google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Régebben az emberek szinte csak nyersen fogyasztották táplálékukat. Manapság azonban már a legtöbb esetben megsütjük, megfőzzük az ételeinket. Ez nem csak azért van így, mert szervezetünk könnyebben emészti meg az étkezés során elfogyasztott tápanyagokat, hanem mert rengeteg tartósítószert, hozzáadott anyagokat, permetezőszert is tartalmazhatnak az ételek, és ezeket az anyagokat legtöbbször magas hőmérséklettel tudjuk kiiktatni. 

 

Zöldségek

Általában a zöldségeket akár nyersen is elfogyaszthatjuk, ám nem mindegyiket. A karfiol, a kelbimbó, a káposzta általában olyan cukrokat tartalmaznak, amelyet csak nagyon kevés ember szervezete tud megfelelően lebontani, megemészteni, így az a későbbiekben puffadást, és más egyéb gyomorpanaszokat is okozhat. A pajzsmirigy-betegségekben szenvedő számára kifejezetten kerülendő ezeknek a zöldségeknek nyersen történő fogyasztása.

Mit ne együnk nyersen? Étkezés- tippek

 

Lucerna csíra

A legnagyobb egészség- tipp gyárosok is előszeretettel ajánlják a lucerna csíra fogyasztását. Azonban, aprósága ellenére rendkívül veszélyes lehet hőkezelés nélkül elfogyasztani ezt a növénykezdeményt. Olyan baktérium- fertőzéseket okozhat, mint például a szalmonella, a lisztéria vagy az E.coli baktérium. Ezek nagyon veszélyesek lehetnek önmagukban is, hát még az ezek által okozott szövődmények! Mindenképpen érdemes párolni, főzni fogyasztás előtt, és az sem utolsó szempont, hogy a lehető legfrissebb legyen a vásárolt zöldség.

Mit ne együnk nyersen? Étkezés- tippek

 

Vesebab

Hányinger, hányás, gyomorpanaszok. Ez csak néhány tünet, amelyet a vesebab nyersen történő fogyasztása okozhat. A babban található lektin nevű természetes toxin vonható felelősségre emiatt, ám ez áztatással kioltható az apró szemekből. Fogyasztás előtt 5 órán át tartsuk vízben a szemeket, így semmilyen panasz nem fog jelentkezni a későbbiek folyamán.

Mit ne együnk nyersen? Étkezés- tippek

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

Tojás

Leggyakrabban az énekesektől és a testépítőktől hallhatunk a nyers tojás elfogyasztásának ,,jótékony” hatásairól. Azonban, hiába tartalmaz rengeteg fehérjét a tojás, magas szalmonella- veszélyt jelenthet nyers fogyasztása. Magas hőmérséklettel könnyedén megszabadulhatunk ettől a veszélytől.

Mit ne együnk nyersen? Étkezés- tippek

 

Húsok

Csirkehús

A csirkehús nem csak az esetlegesen a húsban található alacsony mennyiségű baktérium miatt lehet veszélyes. Sokkal inkább a hús különböző szállítási módja az, amivel rengeteg szennyeződést össze tud szedni a nyers hús. Ezeket a szennyeződéseket magas hőmérséklettel tudjuk eltávolítani, elpusztítani a húsról. Lemosni nem szükséges, sőt, nem is ajánlott, mivel a víz szétfröcskölheti a szennyeződéseket a konyhában, miközben mossuk a húst.

 

Sertéshús

Sokan szeretik a félig átsütött vagy véres húsokat, ám sertéshús esetében nem elég közepesen átsütni azt. A sertésekben számos élősködő található, többek közt a galandféreg, orsóféreg, stb. Ezeket az élősködőket és kórokozókat pont, mint a legtöbb eddigi esetben, magas hőmérsékleten hőkezelve tudjuk eltávolítani.
Nem kell azonban minden sertéshústól megijedni. A legtöbb esetben, amikor kimutatták a húsban a különböző kórokozók és élősködők jelenlétét, olyan helyről származtak, amelyeket nem ellenőriztek a hatóságok. Minőségi termékeknél sem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy nem tanácsos nyersen fogyasztani a húst.

Mit ne együnk nyersen? Étkezés- tippek

 

Kapcsolódó: 

Rostok az egészségért

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0