google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Ha az alvásról és biológiai, szellemi, és más egyéb hatásairól beszélünk általában csak az alváshiányról esik szó, a túlalvásról csak nagyon ritkán. A túlalvás pedig éppen olyan súlyos következményekkel járhat, mint az insomnia, és az egész életünkre rányomhatja bélyegét. A következőkben bemutatunk 9 olyan tünetet, következményt, amit az okozhat, ha nem kelünk fel időben. 

 

1. Fejfájás

Ez az egyik olyan tünet, amely mindkét véglet előfordulásakor megjelenhet. Míg a leginkább agyunknak van szüksége az alvásra, ha túlzásba visszük az nem éppen tesz jót az idegeinknek, azon belül a szerotonin-szintünket.
Ha éjjeli baglyok vagyunk, és csak keveset alszunk ebben a napszakban, ellenben nappal igyekszünk bepótolni a pihenést, egész napunkat, főként ébren töltött óráinkat borzasztó fejfájás kísérheti végig.

 

2. Hátfájás

A túlalvás és veszélyei

Éppúgy, ahogy a mozgásképtelen emberek esetében, itt is sok veszélyt hordozhat magában, ha sokáig egy helyben ülünk/fekszünk. A hátfájás egy árnyaltabb, bizonyos értelemben ,,kellemesebb” következménye a túlalvásnak, mégis komoly szövődmények alakulhatnak ki vérkeringésünk és közérzetünk szempontjából is. Ha tehetjük, legyünk aktívak, mozogjunk sokat, így megszabadulhatunk a hátfájástól és sokkal jobb lesz az életminőségünk is.

 

3. Glükóz intolerancia

Fontos, hogy szervezetünk megfelelően bontsa fel az abba bevitt cukrokat. Ha ez nem megfelelően történik, nagyobb eséllyel fordulhat elő a 2-es típusú cukorbetegség, és annak szövődményei. Habár a túlalvásnál és alváshiánynál egyaránt előfordulhat ez a betegség, a túlalvóknál ez a kockázat sokkal nagyobb egy kutatás szerint.

 

4. Cukorbetegség

A túlalvás és veszélyei

Az előzőkben leírt glükóz- intoleranciából kialakuló cukorbetegség is nagy veszélyt jelenthet. Egy korábban, 9000 főt számláló kutatás bebizonyította, hogy azok, akik naponta 9 óránál többet aludtak, 50%-kal nagyobb eséllyel lettek a cukorbetegség áldozati, mint azok, akik ennél kevesebb aludtak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy alkalmanként sem pihenhetünk 9 óránál többet, de figyeljünk arra, hogy ez ne legyen mindennapos.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

5. Elhízás

Sajnos, ahogy a glükóz- intolerancia összefügg az cukorbetegséggel, a cukorbetegség is összefügghet az elhízással.
Ráadásul, az elhízást közvetlenül is okozhatja a túlalvás, függetlenül attól, hogy az ébrenlétünk szakaszában mennyire egészségesen étkezünk, sportolunk. Nagyon könnyen felszaladhatnak plusz kilók alvás közben is, így nem árt, ha csak annyi időt töltünk alvással, amennyit feltétlenül szükséges.

 

6. Szívbetegség

A túlalvás és veszélyei

A szívnek éppannyira nincs szüksége 8 óránál több alvásra, mint az agynak. Tudományosan még nem tudták a tudósok bizonyítani az összefüggések okát, de egy 70000 nő közreműködésével végzett kutatás alapján bebizonyosodott, hogy azok, aki 10 óránál többet aludtak, közel 40%-kal nagyobb eséllyel válnak a különböző szív- és érrendszeri betegségek áldozatává.

 

7. Stroke

A túlalvásnak a stroke nem csak a következménye lehet, de akár az előjele is. A 8 óránál többet alvóknál 46%-kal nagyobb az esélye a stroke-nak, mint azoknak, akik egészséges időt töltenek alvással. Ha viszont minden előjel nélkül (nem szoktunk sokat aludni) észleljük magunkon a túlalvást, érdemes odafigyelnünk egészségünkre, mert szervezetünk akár egy stroke-ra is figyelmeztethet épp minket.

 

8. Depresszió

A túlalvás és veszélyei

Az alváshiánynak gyakori következménye a depresszió. Ugyanakkor, a túl sok alvás is eredményezheti annak kialakulását. A depresszióra hajlamos egyéneknek vagy épp azoknak, akiknél már diagnosztizált betegségről beszélünk kifejezetten nem tanácsos a túlalvás, ugyanis az hátráltatja a gyógyulást.

 

9. Halál

Habár nincs olyan dolog a világon, amibe nem lehetne belehalni- végül is, ez az élet velejárója-, ám nem mindegy, hogy ez mikor következik be. A korai elhalálozási arányokat nézve a legtöbb ember valamilyen formában életvitelszerűen túlaludta magát. Ennek oka hasonló, mint a depressziónak, illetve az elhízásnak, így érdemes betartani a napi 8 óránál nem több alvásmennyiséget.

 

Kapcsolódó:

A reggelek megmentője: a kávé

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0