google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Abban egyetérthetünk, hogy a hétköznap reggeleinket általában a kávé indítja és aranyozza be. A tökéletes napindítás fogalma azonban nem csak a koffein bevitelében merül ki: egy tarka-barka bögre is emelhet a hangulatunkon. Hiszen mennyivel élvezhetőbb az ébredési folyamat, ha azt nem egy fehér, egyszínű csésze ,,társaságában” töltjük !

A következőkben láthatjuk, milyen egyszerűen is lehet feldobni poharainkat.

 

Alkoholos filctoll, porcelánfesték

Az egyik legegyszerűbb technikához csak egy sima alkoholos filctoll szükséges. Előnye: könnyen felvihető a felületre a tinta; hátránya: egy idő után lekophat- ez utóbbi talán még jól is jöhet, ha magunknak készítjük, mert újra és újra különböző mintákat, feliratokat kreálhatunk. Valahogy így:

 

bögre alkoholos filccelcsészék arccal

 

Ha mégis inkább maradandót szeretnénk alkotni, hogy azzal kedveskedjünk szeretteinknek, használjunk porcelánfestéket. Kézműves- és hobbiboltokban egyaránt találhatunk különböző színekben. Ilyen, és ehhez hasonló mintákat rajzolhatunk ezzel a módszerrel:

porcelánfesték bögrérearc porcelánfestékkel

Folyékony állapotú porcelánfesték használatával efféle eredményeket érhetünk el:

porcelánfestés

Ehhez mártsunk bele egy ecsetet a festékbe, majd tegyük bögrénk szájához, és hagyjuk, hogy a gravitáció intézze el a többit.

Sötétebb, energikusabb díszítéshez alkalmazzunk szívószálat (szívószál egyéb alkalmazási módjához itt találunk leírást), persze ez esetben inkább fújjuk a festéket, ne szívjuk. Hogy még absztraktabbá tegyük a színezést, húzzunk végig egy madártollat, vagy más egyéb egyenetlen felületű tárgyat, így:

Fúvószállal történő festésMárványszerű minta fúvószállalDíszítés tollal

Hogy még jobban fixáljuk a porcelánfestéket, tegyük be 170 fokos sütőbe 20 percre. 

 

Akrilfesték

Mint a legtöbb DIY praktikánál, úgy itt is kimondottan jó szolgálatot tesz az akrilfesték. Egy pár fültisztító-pálcika felhasználásával a következő díszítési módot érhetjük el:

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Image result for diy painted mugImage result for diy polka dot mugRelated image

Ragaszthatunk a bögrére öntapadós betűket (monogramokat vagy szavakat kirakva), amiket körbepöttyözhetünk, majd eltávolíthatunk; az eredmény: még egyedibb bögrék, házilag:

Pöttyös, betűs bögrePöttyös betűs bögrePöttyös betűs bögreImage result for diy colorful polka dot mug

 

Körömlakkos festés

Bögrefestés körömlakkal

Hozzávalók:

  • bögre
  • körömlakk
  • eldobható műanyag tál
  • langyos víz
  • fogpiszkáló
  • papírtörlő vagy vattapamacs
  • körömlakklemosó

A folyamat:

A műanyag tálban lévő langyos vízbe öntsünk egy kevés körömlakkot (több színt is lehet, ízlésünk szerint). Fogpiszkálóval keverjük, amíg el nem érjük azt a pszichedelikus hatást, amit szeretnénk. Majd mártsuk bele a körömlakkos vízbe a bögrét, és hagyjuk rátapadni a mintát. Ha olyan helyre is került körömlakk, ahova nem igazán kellett volna, fogjuk a vattapamacsot vagy papírtörlőt, itassuk át a lemosó folyadékkal, és tisztítsuk meg a bögrét. Több rétegeget is célszerű felvinni, hogy minél sötétebb színárnyalatot kapjunk végeredményként.

DIY Nail Polish Marble Mug
A képre kattintva videón is megnézhetjük az elkészítési folyamatot

 

Viszonylag gyorsan kell dolgoznunk, mert ha már a víz felszínén megszárad a körömlakk, csak egy vékony hártya vagy még annyi sem ragad rá bögrénkre.

Ez a technika a legegyedibb, és a legnehezebb is egyben. Rengeteg olyan mozzanat van, ahol félrecsúszhatnak számításaink (pl. túl hideg/túl meleg a víz, híg a körömlakk). Ne keseredjünk el, ha elsőre nem jön össze hasonló, mint az alábbi képeken. Ha nem tetszik az eredmény, egyszerűen lemossuk, és újrapróbálkozhatunk a festéssel.

Fontos!

Körömlakkos megoldás alkalmazása után a bögrét sem mikrohullámú sütőbe, sem mosogatógépbe nem szabad tenni! Ha ez kissé elriaszt minket, olyan bögrét alakítsunk át, amit már nem használunk az eredeti rendeltetésének megfelelően. Írószer,-és dísznövény-tartónak, vagy egyéb díszítőelemnek így is tökéletesen megfelelő.

 

Kellemes időtöltést kívánunk az alkotáshoz!

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0