Rengeteg módszer, tippek, tanulmányok, különféle technikák boncolgatják, hogy mi is a sikeres diéta titka. Mára már tudjuk, ez nagyon is emberfüggő: van, aki össze- vissza ehet mindenfélét anélkül, hogy meghízna, és akad olyan is, aki, ha csak ránéz egy kiflire, máris felugrik egy- két plusz kiló.
Az előző részben már bemutattunk pár ételt, amelynek egészséges mivoltát senki nem kérdőjelezi meg, így mértéktelenül faljuk azokat. Ezúttal 5 másik ételt mutatunk be, amelyek kis mennyiségben ugyan tényleg egészségesek, de ha túl sokat fogyasztunk belőlük, az az ellenkezőjét is kiválthatja annak, mint amit tényleg szeretnénk.
1. Fagyasztott gyümölcs
Sokak szerint a fagyasztott gyümölcsök semmiben sem különböznek friss társaiktól. Ez így is van. Tápanyagok, vitaminok tekintetében a két fajta teljes egészében megegyezik egymással.
De akkor mégis miért jelenthet a fogyókúrázókra potenciális súlygyarapodási veszélyt?
A válasz a különböző gyártók apróbb cselében rejlik: sok előállító extra cukrot ad a már alapjáraton is cukrokban gazdag gyümölcsökhöz, amit a fagyasztás miatt szinte meg sem érzünk. Ki tudjuk védeni ezt a kis trükköt azzal, hogy ellenőrizzük a csomagoláson az összetételt, így biztosan azt a terméket visszük haza, amelyben ,,csak” gyümölcs van.
2. Sajtok
Nem meglepő, ha azt mondjuk, hogy a sajtok a legjobb kalcium- és fehérjeforrások közé tartozik. Azonban magas kalória- és zsírtartalma felülírja eme tejtermék pozitív hatásait. Mint mindenhol máshol, itt is a mértékletesség a kulcs: csökkentsük a mennyiséget.
A zsírszegény sajtok jó opciónak tűnhetnek, ám ne dőljünk be a látszatnak! Feta- és/vagy kecskesajt fogyasztásával olyan zsírsavakhoz juthatunk, amelyek eltelítenek, így hosszabb távon megszűnhet a gyakori éhségérzet is, ráadásul bizonyos fajtái akár a zsírégetésben is nagy segítségünkre lehetnek.
3. Smoothie
Nagy népszerűségnek örvend ez a gyümölcsös- zöldséges- jeges ital, főleg nyáron. Egészségesnek hangzik, nem igaz? Korábban már említettük, hogy a zöldségek és gyümölcsök is tartalmazhatnak cukrokat, olyan különféle tápanyagokat, amelyekre a szervezetnek nincs vagy csak nagyon kevésre van szüksége, és túlzott fogyasztásukkal könnyedén felszaladhatnak plusz kilók.
Nem rakétatudomány a kalóriaszámlálás, így egy-egy smoothie tápanyag- tartalmának kiszámításakor meglepődhetünk, hogy milyen magas érték jött ki végeredményül.
Ahhoz, hogy rendeltetésének megfelelően, azaz, az egészség megőrzése érdekében fogyaszthassuk, a következőket kell tartalmaznia ennek a finomságnak: gyümölcs/zöldség, jég, natúr joghurt, tej.
4. Sushi
Nyers hal, és zöldségek. Mi lehet vele a gond?
Elsősorban, az egyik fő összetevő a hal mellett: a fehér rizs. Ha tehetjük, válasszunk barna rizsből készülő sushit.
A másik probléma a ,,köret”. A vajban sült rák, a majonéz mind észrevétlenül aggatja ránk a felesleges kilókat, miközben mi teljes lelki nyugalommal fogyasztjuk el a 100%-osan egészségesnek hitt japán ételeket. Sajnos a szója szószt sem úszhatjuk meg mellőzés nélkül, ugyanis sóssága miatt puffadást okozhat a szervezetben lévő víz visszatartásával.
5. Tofu
Igen magas vas-, kalcium- és proteint-, valamint alacsony kalóriatartalmának köszönhetően egy igazi egészségbombát tisztelhetünk benne. Ám, ez az egészségbomba csak addig tart, amíg sütésre nem kerül sor. Hogy miért? Mert olajban kell sütni, amit a tofu előszeretettel szív magába szivacsként.
Hogy ezt a problémát kiküszöbölhessük, csökkentsük az olaj mennyiségét: maximum 1 evőkanállal használjunk belőle!
Kapcsolódó
A sikeres diéta titkai, 1. rész