A koleszterinszint egyensúlyban tartása rendkívül fontos mindenki számára. Bármelyik szélsőséges eset áll fenn, rengeteg szövődménye lehet, ha huzamosabb ideig azon a szinten marad és nem teszünk ellen. A magas koleszterinszint hosszú távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát. Amennyiben ez a helyzet áll fenn, jó, ha tudjuk, melyek azok az ételek, amiket bátran ehetünk, vagy épp mik azok az elkészítési módok, amelyekkel csökkenthetjük a zsírbevitelt.
A következőkben ebben nyújtunk némi segítséget.
Sovány tejtermékek
A legtöbb étel receptjében megtalálható alapanyag a tej, a sajtok és más egyéb készítmények. A legjobbat akkor tesszük koleszterinszintünknek, ha a tejtermékeknél a zsírszegény vagy teljesen zsírmentes, a sajtoknál pedig a sószegény termékeket választjuk. Nem csak a bevitt koleszterint csökkenthetjük ezzel, hanem a kalóriabevitelt is.
Mikrohullámú sütő használata
A mikrót alapvetően mindenki csak melegítésre használja, főzésre, párolásra nem igazán. Azonban e csodamasina nem csak a fagyott ételek felolvasztására, vagy a maradékok megmelegítésére szolgálhat; könnyedén párolhatunk benne zöldségeket is. Éppen ez az, ami miatt nem foghatjuk az egészséges köret elkészítését arra, hogy nem volt rá időnk, energiánk.
Zsírszegény húsok
Rengeteg olyan húsféle van, amelyen kevés vagy egyáltalán nincs zsír, azonban, ha mi éppen az olyanokat szeretjük, amiken van, de a koleszterinszintünk magas, érdemes az otthoni előkészítés folyamán eltávolítani a nagy zsírrétegeket. Nem csak a húsról kell eltávolítanunk ezeket a zsírokat, hanem például a csirke- és pulyka- részekről is a bőrt, hogy ténylegesen megszabaduljunk a felesleges zsíroktól.
Vaj helyettesítése
Ha már letisztítottuk a húst a felesleges zsíroktól, ne rontsuk el azzal, hogy vajban sütjük. Használjunk növényi olajokat, olyanokat, mint a napraforgó vagy szójabab- olaj. A hal és a csirke ízeit igazán ki tudja hangsúlyozni. Annak ellenére, hogy sokkal egészségesebb ilyen módon sütni, vigyázzunk a mennyiségre: a lehető legkevesebbet használjuk fel!
Bab
A bab nem csak a koleszterin csökkentésére tökéletes, vegetáriánusoknak is kitűnő választás, ugyanis tele van fehérjével. Előnye még, hogy rengetegféleképpen elkészíthető: levesben, főzelékben, köretként, stb., egyaránt. Heti kétszeri fogyasztásával nem csak a magas koleszterinszintnek inthetünk búcsút, de akár még fogyhatunk is tőle.
Kapcsolódó