google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A virág bármilyen alkalomra illik. Legyen szó randiról, vagy csak egy egyszerű vendégségről, mindig jó érzés kapni egy illatos, színpompás növénykét. Igyekszünk a lehető legtovább életben tartani, hogy gyönyörködhessünk bennük, ám bizonyos idő után menthetetlenek. Vagy mégsem?

A következőkben bemutatunk egy tippet, hogy hogyan kelthetjük újra életre a hervadó virágokat.

 

  1. lépés: Vágjuk vissza a virágok szárait

Hervad a virág? Így keltsük életre őket!

A legtöbb esetben a virágok hervadásának oka az, hogy a szárak vége teljesen elszárad, ezért nem tud már olyan mennyiségű vizet felszívni magába, mint amennyire szüksége lenne. Épp úgy, ahogy a hajvégeket is időnként le kell vágni, hogy ne legyenek töredezettek, úgy a virágoknál is hasonló módszerrel kell eljárnunk. Azonban, nem mindegy, hogyan is vágjuk vissza a szárat! Fontos, hogy ferde vágást ejtsünk, mivel csak ezzel érhetjük el, hogy a virágok minél nagyobb felületen tudjanak felszívni a vízből. Akár függőlegesen is bemetszhetjük az eredmény fokozása érdekében.

 

       2. lépés: Tegyük meleg vízbe

Hervad a virág? Így keltsük életre őket!

Általában, mikor a virágot vázába tesszük, egyszerű csapvízzel töltjük meg az edényt, annak is a hidegebb fajtájával. Ám bizonyos növényfajtáknál kifejezetten nagy előnyt jelenthet, ha meleg vízbe tesszük őket, ugyanis a magas hőmérsékletű víz gyorsabban jut el a virághoz, és könnyebben kitisztítja a szárból azokat az anyagokat, amelyek meggátolják a nedvesség felvételét. Ezzel a módszerrel könnyen regenerálhatjuk a növénykét.
Tulipánok esetében ne alkalmazzuk a meleg vizes ,,kúrát”, ugyanis az nem tolerálja a melegebb vizet.

 

       3. lépés: Cukor hozzáadása

Hervad a virág? Így keltsük életre őket!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Akár egy receptkönyvbe is beleillene ez a pár lépés, ám a konyhaművészeten kívül is nagy haszna van a cukros víznek. A még langyos vízbe tegyünk 3 teáskanál cukrot, majd várjunk néhány percet. Az eredmény szinte azonnal látható: virágaink újra életre keltek! Ha ez mégsem történne meg rögtön, 3 óra múlva tegyünk még egy kanál cukrot, és kisebb mennyiségben vizet a vázába, így már garantáltan régi színeikben pompázhatnak a virágok.

 

       4. lépés:  A türelem rózsát terem (vagy épp friss virágokat)

Hervad a virág? Így keltsük életre őket!

Mindenképpen érdemes várni, hiszen a virágoknak nem percek alatt sikerül felszívniuk a vizet, és reagálni az anyagokra, tápanyagokra. Ne siettessük a folyamatot; jusson eszünkbe, hogy ha türelmesek maradunk, még jó pár hétig képesek leszünk gyönyörködni virágainkban.

 

       5. lépés: Ápoljuk rendszeresen a növényeket

Hervad a virág? Így keltsük életre őket!

Meg kell dolgozni azért, hogy a hervadozó virágok életre keljenek, ám nem szabad újra elfelejtkeznünk róluk. Kétnaponta vágjuk vissza a szárakat, a vizet rendszeresen cseréljük, amint zavarosság válik. Óvjuk a virágokkal teli vázát a napfénytől, próbáljuk árnyékos helyen tartani.

 

 

Kapcsolódó

Dísznövények locsolás nélkül

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0