google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ősszel is gyakori probléma a rekedt, fájós torok. Szerencsére nem minden betegség esetén kell keserű pirulát nyelnünk, egyszerűbb esetekben kúrálhatjuk magunkat a nagyanyáink receptjei alapján készített édes- mézes, gyógyfüves orvosságokkal, kellemesen is. 

 

Egy klasszikus módszer

Gyógynövényszirupokat köhögés, torokfájás esetén azért ajánlott használni, mert a sűrű szirup bevonja a beteg, fájó részt, így a gyógynövényeket hosszú ideig ott tartja, és azok közvetlenül fejthetik ki gyógyhatásukat.

A torok édes hangadói

Készítsünk 12-12 g szárított zsályából és rozmaringból félliternyi teát. Leszűrve öntsük lábasba, és állandóan keverve oldjunk fel benne 500 g mézet. Az oldatot lassú tűzön forraljuk addig, amíg szirupos lesz az állaga. Naponta háromszor vegyünk be belőle egy-egy teáskanálnyit. A szirupot sötét üvegben, hűtőben tároljuk.

 

 

Mézes feketeretek

A retkeknek ebben a fajtájában sok C-vitamint találunk, de ezenkívül mustárillóolajat is, ami nyákoldó hatású. Használjuk ezt a képességét köhögős, hurutos betegség és rekedtség esetén, hogy hamarabb gyógyuljunk. 

A torok édes hangadói

Egy nagyobb feketeretek sapkáját vágjuk le, vájjuk ki a gyökér közepét, az üreget töltsük fel hársfavirág-mézzel, és fedjük le a levágott darabbal. Néhány óra múlva a méz lazán folyóssá válik. Ebből a gyógyszirupból naponta többször vegyünk be egy kiskanálnyit. Amíg szükséges, minden napra készítsünk friss adagot.

 

Légúttisztító lucfenyő

Ha megfázáskor inhalálunk, a gyógyító hatóanyagok a tüdőn keresztül jutnak a szervezetünkbe. A lucfenyő tűlevelének olajától kitisztulnak a légutak, könnyebb lesz a légzés.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

A torok édes hangadói

Cseppentsünk az illóolajból néhányat egy tálba, öntsünk rá forrásban lévő vizet, hajoljunk fölé (ne túl közel!), és borítsuk be a fejünket és a tálat egy kendővel. Lélegezzük be mélyen az illóolajos gőzt, kissé tartsuk vissza a levegőt, majd fújjuk ki, és ezt ismételjük pár percig. Utána néhány órát maradjunk egyenletes hőmérsékletű szobában. Aki idegenkedik az inhalálástól, igyon lucfenyő tűleveléből készített teát. A hatóanyagok így is gyógyítanak.

 

 

Ánizscukorka

Az ánizsnak a magjában van a ,,lelke”, mert javarészben ott lakik a sokak által kedvelt aromájú illóolaja, mely gyógyszere a légutak hurutjának. 

A torok édes hangadói

Oldjunk fel 0,5 kg barna kockacukrot 1-1,5 dl forró vízben, és óvatosan főzzük (ne hagyjuk habosodni!) gyenge tűzön addig, míg egy tányérra cseppentve üvegesen megkeményedik. Keverjünk a masszába 12 g porrá tört ánizsmagot, és öntsük egy beolajozott, lapos porcelántálra (vagy márványlapra). Mikor kissé megdermedt, vizes késsel vágjuk kockákra. A megkeményedett cukorka felületét ujjunkkal vékonyan olajozzuk meg, és csomagoljuk celofánpapírba. Kezdődő torokfájás esetén szopogassunk el egy-két szemet.

 

Ha szerencsések vagyunk és elkerül minket a legtöbb betegség, de azért szeretnénk megőrizni egészségünket a mindennapokban is, a következő tippek tökéletesek lehetnek: 

Egészség- tippek nőknek

Egészség- tippek férfiaknak

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0