Az egészséges étrend széles körű, és nagyon sok mindenre kell odafigyelnünk, hogy ténylegesen használjon a diéta a szervezetünknek. A különféle halak, a tejtermékek, a fehérjék, a vitaminok, sőt, még a szénhidrátok is részét képezik azoknak a tápanyagoknak, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy teljesen egészségesen tudjunk élni. Ám, ha bizonyos ételeknél elvetjük a sulykot és túl sokat viszünk be szervezetünkbe, mérgező hatásúak is lehetnek.
Ezt elkerülendő, bemutatjuk azokat az ételeket, amelyeknek túlzott fogyasztásával az ellenkezőjét érhetjük el annak, amit valójában szeretnénk: az egészséget.
1. Burgonya
Nem minden burgonya jó burgonya. Túlzott fogyasztásával nem csak a benne található keményítő miatt kell aggódnunk, hanem a különböző emésztési zavarok miatt is. Ám önmagában a krumpli nem jelent veszélyt- feltéve, ha frissen fogyasztjuk. Ha a kamrában zöldes színű, vagy már éppen csírázásnak indult, elfelejtett krumplit találunk, semmiképpen se fogyasszuk el. Bármekkora pazarlásnak tűnik, muszáj kidobni a burgonyát, mivel a benne található szolanin rendkívül mérgező lehet az ember számára: hasmenést, hányást, keringési problémákat is okozhat.
2. Spenót, mángold
Habár mindenhol azt láthatjuk, hogy a zöldségek egészségesek, és jót tesznek fizikai, néha még lelki állapotunknak is, sajnos nem mindegyik zöldség büszkélkedhet ezzel a tulajdonsággal- főleg ha mértéktelenül fogyasztjuk őket.
A zöld leveles zöldségek nagy mennyiségben tartalmaznak olyan vitaminokat, mint az A- és C- vitamin, illetve vas és folsav is előfordul bennük. A spenót, a mángold, illetve a cékla zöldje azonban tartalmaz oxálsavat is. Ez a sav felel a kesernyés ízért és élénkzöld színért is. A túl gyakori fogyasztásukkal hasi fájdalmak, alacsony vérnyomás, görcsök, vesekő járhat. Mértékkel fogyasztva azonban elengedhetetlen az egészséges étrendhez, így ne riadjunk vissza ettől!
3. Tonhal
A halak között a tonhal az, amelyik legnagyobb mennyiségben tartalmaz higanyt. Emiatt számos negatív hazással jár a fogyasztása, például: látás-, hallás-, beszédproblémák, izomgyengeség, finom-motoros készségek gyengülése, koordinációs problémák. Ha tonhalat eszünk, válasszuk a kisebbeket- testtömegüknél és méretüknél fogva kisebb mértékben tartalmaznak higanyt, ha pedig a konzervre esküszünk, heti 3-5 dobozzal többet ne együnk!
4. Vörösbab
A vörösbabban van egy olyan vegyület, amelyet forralással lehet csak eltávolítani. Ehhez minimum 10 percre van szükség. Ha hosszabb ideig, forráspont alatti hőmérsékleten főzzük, a toxicitás felerősödhet.
5. Víz
Habár nagyon extrém körülmények kellenek ahhoz, hogy a víz mérgező hatásairól tapasztalatot szerezzünk, nem árt, ha megemlítjük: bizony, ilyen is van. Főként a versenyivók között fordulhat elő ez a probléma; olyanoknál, akik pár óra leforgása alatt több tíz liter vizet visznek be a szervezetükbe. A napi 2-3 liter vízfogyasztás (egy forróbb, nyári napon ez akár 4-5 is lehet), teljesen normális mennyiség az átlagnak.
Kapcsolódó: