google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

Bármilyen vizsga vagy számadás tekintetében általában a siker nem csak attól függ, hogy mennyit tanultunk, és mennyit foglalkoztunk az adott anyaggal, témakörrel. Fontos az is, hogy  éppen milyen hangulatban vagyunk, mennyire érezzük stresszesnek magunkat, mennyire görcsölünk rá bizonyos dolgokra, stb. Az étkezés legalább annyira befolyásolja az egész vizsga kimenetelét, mint az, hogy mennyit tanultunk.

Az alábbiakban említést teszünk 4 olyan étel- és italfajtáról, amit jobb, ha elkerülünk egy-egy vizsga előtt.

 

1. Koffein

4 étel és ital, amit ne fogyassz fontos vizsga előtt

 

El se tudjuk képzelni, hogy lehet koffein nélkül tanulni, igaz? Függetlenül attól, hogy általában a kávét élénkítő hatása miatt isszuk, ha 2-3 napig folyamatosan döntjük magunkba, nemhogy extra-erősek, frissek és üdék nem leszünk, de éppen az ellenkezőjét érjük el. A koffeintől idegesebbek és feszültebbek is lehetünk, és ez egy vizsgaszituációban nem épp a legmegfelelőbb kombó. Ha mégis úgy érezzük, hogy kell valami, amivel éberebben tudunk hozzáállni a dolgokhoz, igyunk hideg vizet.

További információk a koffeinről, itt (<-katt.)

 

2. Magas szénhidráttartalmú ételek

4 étel és ital, amit ne fogyassz fontos vizsga előtt

Nem feltétlenül kell megvárni a vizsgaidőszakot ahhoz, hogy a magas szénhidráttartalmú ételek elfogyasztásával járó következményeket megtapasztalhassuk. Elég, ha egy kiadós családi ebéden vagy vacsorán veszünk részt, ami után joggal érezhetjük úgy, hogy alváson kívül már nemigen akarunk bármit csinálni aznap. Ezt az érzést azonban nem a legjobb közvetlenül egy vizsga előtt tapasztalni, így próbáljunk meg inkább zöldségeket és különböző fehérjéket fogyasztani, hogy megfelelően tudjunk koncentrálni.

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0

 

3. Zsíros ételek

Nem csak a nehéz telítettség- érzet miatt érdemes elkerülni a zsíros ételeket, hanem azért is, mert rontják az agyi teljesítményt, a koncentrációt és az energiaszintünket is megbomlasztja. Arról nem is beszélve, hogy a fent említett telítettség- érzet nem tart sokáig; nemsokkal egy ilyen étel elfogyasztása után újra éhesek leszünk. Kerüljük tehát vizsga előtt a gyorséttermeket, fogyasszunk sovány húst, fehérjéket.

4 étel és ital, amit ne fogyassz fontos vizsga előtt

 

4. Cukros ételek

Habár a legtöbbször azt halljuk, hogy egy vizsga előtt érdemes minél több édességet enni, ez sajnos nem a leghatásosabb módszer. Eleinte ugyan azt az érzetet kelti egy csokoládé vagy egy fánk elfogyasztása, hogy duzzadunk az erőtől és az energiától, ám az idő múlásával (maximum 30 perc) ennek az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: levertséget, éhséget, fáradtságot. Az italok is hasonlóképpen működnek.
Ahhoz, hogy elkerüljük ezt az ingadozó energiaszintet, együnk gyümölcsöket (eper, banán). Ezekben is található nagy mennyiségben cukor, ám természetes jellege és a benne található vitaminoknak köszönhetően hosszabb távú energiaellátást biztosít.

4 étel és ital, amit ne fogyassz fontos vizsga előtt

 

 

Ötletmánia Facebook

Még több érdekes témáért, ötletekért és tippekért látogass el az Ötletmánia Facebook- oldalára.

 

 

google.com, pub-6215625291739348, DIRECT, f08c47fec0942fa0