A magyar konyhát az egész világ ismeri! – gondoljuk mi, magyarok, pedig ez korántsem így van. A magyar konyhát leginkább a magyarok ismerik, és néhány szomszédos országban van némi halvány fogalmuk, de sajnos nem világszerte elismert. Azonban akik nálunk jártak, ezeket kedvelték a leginkább!
1. Lángos
2. Gulyás
3. Palacsinta
Az európaiak szívéhez (sajnos) közelebb áll a francia Crépe, mint a magyar palacsinta. Amikor pedig találkoznak a hortobágyi húsos palacsintával, végképp kiveri a biztosítékot.
4. Pörkölt
A pörköltet kihagytam a hungarikumok közül, de persze ez is szerves része a kultúránknak. Egy jó kis noki, pörivel, ubisalival, verhetetlen.
5. Gesztenyepüré
A gesztenyepüré nyitja meg az igazi kulináris kaput az édesszájú külföldiek előtt, akik eddig csak a sült gesztenyével találkoztak életük során. Mi lehet jobb, egy hideg téli estén, mint egy jó rumos gesztenyepüré annyi tejszínhabbal, hogy fél Magyarországot beterítené?
6. Halászlé
Egy jó kis fish and chips-hez szokott angol úriember valószínűleg visítva futna el ettől a tocsogós, zsíros, értelmezhetetlen valamitől. Pedig ha tudná, hogy mi hagy ki…!
7. Kürtőskalács
A kürtöskalácsot sok nemzet kisajátította magának, úgyhogy én is megteszem: a magyarok egyik kedvenc csemegéje általában a külföldieknek is nagyon ízlik.
8. Dobostorta
Dobos József, vagy ahogy a külföldiek mondanák, József Dobos műremeke, a dobostorta az egyik, ha nem a legjobb, ami egy süteménnyel történhet.
9. Töltött Káposzta
A mi töltött káposztánk talán egy kicsit hajaz az Ázsiai streed foodokra, amikben pálma-vagy banánlevelekbe csomagolják be a tölteléket, ezért kicsit kuriózumnak számít.
10. Meggyleves
A meggyleves az a valami, amit jómagam sem értek, miért örvend akkora népszerűségnek. A gyümölcsmártással együtt szerintem simán vallatni lehetne – meg is tették velünk annak idején általános iskolában, a menzán.
11. Rétes
A rétes – legyen az tökös-mákos, meggyes, vagy túrós – mindig akkor a legjobb, ha kellőképpen finom a tésztája is.
12. Paprikás Csirke
A paprikás csirke alapja a csirkén kívül a jó tejföl, amit a külföldiek amúgy egy értelmezhetetlen valaminek tartanak. Furcsa elhinni, hogy kicsiny országunkból kilépve meg vagyunk lőve tejföl ügyileg, de sajnos ez az igazság. Én inkább a tejfölt reklámoznám, mint a meggylevest.
13. Töltött Paprika
A töltött paprika kicsit hasonló a töltött káposztához: picit nehezen szánják rá magukat a turisták, hogy egyenek belőle, pedig minden benne van, ami magyar: jó kis darált hús, paprika, fűszerek, és egy kis paprika. Meg fűszernek még egy kis paprika.
14. Túrós Csusza
A túrós csusza, vagy ahogy felénk mondják, túrós mácsik, egy igazi olajoshordó a részeg kocsmai beszélgetéseknél: van, aki arra esküszik, hogy porcukorral kell enni, valaki pedig, hogy pörccel, és hat kiló sóval. Én azt mondom, virágozzék minden virág. Mindkét verziót kipróbáltam, és nagyon szeretem is.
15. Madártej
Magyarul is, angolul is furcsa nevű kis jószág, ezért sokan nem is nagyon próbálkoznak vele az étlapon. Szerintem nehéz igazán jó madártejet készíteni, de ha jól csinálják, akkor isteni finom.
16. Rántott Sajt
A rántott sajt tartárral a vegetáriánusok szabaduló kártyája, számunkra pedig a világ egyik, ha nem a legjobb kajája. Mi magyarok amúgy is mindent kirántunk: dobjatok ki egy magyart egy szigetre liszttel, tojással, zsemlemorzsával, és hat flakon olajjal, és igazából bármit túlél.
17. Túró Rudi
A túró rudi az én Achilles-sarkam. Bár alapvetően a külföldiek is kedvelik, a túró miatt mégis sokan nehezen tudják elfogadni az édes, savanykás ízvilágot. Szerintem ha mindenki egyszer túró rudit enne, a világ is egy szebb hely lenne.
18. Rakott Krumpli
A tojásból, a krumpliból, és a szalonnából sok csodálatos dolgot össze lehet hozni, az egyik ilyen a rakott krumpli. Mást nem is tudok hozzáfűzni, aki nem szereti, az vagy vega, vagy nem evett még rakott krumplit.
19. Hurka és Kolbász
A hurka és a kolbász a disznóvágás legjobb melléktermékei. Igazából meg tudom érteni azt, aki ódzkodik a hurkától, hiszen ki enne meg egy bélbe töltött rizses, véres mindenfélehúsos izét? Mondjuk én, sok mustárral, kenyérrel, és almapaprikával.
20.Lecsó
A lecsó az, amitől én hamar meg tudok csömörleni, de ugyanannyira hirtelen meg is tudom kívánni.
Nektek mi a kedvencetek? Mit ajánlanátok leginkább egy turistának?