google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Itt a farsang, áll a bál! Állati jó jelmezek nélkül azonban nem is igazi az ünneplés, főként a kisgyermekes anyukák, apukák számára. Mindenki izgalmakkal telve várja a jelmezbált, ami általában nem kevés fejtörést okoz a szülőknek. Ki kell ugyanis választani, hogy gyermekünk élénk fantáziavilágának melyik ötletét valósítsuk meg maskara-készítés folyamán. Itt, az Ötletmánián nem csak az a fontos, hogy a kicsiknek legjobban tetsző jelmezekbe bújhassanak (persze, ez sem mellékes), de az is, hogy az könnyen elkészíthető legyen. 

 

Az első részben megmutattuk, hogyan készítsünk medúza-jelmezt, a második részben méhecskét fogunk kreálni mindennapi anyagokból.

 

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: Méhecske

 

Alapanyagok

  • 40 cm sárga és 60 cm fekete filc;
  • 1 méter sárga tüll;
  • műanyag lap a sapka merevítéséhez;
  • 2 db lufitartó csésze;
  • 4 db fekete gomb;
  • rugós-fejpánt- a csáphoz.

Egyéb kellékek

  • selyempapír;
  • olló, cérna, tű, gombostű.

 

Elkészítés:

1. Vágjuk ki a filcből 1 cm varrásszéllel a csíkokat és a sapka, a szivacslapból a test részeit.

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: Méhecske- AlapanyagokÁllati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: Méhecske- Alapanyagok

 

2. A részek összeállításánál figyeljünk arra, hogy varráskor alulra és felülre is tegyünk selyempapírcsíkot, hogy a varrógép talpa ne tapadjon a szivacshoz. A papírt varrás után könnyedén letéphetjük. Állítsuk össze a testet: színt színnel egymásra fektetve varrjuk össze az eleje és a hátulja csíkjait, és hozzájuk a vállrészeket.
Öltsük össze az oldalakat és az egyik vállvonalat. A másikra varrjunk két gombot és gomblyukakat. Cikk-cakköltéssel tisztázzuk el a széleket. A karöltő, a nyakkör és az alja széleit hajtsuk be, és varrjuk le.

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: Méhecske- Varrás

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

3. A sapka részeit tisztázzuk körbe, varrjuk be a szűkítőket, majd a középső csíkot a két oldalrész közé. Az állhoz varrjunk gomblyukakat és gombokat.
A fejpántról csavarjuk le a csápokat, a gömböt burkoljuk szorosan fekete filcbe, és alul varrjuk el. A rugós szárat tekerjük be fekete filc- csíkkal, és rögzítsük néhány öltéssel. A sapkán vágjunk kis lyukakat a csápoknak, és szúrjuk át rajtuk a rúgót, amit belül a lufitartó csészékbe tolva rögzítsünk. Készítsünk a sapkának merevítő- részt, és néhány öltéssel rögzítsük azt is a lufitartókhoz. A sapka széleit hajtsuk le körben, és varrjuk le kis öltésekkel.

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: Méhecske- Fejpánt

 

4. A szárnyakhoz a tüllt hajtsuk félbe, így egy 70×100 cm-es téglalapot kapunk; mindkét réteg sarkait kerekítsük le. Középen harmonikaszerűen csípjük össze, és varrjuk fel a test hátára. Fekete pólóval, szűk nadrággal egészítsük ki.

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: MéhecskeÁllati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: Méhecske

 

 

 

Kislányoknak sárga(-fekete csíkos) tüllszoknyát is készíthetünk, amivel még teljesebb lehet a méhecskénk. 

 

Figyelem!
A virágportól jóllakott méhecske ruhája kicsit munka- és időigényesebb a többinél, ezért inkább varrásban gyakorlottabb anyukáknak, nagymamákban ajánljuk.

 

Ha gyermekünk nagyon ragaszkodik a jelmezhez, egy egyszerű fekete pólóval, baseball-sapkára erősített pánttal is hasonló hatást érhetünk el egy kicsit egyszerűbben. 
A szárnyakat maradék függönyanyagból is kiszabhatjuk. Megfelelő tartása lesz, ha a szárny felső szélére ívesen drótot hajlítunk, és az anyagok visszahajtva letűzzük. 

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: MéhecskeÁllati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész: Méhecske

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0