google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Nyakunkon a farsang, és a télbúcsúztató szokások, hagyományok időszaka is. Ahány vidék, annyi szokás- ez a kiszézésre éppúgy igaz, mint megannyi más népszokásra. A rongyokba öltöztetett szalmabáb elkészítése igazi családi program, nagyszerű szórakozás. 

Bizonyára mindenhol akad egy-két rongyos pulóver, régi szoknya, egyéb kidobásra ítélt ruhadarab. Már csak pár maroknyi szalmát kell beszereznünk és egy napsütéses délelőtt elkészíthetjük saját kiszebábunkat. Jó alkalom ez arra, hogy a gyerekeknek régi népszokásokról, jeles napokról meséljünk. Végezetül télűző céllal felállíthatjuk a kertben a figurát. Hogy igazán könnyű legyen a dolgunk, részletes leírással segítjük az elkészítését.

Télbúcsúztató kiszebáb

 

Mi a kiszézés?

Eredetileg a virágvasárnaphoz kötődik a kiszehajtás- a böjt, a betegségek elűzésének- hagyománya. Palócföldön a fiatal lányok szalmából bábot készítettek, menyecskeruhába öltöztették, és énekelve vitték végig a falun. Végül levetkőztették és vízbe vetették, vagy elégették, hiszen a kisze magát a böjtöt szimbolizálta.
A korai (március idusára, vagyis még a csillagászati tél idejére eső) húsvétok miatt vált a farsangzáró, téltemető szokássá is a kiszézés. Éppen ezért sok vidéken inkább a földistennő téli alakját, egy öregasszonyt mintázott a kiszebáb, aki tavasszal megújult és visszanyerte ifjúságát.

Télbúcsúztató kiszebáb

 

Alapanyagok

  • fél zsák szalma;
  • 1 hosszabb és egy rövidebb seprűnyél vagy léc;
  • használt női ruhák- zokni, kendő, törlőruha, blúz, szoknya, póló.

Egyéb kellékek

  • 2 db gomb;
  • kis piros filcdarab;
  • tű, cérna, olló.

Télbúcsúztató kiszebáb

Elkészítés:

1. A két seprűnyelet keresztben kötözzük egymáshoz ( a hosszabb a gerince, a rövidebb a karja). A hosszabb rúd végéhez fogjunk kétmaréknyi szalmát, és tekerjük körbe szorosan spárgával – ez lesz a fej. Körkörösen kötözzük, míg szép kerek lesz a szalmagömb. Húzzunk rá egy pólót (ha lehet, testszínűt), aminek nyakkivágását igazítsuk a fejbábura (ezt majd a kendő eltakarja), és kössük el a nyakánál.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

2. A testet és a karokat is a fejhez hasonlóan alakítsuk ki szalmából. Araszonként fogjunk egy-egy maroknyi szalmát a seprűnyélhez, és tekerjük be szorosan a spárgával. Mikor már ,,emberes” méretűvé hizlaltuk, öltöztessük fel a bábut: húzzuk rá a blúzt, szoknyát, adjuk rá a kötényt (jó egy törlőruha is), és a derekát szorosan kössük el.

Télbúcsúztató kiszebáb

 

3. Varrjuk fel a szemeket (két gomb), vágjuk ki a szájat filcből, és öltögessük az arcra. Egy színes zoknit tömjünk ki szalmával (ez lesz az orra), kössük el középen, a felesleget vágjuk le, majd hajtsuk a csomót a zokni alá és bújtatott öltésekkel varrjuk a helyére. Varrás közben még igazíthatunk a formáján, hogy tetszetősebb orrot kapjunk.

Télbúcsúztató kiszebáb

 

Ráadás ötlet

Szalma helyett használhatunk a kitöméshez csomóban összefogott nejlonzacskókat vagy újságpapírt is. Kissé összegyűrve, több rétegben kötözzük a rudakra. Ha szükséges, utólag is tömhetünk még papírt a túl bő ruhadarabok alá. 

 

A Farsangról, azt azt övező szokásokról, hagyományokról, jelmez- készítésről az alábbi címekre kattintva találsz információt:

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 1. rész- Medúza

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 2. rész- Méhecske

Állati maskarák, farsangi jelmezek, 3. rész- Denevér

A tél elkergetése- így csináljuk!

 

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0