google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A fahéjas ételek rendkívül hangulatosak tudnak lenni egy hűvösebb estén egy forró tea vagy kakaó mellett. Azonban ha a a fahéjat nem egy süteménybe, hanem egy kis vízbe tesszük, nem várt hatásokat tapasztalhatunk meg. Ilyen hatás lehet például a fogyás. De vajon igaz, vagy csak tévhit, hogy a fahéjas víz segít a fogyókúrázóknak?

 

Mit érdemes tudni a fahéjról?

A fahéj valóban a ,,a héja”, a ceyloni fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer, amely a trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérgéből készül.
A ceyloni fahéjfa Srí Lankán és a Szunda-szigeteken honos, a kasszia Kínában. A vadon is termő, de termesztésbe is vont trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge a jellemző illatú, édeskés, csípős, kissé fanyar ízű fűszer.

A két főbb variáns íze különböző. Az amerikai konyhában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál, míg az Európában ismertebb ceyloni fajta enyhébb, pikánsabb ízű. Őrletlen állapotban kinézetük is könnyen megkülönböztethető: a ceyloni fahéj vékonyabb (papírszerű), a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás.

A fahéjas víz jótékony hatásai
Ceylony (balra) és Kasszia fahéj

 

Milyen hatásai lehetnek a fahéjnak?

Bizonyos kutatások kimutatták, hogy a fahéj csökkenti a vércukorszintet. Ám ez a hatás korántsem olyan mértékű, mint azt a legtöbben szeretnénk. Jelentős azonban a fogyás egy másik terén, a testfelépítésben jelentkező szempontokból. A fahéjas víz fogyasztásával elérhetjük, hogy kevesebb zsír rakódjon le, és inkább a sovány izomzat fejlődjön.
Egy vizsgálat kimutatta, hogy a fahéj képes csökkenteni az inzulinrezisztencia negatív hatásait, még egy magas cukortartalmú étrend jelenléte mellett is. A hatás fenntartásához szükséges napi fahéjmennyiséget még nem tudták megállapítani a tudósok, de akár mi magunk is kikísérletezhetjük.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A fahéjas víz jótékony hatásai

Hogyan használjuk a fahéjat?

Habár a különböző fahéjfajtáknak pikánsabb, erősebb, csípősebb íze is lehet, abban egyetérthetünk, hogy van benne egy kis édeskés buké is. Pontosan emiatt a tulajdonsága miatt tudjuk vele hosszú távon kiváltani a cukrot.
Zabpehelybe, joghurtba, de akár még kávéba is tehetünk egy- két csipet fahéjat édesítőként.
Azok számára, akik ténylegesen szeretik a fahéj ízét, jó hírünk van! Akár húsokhoz, zöldségekhez is levesekhez is használhatjuk ételízesítőként. Ne várjunk drasztikus mértékű fogyás a fahéjtól, de idővel sokkal egészségesebbnek érezhetjük magunkat tőle.

 

A fahéjas víz

A kutatók szerint a fahéjas víz csak nagyon kis mértékben járul hozzá a legtöbb fogyókúra sikeréhez. Tulajdonképpen, nem csak a fahéj hatásai miatt vált ez az ital fogalommá, hanem a vízbevitel fontossága miatt is. Ugyanis, amennyiben ténylegesen komolyan gondoljuk az életmódváltást, a kiegyensúlyozott vízbevitelre is oda kell figyelnünk. Sokan azonban unalmasnak, egyhangúnak találhatják a vízivást, éppen emiatt lehet egy kis fahéjjal feldobni az innivalót. Akár teljesen ki is válthatjuk vele a különböző cukros, édesítőszeres sportitalokat.

A fahéjas víz jótékony hatásai

 

Elkészítése: Vegyünk egy kancsót, és töltsük tele vízzel. Dobjunk a vízben egy rúd fahéjat, majd hagyjuk állni egy éjszakát. Minél többet iszunk meg ebből, szervezetünk annál jobban fogja megköszönni nekünk a későbbiekben. 

 

Kapcsolódó:

Cukor vagy az egészség?

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0