google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A konténerek után talán már meg sem lepődik az ember, ha azt mondom, hogy házat PET palackból is készítenek. Ez két okból is nagyszerű: egyrészt csökkenteni tudjuk a természet terhelését, másrészt a legszegényebb embereknek is jut esély arra, hogy saját otthonuk legyen.

A PET palackok felhasználási módjairól itt is találtok egy ötletes kis összeállítást. Igazából temérdek dolgot lehet belőle alkotni, akár kicsi ásót, virágtartót, vagy bármit. Amikor először hallottam, nem igazán tudtam elképzelni, hogyan is áll össze az egész – mármint az megvolt, hogy használnak valami tapasztóanyagot, és mint a téglát, szépen egymás mellé helyezik, de hogyan lesz ebből egy élhető otthon? Aztán elnézegetve a videókat, és a képeket, már összeállt kép. Egyébként egy brutális adat a nagyvilágból: naponta több mint 129 millió PET palackot használnak el Amerikában. Ha azt vesszük, hogy egy közepes otthon megépítéséhez körülbelül 8000 PET palack szükséges, akkor egy nap alatt 16 ezer otthonnyi “szemét” landol a kukában. Ez elég nagy herdálásnak tűnik.

 

Afrikában is építenek házat PET palackból

Az okok nem túl prózaiak, amiért éppen Nigériában készültek ezek a képek, ugyanis szinte ingyen meg lehet építeni egy ilyen házat, ráadásul a hőszigetelése is kiváló: képes akár 20 fokosra is lehűteni a ház belső hőmérsékletét. A képen körülbelül 14 ezer PET palack látható, így ez nagyobb otthonnak készül, egy 10 ezer darabos “gyűjtemény” körülbelül 80 négyzetméterre elegendő.

házak pet palackból

A technika kiötlője egyébkén egy német környezetvédelmi mérnök, Andreas Froese. Egy olyan üzletet szeretett volna létrehozni, amiből nem csak ő profitálhat. Immár 10 éve épít mindenféle építményt a palackokból: házakat, víztartályokat, és otthonokat.

házak pet palackból

Nem kell hozzá sok idő, míg megépül

Froese szerint egy 90 négyzetméteres házat körülbelül 9 ezer palackból lehet felépíteni, és ha vagyunk legalább tízen, akkor a munka nem tart tovább mint négy hónap. A mérnök szívesen adja át a tudását, így olyan önkéntesekkel dolgozik, akiket betaníthat.

házak pet palackból

 

 

Minden, ami szemét, az újrahasznosítható

A palackokat saras földdel tapasztják össze, de ezt sokszor kiegészítik különböző szemetekkel, hogy hatékonyabb legyen a szigetelés: flakonokkal, műanyag zacskókkal. Ezeket egy rudacskával – mint célszerszámmal – böködik be a megkeményedett, földdel töltött PET palackok közé. Az eljárás az, hogy mielőtt még nekiállnának, Andreas és emberei minden szeméttől megtisztítják a környéket – és sajnos elég sok dolguk is akad.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

házak pet palackból

Golyóálló, de ellenáll a földrengésnek is

Egy 60-80 négyzetméteres ház 8 ezer PET-palackból építhető fel. Ez 12 köbméter szemetet jelent, vagyis ennyitől szabadíthatjuk meg a környezetet, miközben új életet adunk az eldobált flakonoknak. Andreas Froese első és talán legszebb palackházát 30 tonnás zöldtető borítja, de statikailag semmi gond nem merült fel 11 évvel ezelőtti építése óta. Itt Nigériéban az is fontos, hogy ellenálljon a golyóknak, hiszen bármi megtörténhet a törzsi háborúk következtében.

házak pet palackból

Mi a helyzet itthon?

Itthon Mezőberényben egy egész falu épült PET palackból. Négy ház, és egy templom található benne, amit összesen 20 ezer palackból építettek. Ez nem egy élhető hely, csupán felhívja a figyelmet a pazarlásra, és a öko-életmódra, továbbá gyerekeknek tartanak itt fejlesztő, és informatív képzéseket.

Ilyenek a PET palack házak

Ha arra gondolnánk, hogy esztétikailag nem néz ki túl jól néhány egymásra rakott kólás palack, akkor nézzük meg ezt a gyönyörű házat, ami szintén műanyagból épült.
házak pet palackból

Erről a bungalóról már inkább elmondható, hogy PET-ből épült, ennek ellenére pofás kis darab.
házak pet palackból

házak pet palackból

házak pet palackból

Ti élnétek műanyag palackból épített házakban?

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0