google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Autótulajdonosnak lenni nagy felelősség. A tankolás, a forgalmi engedély kiváltásához szükséges vizsgálatok, állapotfelmérések és az esetleges javítási munkálatok rengeteg plusz költséggel járhatnak.

 

 

Míg egy autó egyeseknek csak közlekedési eszköz, másoknak a szemük fénye lehet.  Mégis, mindenki szeretné megfelelően tisztán-, és karbantartani. Ehhez mutatunk 13+1 tippet a következőkben.

 

Tisztaság belül

autóbelső

1. Az utastér tisztántartása

Általában sok minden hurcolunk magunkkal szanaszét a kocsiban. Bikakábelt,  jégkaparót, váltás cipőt, némi szemetet és mindenféle cuccot, amire szükségünk lehet. Először is, távolítsuk el azokat a dolgokat, amik nem kellenek. Fogjunk egy függő cipőrendszerezőt és vágjuk le az alsó felét. Fogjunk egy akasztót, és némi madzagot vagy zsinórt, és rögzítsük a hátsó ülés mögé, úgy, hogy a tároló rész belógjon a csomagtartóba. Tegyük bele a kis zsebekbe a számunkra nélkülözhetetlen tárgyakat. Ezzel a módszerrel, az utastér sem válik káosszá, és a csomagtartóban is maradt hely más holmiknak.

 

cipő rendszerező

2. Muffinpapír használata

Van, hogy sokat kell vezetnünk, és előfordul, hogy emiatt az autóban eszünk.  Tegyünk muffinpapírt a pohártartókba. Hogy miért? Ha ételünket, italunkat letesszük, a morzsák, és az üdítőcseppek a papírba folynak, így takarításkor csak a papírt kell majd kidobni, sok időt és energiát megspórolva a porszívózástól. Ételmaradékon kívül, persze sok más dolgot is felfog a papír:

muffinpapír a pohártartóba

3.  Haj- és szőreltávolítás az ülésekről

Ha gyakran szoktuk kutyánkat magunkkal vinni, és szövet kárpittal bevont üléseink vannak, ismerős lehet az érzés, hogy bármeddig is porszívózzuk a kárpitot, az összes kutyaszőr sosem fog kijönni belőle. Ám, van egy trükk: gumibetétes ablaktörlő. Fogjunk egy szórófejes palackot, töltsük meg vízzel (és egy kis öblítővel, ha szeretnénk, hogy autónk illatozzon), majd fújjunk a folyadékból az ülésekre. Húzzuk végig az ablaktörlőt az üléseken- szinte azonnal láthatjuk, hogy milyen jól szedte össze a szőrt. Szinte soha nem volt még ilyen tiszta a kocsi!

gumis ablaktisztító

4. Kárpittisztítás olajjal

Egy sokat-látott autónál a bőrborítás egy idő után elkezd fakulni. A legtöbb tisztítószer azonban nem oldja meg a problémát, sőt még nagyobbat csinál belőle. Ha óvatosan egy kis olívaolajat dörzsölünk egy mikroszálas ronggyal a kárpitba, visszakapja fényét. A kormánykereket hagyjuk ki ebből a folyamatból, mert az olaj csúszóssá teheti azt, ami veszélyes lehet vezetéskor. 

 

5. Fogkrém

Egy hosszú út után a fényszóróink fakónak tűnnek és koszosak. Szerencsére, könnyen eltüntethetjük a szennyeződéseket némi fehérítő fogkrémmel. Csak fogjunk egy tubust, nyomjunk a fényszóróra, majd kenjük el ujjhegyünkkel, úgy, hogy az egészet befedje. Hagyjuk állni 15 percig. Fogjunk egy régi fogkefét, és dörzsöljük vele a felületet. Egy idő után egyre sötétebb lesz a fehér krém, ez jelenti azt, hogy megfelelően dolgoztunk, és nagyszerűen lejön minden piszok, ami az üvegen van. Miután minden centijét megsúroltuk, egy nedves törölközővel töröljük meg- máris csillog-villog a fényszóró.

fényszóró tisztítás fogkrémmel

[A fogkrém további felhasználási módjainak megtekintéséért kattintsunk IDE.]

Tisztaság kívül

tisztaság kívül

6. Karcolások eltávolítása

Mikroszálas rongyra öntsünk egy kevés acetonmentes körömlakklemosót, és dörzsöléssel tüntessük el a karcolást.  Ez a módszer csak a felszíni karcolások (főként koszból állnak) eltávolítására szolgál- egy-egy mélyebb karcolás kijavításához szakemberhez kell fordulnunk.

autókarcolás1autókarcolás2

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

7. Hajkondicionáló

Igen, pontosan az van odaírva, amit látunk! Általában a hajunkra applikáljuk, de különösen jó szolgálatot tesz autónknak, ugyanis éppen úgy működik, mint az autóviasz. A lanolinos kondicionálóval egy védőréteget képezhetünk a festéken, így autónk sokkal tovább marad fényes. Ügyes kis trükk, nemde?

 

8. Olajfoltok eltüntetése

Kifolyt némi motorolaj a feljáróra, garázsba, parkolóhelyünkre? Semmi gond! Ragadjunk meg egy üveg kólát, és öntsük rá a foltra annyit, hogy teljesen elfedje. Várjunk 15 percet. Ez idő alatt a kólában található szénsav és más savak fellazítják a kőről, betonról az olajat. Ha letelt a negyed óra, öblítsük és mossuk le vízzel, felmosóronggyal a felületet.

 

Parkolási segédlet

 

parkolás

9. Teniszlabda

Kis méretű garázsba beparkolni nem egyszerű feladat. Ahhoz, hogy ne menjünk neki a falnak tolatáskor, használjunk fel egy teniszlabdát. Állítsuk be az autót a garázsba a megfelelő helyre, majd egy madzaggal függesszük fel a teniszlabdát a plafonra. A madzag olyan hosszú legyen, hogy a labda hozzáérjen a hátsó szélvédőhöz a legközelebbi tolatáskor- így kaphatunk jelzést a megfelelő helyen történő megálláshoz, ha nem rendelkezünk tolatókamerával.

parkolás teniszlabdával

10. Parkolás télen

Amint a hőmérő higanyszála 0 fok alá esik éjszaka, már tudjuk, hogy a reggel első mozzanata a jégkaparás lesz. Idegesítően sok időbe telhet ez a folyamat. Ezt elkerülendő, parkoljuk autónkat úgy, hogy az orra keleti irányba nézzen- amikor felkel a nap, a jég gyorsabban olvad majd le a szélvédőről.

 

Úton

úton

11. Improvizált tablet tartó

Családi nyaralásra vagy egy hosszú autóstúrára indulunk, kisgyerekekkel a hátsó ülésen? Foglaljuk le őket tablettel, amit egy ruha akasztóval fixálhatunk: a célnak egy csiptetős vállfa felel meg  a legjobban. Az állítható csipeszekkel rögzíteni tudjuk a táblagépet, az akasztóval az ülés fejtámlájára tehetjük azt. Célszerű a csipeszek alá egy vékony, de puha anyagot tenni (pl. zsebkendőt, sebtapaszt), hogy ne karcoljuk meg a drága ,,mini tévét”. Pár mesefilm letöltése után indulhat is a família az utazásra.

vállfa

 

12. Gyorsfixáló

Kézenfekvő a kesztyűtartóban tartani egy üveg átlátszó körömlakkot. Igen, férfiaknak is. Hogy miért? Ha látunk egy kis repedést  a szélvédőn, miközben úton vagyunk, ideiglenesen ,,megragaszthatjuk” az adott helyet a körömlakkal. Persze, ez nem teljes körű megoldás, de remek alternatíva addig, amíg nem tudjuk megjavíttatni a szélvédőt.

 

13. Kamionok figyelése

Általában a kamionok nem hajtanak olyan gyorsan, mint a személygépkocsik, de mégis érdemes fél szemünket rajtuk tartani. Ha a kamionsofőr lelassít egy kicsit, nagy esély van arra, hogy a közelben traffipax működik- a sofőrök figyelmeztetik egymást, és így sokkal előbb tudják meg az információmorzsákat, mint a közösségi rádiócsatornákból. Szóval, ha ők lassítanak, lassítsunk mi is.

Persze, a legjobb módja a büntetés elkerüléséhez, ha a sebességhatáron belül maradunk. Tegyünk így saját, és mások balesetmentes közlekedésének megőrzése érdekében!

sebességhatár

 

13+1. Lopásgátló

Azokat a slusszkulcsokat, melyek nem szükségesek az autó beindításához a vezeték nélküli hálózatnak köszönhetően, könnyedén meghekkelhetik illetéktelen személyek, még úgy is, ha a kulcs a házon belül van. Ennek megelőzése érdekében használjunk egy mindennapi tárgyat: alufóliát. Tekerjük be a kulcsot a fóliával. A fólia megzavarja a jeleket és így szinte lehetetlen küldetés meglovasítani az autót. Emellett, beszerezhetünk akár speciális fémtárcákat, amelyek egyenesen blokkolják a jeleket a kulcs és az autó között.

Image result for aluminium foil car keyImage result for aluminium foil car key

 

Biztonságos közlekedést kívánunk! 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0