google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Napjainkban egyre több hangsúlyt kap az újrahasznosítás. Mivel az emberiség egyre több szemetet termel, így kénytelenek vagyunk valamilyen formában ezt ellensúlyozni. Ez az otthonunkban sincs másképpen. Rengeteg olyan tárgyat dobunk ki, melyek hasznosak is lehetnek a lakásban.

A boltokban is mindent pici, apró csomagolásokban, dobozokban kínálnak eladásra, ezért is van az, hogy szinte minden nap le kell vinnem otthon a szemetet, mert ha nekiállok mondjuk főzni, máris félig megtelik a kuka. Aztán megy bele egy tejes doboz, vagy üdítős üveg, hiába hajtogatom össze őket, így is teli van a kuka. Elképzelni sem tudják mennyi mindent lehet csinálni filléres, vagy éppen a kukába készülő dolgokból. A következőkben ezekből mutatunk néhány gyöngyszemet.

Öko klímaspaletta üres műanyag üvegekből

Egy érdekes tény: ha a szád elé teszed a tenyeredet és rálehelsz, akkor meleg levegőt érzel, viszont ha ugyanazt a levegőt csücsörítve fújod ki, akkor a tenyereden hideg levegőt érzékelsz. Ez a felismerés ösztönzött egy feltalálót, aki egyszerű üres műanyag üvegekből készíthető, áram nélkül működő levegőhűtő panelt.
Amire szükségünk van hozzá: egy erős karton-, műanyag- vagy MDF-lap, melybe adott távolságra lyukakat fúrunk, melyeken a félbevágott üdítős, vagy ásványvizes palackot át tudjuk dugni. A kupakok tetejét levágjuk úgy, hogy a csavaros rész megmaradjon, így az átdugott üvegre rá tudjuk csavarni, ezzel rögzítve a kartonlaphoz. Ez után más dolgunk nincsen, mint ezt a kész panelt az ablaknyílásba rögzítsük és kereszthuzatot csináljunk.

újrahasznosítás

Ugyanezzel a módszerrel felturbózhatjuk a meglévő ventilátorunkat, bár így azért az áramfogyasztás mentes működés nem tud megvalósulni, hiszen a ventilátort be kell kapcsolnunk. A félbevágott palackokat be kell ragasztanunk egy olyan korongba, mely megegyezik a ventilátor méretével és csak rá kell rögzítenünk az elülső rácsra. Hamar kész van és nem kell tízezreket fizetnünk a klímára és még asztmát sem okoz.

Lámpaernyő

Az energiatakarékos izzók működés közben nem adnak le hőt, így az ilyen égővel rendelkező lámpáknál készíthetünk műanyag lámpaernyőt. A palack oldalát bevágjuk, dróttal megerősítjük és maradék fonallal körbeszőjük. Készen is van a saját kezűleg készített lámpaernyőnk, mely konyhában és teraszon különösen jól mutat.

újrahasznosítás

Cipzáras tolltartó

Nincs másra szükségünk hozzá, mint egy üres pet palackra, egy régi, kinőtt ruhából kiszedett cipzárra, egy ollóra, vagy késre, hogy a palackot el tudjuk vágni, valamint ragasztópisztolyra. Ebben akár még a gyerekek is tudnak segíteni.

újrahasznosítás

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Zacskózáró

Ezt a kis ötletet a háziasszonyok figyelmébe ajánlom. Én személy szerint elég sok mindent szoktam zacskózni, melyet egy jól bevált csomóval zárok le. Ezzel csak az a gond, hogy a kicsomózás már nem is olyan könnyű feladat. Egy kivágott palack darabbal azonban ezt a problémát seperc alatt megoldhatjuk.

újrahasznosítás

Kis lapát kicsit másképp

A homokozó játékok manapság már horribilis áron kaphatók, amiket meg olcsón beszerzünk, az első használat után kettétörik. Ezzel a kis ötlettel pénzköltés nélkül kreálhatunk gyermekünknek egy lapátot, melyet nyugodtan nyúzhat, hiszen nem került semmibe.

újrahasznosítás

Pillangódísz ahová csak akarjuk

Mint az eddigi ötleteinkhez, ehhez sem kell adósságba vernünk magunkat, hiszen csak egy üres üvegre, pár kinyomtatott pillangó mintára, maradék körömlakkra és ha szeretnénk gyöngyökre. Az üres üvegből kivágunk egy négyzet alakú darabot. Az egyik tetszetős pillangóminta körvonalait alkoholos filccel átrajzoljuk. Aztán amilyen színünk csak van, kipingáljuk a körömlakkal a pillangónkat. Miután megszáradt, óvatosan kivágjuk és a palack éleit is alkoholos filccel beszínezzük. Ezután már csak a gyöngyöket kell egy kis körömlakk segítségével felragasztanunk és készen is van a szép pillangódísz, melyet falra, ablakra, fejpánra vagy ahová csak szeretnénk feltehetünk.

újrahasznosítás

Bagolymécses

Vágj ketté egy üres palackot, majd kívülről fesd le fehérre. Aztán rajzold rá a bagolymintát és vágd ki. Más dolgod már nincs is, mint hogy egy mécsest rakj bele és kész is.

újrahasznosítás

Számos felhasználási módja van az üres palackoknak, igazából csak a képzeletünk szabhat határt. Kísérletezzenek nyugodtan és újságolják el, hogy milyen új őrült és hasznos ötletük támadt és hogyan sikerült a kivitelezés.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0