google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Szúnyogriasztó spray-t manapság már bárhol lehet kapni. De mi történik akkor, amikor egy kirándulás előestéjén jut eszünkbe, hogy nem vettünk a boltban? Készítsünk otthon! Mindössze 3 alapanyagra, és 10-20 percnyi időre van  szükség, és máris búcsút inthetünk a vérszívóktól. 

 

Simán megelőzhetjük a szúnyogcsípések okozta kellemetlenségeket,  ha egy-kétszer befújjuk a szabad bőrfelületet ezzel a keverékkel. A spray formátum könnyebb, tisztább használattal kecsegtet, és a bőrünknek is jól eshetnek az apró, páraszerű, hűvös cseppecskék.

Nem is szaporítjuk tovább a szót, jöjjön a lényeg:

Hozzávalók:

  • üres szórófejes flakon
  • alkohol (gyógyszertárban kapható, de lehet akár vodka is)
  • citrom (vagy citromfű illóolaj)
  • eukaliptusz vagy levendula illóolaj (nem kötelező, plusz költségekkel járhat)

hozzávalók

 

Az elkészítési folyamat a következő:

  1. Szeleteljük fel karikákra a citromot, és öntsük le egy bögre (kb. 2 dl) forró vízzel.
  2. Hagyjuk kihűlni a vizet, majd, ha ez megtörtént, vegyük ki a citromkarikákat belőle.
  3. Keverjünk a citromos vízhez egy evőkanál alkoholt.
  4. Csepegtessünk bele 5-10 csepp illóolajat.
  5. Töltsük bele a keveréket a szórófejes flakonba.

Kész is van a szúnyogriasztó keverékünk. Mivel a szúnyog az édesebb, virágillatú dolgokat szereti, igyekezzünk a hasonló illatú dezodorokat félretenni a kirándulások alkalmával. Az édeskés dolgokkal ellentétben a savanyúakat a szúnyogok nem szeretik, így a citrom tökéletes választás permetünk egyik alapjaként.

szórófej

Ez a házi spray körülbelül 2-3 órán át távol tarthatja a szúnyogokat, akár bőrünkre, akár ruhánkra fújjuk.

 

Mit tegyünk, ha elkéstünk a megelőzéssel és a szúnyogok már tartottak egy kisebb vacsorapartit rajtunk? A cikk második felében ezzel kapcsolatban mutatunk 5+1 házi praktikát (ha nincs kéznél semmilyen kenőcs):

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

1. Sebtapasz

sebtapasz

Furcsa megoldás, de hatásos. A sebtapasz megakadályozza, hogy sebesre vakarjuk a csípést, ráadásul csökkenti azokat a külső ingereket, amelyek vakarózásra késztethetnek bennünket.

 

2. Almaecet

Csepegtessünk egy keveset egy vattapamacsra, és töröljük át a szúnyogcsípést és környékét. Az ecetben lévő savaknak (kis mennyiségben) bőrnyugtató hatásuk van, így ennek a módszernek köszönhetően megszabadulhatunk a viszketéstől.

 

3. Banánhéj

Az alkalmazása hasonló, mint az almaeceté. Dörzsöljük be vele az érintett területet, és a viszketés elmúlik.

 

4. Szódabikarbóna és víz

paszta

Keverjünk a szódaporból és egy kevés vízből egy paszta állagú vegyületet. Ha szeretnénk, kis mennyiségben illóolajat is tehetünk bele, hogy ne csak a viszketés tűnjön el, de bőrünknek is jó illata legyen. A pasztát kenjük rá a csípésre és annak környékére, majd 10-15 percig hagyjuk rajta, majd öblítsük le.

 

5. Meleg kanál

kanál

Tartsunk meleg, folyó víz alá egy kanalat addig, amíg az át nem veszi a hőmérsékletet. Ne legyen olyan forró a kanál, hogy megégessük magunkat, éppen csak annyira kell melegnek lennie, hogy lebontsa a csípésben azokat az anyagokat, amik a viszketést okozzák.

 

5+1. Tea

Zöld vagy fekete tea elkészítése után ne dobjuk ki rögtön a filtert! Hagyjuk lehűlni, majd nyomjuk a csípéshez a zsákocskát. A tea reakcióba lép a csípéssel, és lehűti a bőrfelületet, miközben megszünteti a viszketést.

 

Reméljük, csíptétek a bejegyzést, és hasznos tippeket tudtunk adni Nektek! Kellemes, szúnyogcsípéstől mentes nyarat kívánunk!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0