google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Általában egy hosszabb szabadságos időszak után, ha visszatérünk a munkába, már rögtön azon kapjuk magunkat, hogy éppen azt tervezgetjük, mikor vegyünk ki újra egy pár napot. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen az ember alapvető természetében benne van az is, hogy a lehető legtöbb időt akarja tölteni lazítással, pihenéssel. Ám vannak olyan jelek, amik a fáradtság, azon belül is a túlhajszoltság veszélyeire hívja fel a figyelmünket. Ezek az apró jelzések segítenek minket abban, hogy kiegyensúlyozottnak, kipihentnek érezhessük magunkat. 

De mik is ezek a jelek? A cikkben eláruljuk a válaszokat!

 

1. Kimerültség

A túlhajszoltság jelei

Alapvető jelnek tűnhet, ám nem olyan könnyű észrevenni, vagy ha észre is vesszük, nem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget. Az aluszékonyság az egyik leggyakoribb jele e kimerültségnek, de máshogy is feltűnhet életünkben: ha lehajolunk egy elejtett tárgyért, vagy hasonlóért, és nehezünkre esik a kiegyenesedés, az már egy komoly szintje lehet a kimerültségnek, és jó, ha igyekszünk ellene tenni valamit.

 

2. Gyomorfájás

A hányinger és a gyomorfájás nem csak romlott ételtől vagy baktériumoktól jelentkezhet. A stressz is lehet ok, a stresszt pedig a túlzott munkavégzés is okozhatja.

 

3. Emésztési zavarok

A túlhajszoltság jelei

A gyomorfájás hosszú távú formája az emésztési zavarok felbukkanása. Itt szintén a stresszfaktor az, ami igazán dolgozik, és ez nem csak az agyat, de a gyomrot sem kíméli. Súlyos esetekben olyan szövődmények is felüthetik a fejüket, mint az irritábilis bélszindróma, reflux, gyomorfekély. Ezekhez székletürítési problémák is kapcsolódhatnak- ne vegyük őket félvállról!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

4. Testsúly-problémák

A túlhajszoltság okozta stressz könnyen stressz-evéshez vezethet. Stresszevéskor a szervezet kortizol- szintje irányít, ami arra késztet bennünket, hogy szinte bármit felfaljunk, ami az utunkba kerül. Legtöbbször a magas szénhidrát tartalmú ételek esnek áldozatul a stresszevésnek, épp ezért nagy az esély arra, hogy magunkra szedjünk némi túlsúlyt.

 

5. Fejfájás

Csak úgy, mint a túlalvásnak (lásd: itt), a túlhajszoltságnak is lehet a következménye a fejfájás. Sokaknál a szem fáradtsága a legjellemzőbb tünet, míg egyeseknél a nyak is megszenvedheti a sok munkát. A stressz ismét nagy szerepet játszik a fejfájásban is, hiszen a hosszútávú fennállása akár migrénhez is vezethet.

A túlhajszoltság jelei

6. Mellkasi fájdalom

A túlhajszoltság okozta stressznek lehetnek szívproblémára utaló tünetei is. Ám az esetek többségében ez a fajta mellkasi fájdalom neurológiai eredetű, így nem feltétlenül kell megijedni a szúró fájdalomtól. Ha hajlamosak vagyunk a szívbetegségekre, érdemes konzultálni egy orvossal, de ha tartunk egy kis szünetet és a fájdalom elmúlik, megnyugodhatunk.

 

7. Gyakori megfázás

A túlhajszoltság jelei

Fontos, hogy immunrendszerünk a lehető legjobb állapotban legyen annak érdekében, hogy megfelelően tudjon harcolni az őt érő impulzusok (vírusok, baktériumok) ellen. Ha a túlhajszoltság miatti stressztől megemelkedik a pulzusszámunk, a vérkeringés felgyorsul; a megnövekedett vérnyomás pedig immun-problémákat okozhat, amely így gyakori megbetegedésekhez vezethet.

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0