, hogy a paradicsom- akár maga a gyümölcs, akár a sűrítmény- szinte kívánja a sót (és persze utóbbinál van, hogy a cukrot is). Ám ez egy igen széles körben elterjedt tévhit, ugyanis a paradicsomot egy sokkal erősebb, pikánsabb, különlegesebb ízzel lehet kiemelni, ami nem más, mint a bazsalikom. Pesto készítésekor, vagy bármilyen más, paradicsomos ételhez használjuk bátran a bazsalikomot só helyett!
2. Bor
Nem kell megijedni, egy nagy családi vacsorán is felszolgálhatjuk a borral ,,fűszerezett” ételeket. A bor alkoholtartalma a főzés során elpárolog, hátrahagyva egy kellemes, savanykás aromát, amely nem csak kiemeli az ízeket, de csökkenti az adott étel sóigényét. Ha teljesen nem is, de nagy részben könnyen felválthatjuk a sót ezekben az ételekben.
3. Petrezselyem
A petrezselyem íze igazán nyersen, rágva jön elő. Igazán komplex fűszernövény; szinte bármit ízesíthetünk vele- és nem kell szűkmarkúan szórnunk. Leves, húsétel, köretek, rántotta, ezekhez mind hozzáadhatjuk, és segítségével már nem is fogjuk annyira érezni a só hiányát. Nem kell aggódnunk amiatt sem, hogy épp nem szezonális ez a csodálatos ízesítő: minden évszakban elérhető, sőt, akár saját magunk is nevelhetünk egyet a konyhában.
Kapcsolódó