google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Sokan vagyunk úgy otthonunkban, hogy csak időszakosan takarítunk, ,,ejj, ráérünk arra még” filozófiával állunk a munkafolyamat elé. Habár bizonyos kutatások bebizonyították, hogy nem feltétlenül tesz jót az egészségünknek, ha minden nap tetőtől ,,padlóig” kitakarítjuk a lakást, azért nem árt, ha holmijaink nem kezdenek el maguktól a helyükre sétálni. A rendszerezés a kulcsa mindennek. 

Az előző részben (Rendrakás 9 lépésben, 1. rész) bemutattuk a szoba- és hely(meg)takarítás apróbb titkát; most folytatjuk a sort különböző helyiségekkel, és dekorációs ötletekkel.

 

1. (6.) A kamra

Általában az élelmiszereket saját csomagolásukban tároljuk felnyitás előtt és után is, ám rövid időn belül azon kaphatjuk magunkat ezzel a fajta tárolással, hogy ami nekünk épp kell, az persze legalul található.
A megoldás: tárolóedények. Ez lehet üveg, konzerv- vagy műanyag doboz, a lényeg, hogy segítségével átláthatóbb és esztétikusabb legyen a spájz. Fűszereket és a por alapú hozzávalókat (pl. liszt, dara) érdemes címkézett üvegben tárolni. A gyümölcs- zöldség apró kosárkákban találhatja meg ,,kedvenc” helyét.

Íme, néhány tipp:

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész
Sok alapanyag, ,,kevés” hely

 

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész
Átlátható, praktikus, ráadásul klasszul is néz ki!

 

 

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész

A maximális helykihasználásért használjunk ,,forgópolcokat”!

 

2. (7.) Könyvek

Az igazi könyvmolyok számára mindig van ,,még egy könyvnek” hely, és általában még azután sem válnak meg egy adott könyvtől, ha az már megszolgálta rendeltetését. Persze, ezzel nincs is semmi gond, de tároláskor igencsak nagy zűrzavart jelenthet.
Azok számára, akik kevésbé szeretnek olvasni, vagy csak egy rövid ideig válnak a könyvek rabjaivá viszont kellemetlen lehet, ha ide-oda kerülgetik a már kiolvasott, esetleg félbehagyott, ,,sosemfogomfolytani” kategóriájú könyveket.

Itt jön képbe egy-két apró trükk, ami dekorációnak sem utolsó:

 

A) Szerezzünk be fémkosarat, vagy stabil fadobozt, és fúrjuk fel a falra. Máris kész a hipergyors, és hangulatos faldísz/könyvespolc kombó!

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész

 

 

B) Ha van egy régi, már nem használható falétránk, akár azt is felfúrhatjuk a falra. Rengeteg előnye van:

  • nem szükséges barkácsolni, mivel a ,,váz”- létráról lévén szó- már adott;
  • a fokok segítségével kategorizálhatjuk a könyveket;
  • a falétra rusztikus jellege remek hangulatot adhat a szobának;
  • egyszerűen egyszerű!

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész

 

C) Ha mégis kedvet kapunk a barkácsoláshoz, készítsünk fotelt. Hogy hogy jön ez most ide? Úgy, hogy nem egy egyszerű fotelről van szó, hanem egy könyvespolcba épített fotelről.

Néhány léc, szög, kalapács, egy kevés festék, és persze sok-sok könyv, és kész is a tökéletes ülőhely, ahová bármikor bekuckózhatunk egy(pár) jó könyv társaságában.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész

 

 

3. (8.) Fotók

Akár albumba rendezzük, akár szanaszét hagyjuk emlékeink megörökített változatát, mindenképpen nagy/sok helyet fog elfoglalni. Arról nem is beszélve, hogy sosem fogjuk megtalálni azt, amelyiket éppen keressük. Ennek elkerüléséhez, egy két lépéses folyamat nyújt megoldást:

  1. Üljünk neki! Válogassuk ki kedvenc emlékeinket, fotóinkat, hogy a  következő lépés tényleg gördülékenyen menjen!
  2. Készítsük el a tökéletes faldíszt, melynek csak képzeletünk szabhat határt!

Mutatunk pár tippet a megvalósításhoz:

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész

 

4. (9.) Dolgozósarok

Talán a dolgozószoba, sarok az egyetlen olyan hely, ahol a maximális szintet kell hoznunk nap mint nap. Ehhez elengedhetetlen, hogy a munkakörnyezet rendezett legyen.

Nemcsak azért fontos ez, hogy mindent megtaláljunk, amire szükségünk van egy adott munkafolyamaton belül, hanem azért is, hogy minél kényelmesebben, hatékonyabban tudjunk dolgozni. Néhány polc, irattartó ládák, és hasonlók segítségével egy csapásra kellemessé tudjuk tenni mini- irodánkat, és talán a munkakedvünk is nagyobb lesz tőle! 😉

Rendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. részRendrakás 9 lépésben, avagy a rendszerezés művészete, 2. rész

 

Reméljük, tetszett a cikk, és minden hasznos tippet megtaláltatok ahhoz, hogy a tavaszi nagytakarítás gördülékenyebben menjen!

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0